Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑΦωτογραφίες από το πιο «άγριο» μπαρ της Νέας Υόρκης του 1970

Φωτογραφίες από το πιο «άγριο» μπαρ της Νέας Υόρκης του 1970

Ο Tom Verlaine των Television με την Patti Smith.

Οι φωτογραφίες του Anton Perich από το “Max’s Kansas City” θυμίζουν μια εποχή που η Debbie Harry ήταν σερβιτόρα και ο William S. Burroughs, ο Robert Mapplethorpe και ο Andy Warhol ήταν τακτικοί πελάτες.

Για μια δεκαετία το Max’s Kansas City κυριάρχησε στη Νέα Υόρκη, αποτελώντας το κορυφαίο μέρος φαγητό, ποτό, χορό, διασκέδαση και ξεφάντωμα. Ο ιδιοκτήτης του, Mickey Ruskin, άνοιξε το μαγαζί το 1965, προσελκύοντας κορυφαίες προσωπικότητες όπως τους Allen GinsbergWilliam S. Burroughs και Robert Rauschenberg. Αλλά όταν ο Andy Warhol και η παρέα του άρχισαν να συχνάζουν στο «πίσω δωμάτιο», το Max’s έγινε γρήγορα το μέρος που έπρεπε να βρεθεί κανείς (“the place to be”).

Σύντομα, ο David Bowie, ο Iggy Pop και ο Lou Reed έγιναν τακτικοί θαμώνες, μαζί με διάφορες super star και “it girls” του Warhol, όπως η Candy Darling, η Jackie Curtis και η Holly Woodlawn.

Limassol Today - Image 27 5
Lou Reed / φωτ.: Anton Perich

Το 1970, ο Κροάτης μετανάστης Anton Perich έφτασε στο Max’s, μέσω Παρισιού. Ακτιβιστής της ομάδας “Lettrism” κατά τη διάρκεια της επανάστασης του ’68, ο Perich ήταν ένας avant-garde κινηματογραφιστής. Έγινε φίλος με κάποιους σερβιτόρους του Max’s, οι οποίοι του είπαν ότι αν ήθελε να δουλέψει στο μαγαζί, θα ήταν η καλύτερη δουλειά που θα μπορούσε να βρει στη Νέα Υόρκη. Το 1972 ο Perich εντάχθηκε στο προσωπικό, το οποίο περιελάμβανε τον σερβιτόρο Carlos Falchi, τον διευθυντή Eric Emerson και τη σερβιτόρα Debbie Harry, η παρουσία της οποίας (αρχικά) του διέφευγε.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Perich αντικαθιστούσε το προσωπικό που έπαιρνε άδεια ή ρεπό. Όπως θυμάται ο ίδιος, η καλύτερη ώρα για να δουλέψει ήταν αργά το βράδυ, όταν διάσημοι και διάφορες διαβόητες περσόνες, ερχόντουσαν στο μαγαζί. Εν μέσω καπνών, συζητήσεων, αλκοόλ και γέλιων, κανείς δεν καταλάβαινε τα φωτογραφικά κλικ του Perich, ενώ όπως μπορούμε να δούμε στις φωτογραφίες του, οι θαμώνες του Max’s ήταν κάτι παραπάνω από ευτυχείς όταν πόζαραν στον φακό του. Λίγο αργότερα έδωσε αυτά τα φωτογραφικά στιγμιότυπά του στο “Interview” και το 1978 έκδωσε το φωτογραφικό περιοδικό “NIGHT”, το οποίο ήταν αντιπροσωπευτικό της punk – new wave και disco ατμόσφαιρας της Νέας Υόρκης.

Limassol Today - Image 27 6
Mick Jagger / φωτ.: Anton Perich
Limassol Today - Image 27 7
Candy Darling / φωτ.: Anton Perich
Limassol Today - Image 27 8
Μέσα απ’ το “Max’s Kansas City” / φωτ.: Anton Perich
Limassol Today - Image 27 9
Willem de Kooning / φωτ.: Anton Perich
Limassol Today - Image 27 10
Στιγμές απ’ το “Max’s Kansas City” / φωτ.: Anton Perich
Limassol Today - Image 27 11
Ο David Johansen των New York Dolls / φωτ.: Anton Perich
ΠηγήOLAFAQ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης