Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑΓια Public Speaking επιβάλλεται… προπόνηση!

Για Public Speaking επιβάλλεται… προπόνηση!

Tης Βερόνικας Νικολάου

*Ο Dave Yewman, διακεκριμένος σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας και δημόσιας ομιλίας,
μίλησε σε ειδική εκδήλωση της ΓΝΩΡΑ

Αρκεί το ταλέντο για να γίνει κάποιος καλός ποδοσφαιριστής; Μπορεί να πετύχει κανείς σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής χωρίς να εργαστεί σκληρά; Μήπως το να είναι κάποιος χαρισματικός και επικοινωνιακός είναι το μοναδικό εφόδιο που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε έναν καλό δημόσιο ομιλητή;

Σύμφωνα με τον Dave Yewman, διακεκριμένο σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας και δημόσιας επικοινωνίας, χρειάζεται σκληρή δουλειά για να φθάσει κανείς στο σημείο να είναι ικανός δημόσιος ομιλητής, ακόμη και αν αισθάνεται ή πραγματικά είναι χαρισματικός. «Ο Steve Jobs ήταν υπέροχος ομιλητής, επειδή περνούσε δύο ημέρες εξάσκησης στο Moscone Center στο Σαν Φρανσίσκο, για να μπορεί να παρουσιάσει τις γνωστές 45λεπτες ομιλίες του για τη Macworld, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν μέχρι και σήμερα, πηγή έμπνευσης σε ανθρώπους ανά το παγκόσμιο. Οι περισσότεροι ομιλητές της δημοφιλούς πλατφόρμας TED Talks περνούν από μια αυστηρή διαδικασία προετοιμασίας που συνήθως ισοδυναμεί με περίπου μία ώρα προετοιμασίας για κάθε ένα λεπτό σκηνικής παρουσίας. Οι επικοινωνιολόγοι εξασκούνται σκληρά και συχνά αυτή η πρακτική βιντεοσκοπείται – κάτι που είναι εξίσου βασανιστικό- αλλά απόλυτα χρήσιμο. Η αριστεία φαίνεται εύκολη, αλλά στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας». Αυτό ανέδειξε ο Dave Yewman, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΓΝΩΡΑ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ίδρυσή της.

Ο διακεκριμένος Βρετανός coach, μύησε τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση στα μυστικά του αποτελεσματικού δημόσιου λόγου (Public Speaking), αναλύοντας τη σημασία που πρέπει να αποδίδεται στο περιεχόμενο μιας ομιλίας ή παρουσίασης, στον τόνο και το ύφος της επικοινωνίας, καθώς και στην εικόνα και τη γλώσσα του σώματος του ομιλητή.

david-gnora

Το μυστικό!

«Το κοινό σας αξίζει την καλύτερη προσπάθειά σας και αν δεν εξασκηθείτε, τότε δεν θα την έχουν. Φανταστείτε να γράφετε ένα δελτίο Τύπου χωρίς να έχετε κάποιον να το επιμεληθεί. Φανταστείτε έναν CFO να ανακοινώνει δημόσια τριμηνιαία αποτελέσματα χωρίς προετοιμασία. Ή κάποιο συνεργάτη εκτός του τομέα δραστηριότητάς σας, να ετοιμάζει το εγχειρίδιο εργασίας υπαλλήλων της εταιρείας σας. Οι εταιρείες, καθώς και οι μεγάλοι οργανισμοί, δεν επιτρέπουν τέτοια λάθη επειδή γνωρίζουν πόσο εύθραυστες είναι αυτές οι διαδικασίες. Υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη ειρωνεία στο να μπορείς να μιλάς καλά και σωστά – ίσως επειδή αυτοί που το κάνουν δείχνουν πως γίνεται με τεράστια ευκολία και άνεση, διατηρώντας τον έλεγχο. Διαθέτουν αυτό που μερικές φορές χαρακτηρίζεται ως ”χάρισμα”, λένε καλές ιστορίες για να απεικονίσουν τα μηνύματά τους προς το ακροατήριο, τελειώνουν την ομιλία τους στην ώρα τους και φαίνονται σαν να μην τους ενοχλεί τίποτα». Αυτά, κατά τον Yewman, είναι μύθος, επειδή στην πραγματικότητα και οι καλοί ομιλητές αφιερώνουν ατέλειωτες ώρες σε προετοιμασία και εξάσκηση, έτσι ώστε να δώσουν την εντύπωση ότι είναι ήρεμοι, ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι στη σκηνή. «Μέσα τους, οι καρδιές τους κτυπούν δυνατά, η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη και ενδεχομένως να νιώθουν απίστευτα νευρικοί. Αλλά το ελέγχουν, επειδή έχουν εξασκηθεί. Ξανά και ξανά. Και ξανά». Εδώ είναι το μυστικό.

Limassol Today - Dave Yewman

Message first

Πρώην δημοσιογράφος και αρθρογράφος στον αμερικανικό Τύπο, ο Dave Yewman, εκπαιδεύει στελέχη εταιρειών στην αποτελεσματική χρήση του προφορικού λόγου ως στρατηγικού εργαλείου στην Επικοινωνία.

Την τελευταία δεκαετία έχει συνεργαστεί με διευθύνοντες συμβούλους, ιδρυτές start-ups τεχνολογικών επιχειρήσεων, αθλητές, σχεδιαστές και επαγγελματίες από σχεδόν όλους τους κλάδους, ανάμεσα στους οποίους και κορυφαίοι οργανισμοί όπως οι Google, Microsoft, YouTube, Expedia, Nike, Adidas, Uber, Snapchat κ.α.. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΓΝΩΡΑ, ο διακεκριμένος σύμβουλος αναφέρθηκε στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ομιλητής για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται και να μεταδώσει τα μηνύματα που επιθυμεί. Αρχικά, επιλέγοντας τους σωστούς τίτλους, οι οποίοι θα τραβήξουν την προσοχή. «Μην αφήσετε το κύριο μήνυμα ή το συμπέρασμά σας τελευταίο. Είναι αυτό που θα θυμάται το ακροατήριό σας αρά μην το παραμελήσετε. Η χρήση ενδεικτικών σημείων, ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά στα οποία θέλετε να απευθυνθείτε, θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού σας. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η μέση διάρκεια της ανθρώπινης προσοχής είναι περίπου 8,25 δευτερόλεπτα, οπότε εάν η ομιλία σας δεν τραβήξει την προσοχή του ακροατηρίου από τα πρώτα λίγα λεπτά, το μήνυμά σας δεν πρόκειται να φθάσει ποτέ σε αυτούς».

Ο Yewman αναφέρθηκε επίσης ενδεικτικά σε κάποιες εκφράσεις τις οποίες αποκαλεί μαγικές, όπως “Φανταστείτε”, “Για παράδειγμα”, “Οι πελάτες μας μάς είπαν ότι…”, ακριβώς γιατί η χρήση τους βοηθά το ακροατήριο να ταυτιστεί ή να δημιουργήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το μήνυμα που θέλει να περάσει ο ομιλητής. Εξίσου σημαντική είναι και η αναγνώριση και ανάλυση του εκάστοτε ακροατηρίου. «Δεν θα μιλούσατε με τον ίδιο τρόπο σε μια ομάδα μαθητών, όπως θα μιλούσατε σε μια αίθουσα γεμάτη με στελέχη επιχειρήσεων», είπε.

Η αφήγηση ιστοριών είναι ο καλύτερος τρόπος

O Βρετανός ειδικός τόνισε ότι οι άνθρωποι αγαπούν τις ιστορίες! «Η αφήγηση ιστοριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνετε συγκεκριμένοι, αξιοποιώντας επίσης εργαλεία εικονογράφησης, αναλογίες, ανέκδοτες ιστορίες, παραδείγματα, διδάγματα κτλ.», σημείωσε.  Ο Yewman πιστεύει πως τα Σαββατοκύριακα, είμαστε όλοι εξαιρετικοί στην επικοινωνία, επειδή επικεντρωνόμαστε στην αφήγηση. «Τα Σαββατοκύριακα η ομιλία μας είναι απλή, σαφής και ενδιαφέρουσα. Μιλάμε με παραδείγματα. Είμαστε πιο ξεκάθαροι. Αλλά το πρωί της Δευτέρας, με την επιστροφή μας στο γραφείο, ξαφνικά αναζητάμε κοινότυπες πρακτικές στις συνομιλίες και στις παρουσιάσεις μας που δεν πετυχαίνουν τον στόχο που θέλουμε», επεσήμανε.

Ο Yewnan στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της εξάσκησης μπροστά στην κάμερα. «Αν αφιερώσετε χρόνο να εξασκηθείτε, θα γίνετε καλύτεροι. Ακούγεται απλό και είναι, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστατο, διότι θα δείτε αυτό που θα δει και το ακροατήριο σας. Θα αναγκαστείτε να ακούσετε τα λόγια σας, θα παρατηρήσετε τη στάση του σώματός σας στη σκηνή ή πίσω από ένα αναλόγιο. Θα μπορέσετε να εντοπίσετε τα αχρείαστα ‘μμμ’ που επαναλαμβάνετε στην ομιλία σας, τα οποία αφαιρούν από την εικόνα σας, αλλά και άλλες μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που μπορούν να αποφευχθούν με πολλή εξάσκηση. Το να είσαι αποτελεσματικός ομιλητής είναι κάτι που μπορεί να εκτοξεύσει την καριέρα σου, αλλά χρειάζεται δουλειά για να φθάσεις σ’ αυτό το σημείο», κατέληξε.

–  Senior Communication Consultant & Client Relations Manager στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στο 19ο τεύχος του ΓΝΩΡΑ Confidential.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης