«Οφείλουμε να καθορίσουμε ξανά τη ταυτότητα του κόμματος», αναφέρουν σε κλειστές και ανοικτές συζητήσεις μέλη και στελέχη του ΔΗΣΥ, μετά την ήττα των Προεδρικών, τονίζοντας παράλληλα, ότι ο πρώτος στόχος είναι η ενότητα του κόμματος.
Η αλήθεια είναι πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός πέρασε μια μακρά κρίση και η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στη προεδρία της παράταξης έφερε -προσωρινά- ηρεμία. Ωστόσο η ηρεμία θα έρθει όταν αποφασίσει η νέα ηγεσία με την εκλογή της τον ερχόμενο Μάη να καθορίσει εκ νέου τη ταυτότητα του κόμματος η οποία -για να είμαστε ειλικρινείς- αγνοείται εδώ και χρόνια.
- Με πιο βασικό ζήτημα το κυπριακό.
Οι τρεις αντιπρόεδροι και ο αναπληρωτής πρόεδρος που θα εκλεγούν θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη άποψη στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής και όχι αναλόγως του ακροατηρίου να δηλώνουν διαφορετική θέση. Το ερώτημα είναι ένα. Ο ΔΗΣΥ στηρίζει την ΔΔΟ ή όχι;
Αυτό το ερώτημα έπρεπε να απαντηθεί χρόνια πριν φυσικά, κάτι που όμως δεν έγινε. Ανάλογα του ακροατηρίου βλέπουμε και ακούμε διαφορετικές απαντήσεις, ενώ είναι κοινά παραδεχτό – και αυτό δεν αφορά μόνο τον ΔΗΣΥ- αλλά και το ΑΚΕΛ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι ουδέποτε προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι η ΔΔΟ είναι η μόνη εφικτή λύση και όχι αυτό που πολλοί ονομάζουν «οδυνηρό συμβιβασμό», ενώ το χειρότερο είναι ότι κανένας δεν εξήγησε τι είναι η Διζωνική Δικοινωτική Ομοσπονδία.
- Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με όσους στήριξαν ανοικτά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να εκλεγεί.
Η νέα ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις -κυρίως- των στενών συνεργατών του Αβέρωφ Νεοφύτου που ζητούσαν άμεση διαγραφή των εν λόγω στελεχών και διαπόμπευση τους από το κόμμα, αλλά και όσους επιμένουν ότι ο κ. Χριστοδουλίδης αποτελεί «σάρκα εκ της σαρκός» του ΔΗΣΥ και ακριβώς επειδή η ενότητα προέχει, ενόψει και των Δημοτικών και Ευρωεκλογών θα πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση. Οι φίλοι και τα στελέχη που επέλεξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη δεν απαρνήθηκαν εξάλλου τις κομματικές καταβολές τους, αλλά αντιθέτως αρκετοί εξ’ αυτών είναι άνθρωποι που έβαλαν πλάτες στα δύσκολα χρόνια που πέρασε ο ΔΗΣΥ.
Εν κατακλείδι η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ, υπό την Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να βάλουν σε μια σειρά ζητήματα που ταλαντεύουν το κόμμα για χρόνια. Οφείλουν, ως νέα γενιά να τολμήσουν -ας μου επιτραπεί ο όρος- κακοφανίσουν αρκετούς ψηφοφόρους και να σταματήσουν να κινούνται σε διαφορετικές βάρκες. Οφείλει δε, η νέα ηγεσία πολύ περισσότερο, να αποδείξει ότι η νέα γενιά δεν ορίζεται μόνο από την ηλικία, αλλά και από το τρόπο σκέψης και εκεί θα φανεί και η πραγματική ειλικρίνεια και ανανέωση που θα φέρει πλέον τον ΔΗΣΥ στη νέα εποχή.