Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑΗ παραίτηση του κ. Μαυρογιάννη αποτελεί ένα τραγικότατο λάθος

Η παραίτηση του κ. Μαυρογιάννη αποτελεί ένα τραγικότατο λάθος

Γράφει η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή

Η παραίτηση του κ. Μαυρογιάννη αποτελεί ένα τραγικότατο λάθος, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα που δυστυχώς βαρύνει με ευθύνες και τη δική μας πλευρά, όσο αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σε μια περίοδο που θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στη συμφωνημένη βάση, με το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ για το Κυπριακό και προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για βελτίωση του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, ο ΕΚ διαπραγματευτής με την παραίτηση του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αποδοχή της παραίτησης, κηρύσσουν τη λήξη των όποιων προσπαθειών, επισημοποιώντας ένα αδιέξοδο που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.

Το μήνυμα που δίδεται διεθνώς με αυτή την παραίτηση, είναι ότι η πλευρά μας δεν ενδιαφέρεται πλέον για εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι μέχρι τις Προεδρικές εκλογές θα αφήσουμε τη στασιμότητα και το αδιέξοδο να συνεχιστούν, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που ελλοχεύουν.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί δεν αφορά την παραίτηση ενός οποιουδήποτε υπαλλήλου της κυβέρνησης, αλλά του ατόμου που μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι επιφορτισμένος να διαχειρίζεται το Κυπριακό. Είναι γι’ αυτό που απαιτείται η άμεση δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του ΕΚ διαπραγματευτή για να διαφανούν οι λόγοι παραίτησης, καθώς και η επιστολή αποδοχής της εν λόγω παραίτησης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πλήρης διαφάνεια την οποία δικαιούται ο Κυπριακός λαός.

Από την άλλη, από το 2017 μέχρι σήμερα το Κυπριακό διέρχεται την κρισιμότερη φάση του από το 1974, με τη διχοτόμηση και την πιθανή πλέον προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, να απειλούν την ίδια την ύπαρξη και το μέλλον του Κυπριακού κράτους. Ο κ. Μαυρογιάννης είναι διαπραγματευτής για το Κυπριακό, διορισμένος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Επομένως αν επιρρίπτονται ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την διολίσθηση του Κυπριακού και την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλευρά μας σήμερα, με πλήρη εξευτελισμό της αξιοπιστίας μας, οι ευθύνες αυτές δεν μπορεί παρά να αγγίζουν και όλους όσοι βρίσκονταν στο πλάι του και υπερασπίστηκαν με σθένος τις πολιτικές του, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα. Όλοι όσοι στήριξαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά και μετά το Κραν Μοντανά είναι συνυπεύθυνοι και δεν μπορεί με μια παραίτηση, όταν βρισκόμαστε πραγματικά στο χείλος του γκρεμού, να απαλλαχθούν από την δική τους ευθύνη, που είναι τεράστια.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης