Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΜα γιατί οι ποδοσφαιριστές πανηγυρίζουν τα γκολ τους σκίζοντας τις φανέλες τους;

Μα γιατί οι ποδοσφαιριστές πανηγυρίζουν τα γκολ τους σκίζοντας τις φανέλες τους;

Ειδικοί ρίχνουν φως στο κοινό αυτό συμπεριφορικό μοτίβο

Στον πρόσφατο θρίαμβο επί των γυναικών Γερμανιας όπου οι «λέαινες» κατέκτησαν το πρώτο τους Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Κλόε Κέλι πανηγύρισε το νικητήριο γκολ της έξαλλα, μεταξύ άλλων σκίζοντας τη φανέλα της και κάνοντας σπριντ με το αθλητικό σουτιέν.

Ο διαιτητής τη φιλοδώρησε με μια κίτρινη κάρτα, ίσως την πιο χαρμόσυνη που η παίκτρια της Εθνικής Αγγλίας είχε δει ποτέ στην καριέρα της. 

«Αυτή η εικόνα μιας γυναίκας χωρίς φανέλα με το αθλητικό σουτιέν είναι τεράστιας σημασίας. Είναι το σώμα μιας γυναίκας -όχι για σεξ ή επιδειξη- μόνο για την αγνή χαρά αυτού που μπορεί να κάνει και της δύναμης και της ικανότητας που έχει. Θαυμάσιο» σχολίασε η συγγραφέας Λούσι Γουόρντ στο Twitter, ποστ που έγινε viral. 

Limassol Today - Image 2 2

Ήταν μια κίνηση ενθουσιασμού που παρατηρείται κατά κόρον στα γήπεδα όλου του κόσμου στα κερδισμένα τέρματα, με τους παίκτες να πετούν το επάνω μέρος της αθλητικής εμφάνισης ή και να το σκίζουν. 

Όμως, γιατί; 

Στο γιατί οι παίκτες νιώθουν αυθόρμητα φυσικό να πετούν τις εμφανίσεις τους όταν εκδηλώνουν την απόλυτη χαρά τους, μια λύση δίνει στο βιβλίο του Soccer Tribe ο ηθολόγος Ντέσμοντ Μόρις. 

Το συμπεριφορικό αυτό μοτίβο φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια φωτιά στις ανθρώπινες αναστολές με ρίζες από το προγονικό μας παρελθόν, εκτιμά ο ίδιος. 

«Με τους φιλάθλους να επευφημούν, να χορεύουν και να χειροκροτούν στις κερκίδες, οι “ήρωες της Φυλής” πανηγυρίζουν το “θήραμά” τους σε ένα ξέφρενο ξέσπασμα εναγκαλισμών και αλμάτων. Είναι μια στιγμή κορύφωσης στη ζωή της φυλής και γιορτάζεται στο απόλυτο, με την κατάργηση κάθε σωματικού εμποδίου και συνήθους αναστολής» υποστηρίζει ο ίδιος. 

Limassol Today - Image 2 3

Για τον Φίλιπ Φέρλεϊ, ακαδημαϊκό με πολλές μελέτες για τη γλώσσα του σώματος στο ποδόσφαιρο, η απέκδυση αυτή της εμφάνισης έχει να κάνει με τη στιγμή μιας λυτρωτικής αποσυμπίεσης μετά από ακραία πνευματική και σωματική πίεση. 

«Οι παίκτες έχουν επενδύσει τόση δουλειά σ’αυτό που όταν πετύχουν κάτι τέτοιο, κάτι αποσυμπιέζεται από ψυχολογική άποψη. Ίσως είναι επίσης μια έκφραση ανακούφισης. 

Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, πως άλλος ένας λόγος και μάλιστα κοινός που πυροδοτεί αυτή τη συμπεριφορά, είναι η απλή επίδειξη του σώματος. Παρά την κίτρινη κάρτα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, βάσει κανόνα που ισχύει από το 2004, «δείχνει πόσο φιτ είσαι ώστε κατάφερες κάτι τόσο απόλυτα υπέροχο», λέει ο ίδιος. 

Κι αυτή η τάση επίδειξης είναι πιο προφανής σε κάποιους παίκτες σε σύγκριση με άλλους. Όπως στην περίπτωση του Κριστιάνο Ρονάλντο που τρέχει ημίγυμνος στην πλησιέστερη κάμερα για να δείξει τους μυς του. 

Limassol Today - Image 2 4

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE το 2020, οι ερευνητές εκτιμούν πως οι πανηγυρισμοί εξαρτώνται από το εκάστοτε πλαίσιο, όμως συχνά «έχουν στόχο την προώθηση προσωπικών και κοινωνικών μοτίβων, όπως την ενίσχυση της αξίας κάποιου μέσω της προώθησης του σωματικού του κεφαλαίου». 

ΠηγήLiFO

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης