Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΝέο πολιτικό τοπίο με ταπρόσωπα πρωταγωνιστές

Νέο πολιτικό τοπίο με ταπρόσωπα πρωταγωνιστές

Του Ανδρέα Χατζήκυριακου

Η πρώτη, μετεκλογική, σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στόχευε στην αξιολόγηση των πρώτων 100 ημερών του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησής του∙ φέρνει ωστόσο στο φως ένα, υπό διαμόρφωση, νέο πολιτικό τοπίο, στο οποίο φαίνεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν πολιτικές προσωπικότητες που ξεπερνούν τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές. Παράλληλα, συμβαδίζοντας με την ευρύτερη τάση στην Ευρώπη, η κοινωνία μετακινείται πιο συντηρητικά και πιο δεξιά.

Οι 100 μέρες

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε τη διακυβέρνηση από καλύτερο σημείο σε σύγκριση με τους τελευταίους δύο προκατόχους του, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκο Αναστασιάδη, και έχοντας απέναντί του μια αντιπολίτευση η οποία ακόμη να προσαρμοσθεί στον ρόλο της. Γι’ αυτό αποτελεί χαμένη ευκαιρία για μια καλύτερη εκκίνηση το αυτογκόλ που σημείωσε θέτοντας ψηλά τον πήχη για τα προσόντα των νέων υπουργών και περνώντας τελικά από κάτω.

Μόλις το 14% θεωρεί ότι σ’ αυτές τις 100 μέρες η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τήρησε «σε μεγάλο βαθμό» τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ διπλάσιοι (29%) της προσάπτουν ότι δεν τις τήρησε καθόλου. Οι περισσότεροι (46%) τηρούν μια στάση θετικής αναμονής συμφωνώντας μεν ότι τις τήρησε, αλλά «σε όχι και τόσο μεγάλο βαθμό».

Στα θετικά του κ. Χριστοδουλίδη συγκαταλέγεται η ανάκτηση, σε μόλις σε τρεις μήνες, της δημοτικότητας που είχε ως υπουργός Εξωτερικών (67%) και που τον είχε ωθήσει να εξαγγείλει ανεξάρτητη προεδρική υποψηφιότητα. Αυτή την ανάκαμψη την οφείλει, σε μεγάλο βαθμό, στην επούλωση των πληγών στον χώρο του ΔΗΣΥ (74% θετικές γνώμες), αλλά και στη μεγάλη αποδοχή που έχει στον χώρο από το Κέντρο μέχρι και την Άκρα Δεξιά.

Δημοτικότητα Προέδρου – Νίκος Χριστοδουλίδης

Limassol Today - 1

Δημοτικότητα Προέδρου

Limassol Today - 2

Αξιολόγηση Προέδρου – Σύνοψη

Limassol Today - 3

Αξιολόγηση Κυβέρνησης

Limassol Today - 4

Προβλήματα της Κύπρου

Limassol Today - 5

Προβλήματα της Κύπρου – Μεταναστευτικό

Limassol Today - 6

Γραφική απεικόνιση αναγνωρισιμότητας VS Δυναμικής Υπουργών και Υφυπουργών

Limassol Today - 7

Οι Υπουργοί

Στην πρώτη αξιολόγηση της κυβέρνησης ξεχωρίζει ήδη μια ομάδα τριών υπουργών, Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, Εσωτερικών,
Κωνσταντίνος Ιωάννου, και Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ‒ οι οποίοι κέρδισαν τις εντυπώσεις. Το
θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι μια δεύτερη ομάδα υπουργών (ο κ. Κόμπος στο Εξωτερικών, ο κ. Παπαναστασίου στο Ενέργειας, ο
κ. Βαφεάδης στο Μεταφορών και ο κ. Ξενοφώντος στο Γεωργίας) επιδεικνύει μια δυναμική η οποία θα αρχίσει να καταγράφεται
εφόσον αποκτήσουν υψηλότερη αναγνωρισιμότητα. Σημαντικά όμως υπουργεία δεν εκπροσωπούνται ακόμη στις δύο αυτές κατηγορίες, ενώ μεγαλύτερες προκλήσεις και διακυμάνσεις παρουσιάζονται μεταξύ των υφυπουργών.

Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Limassol Today - 8

Τήρηση Προεκλογικών Δεσμέυσεων

Limassol Today - 9

Αξιολόγηση Αντιπολίτευσης

Limassol Today - 10

Το πολιτικό τοπίο

Η έρευνα ανοίγει την κουρτίνα σε ένα νέο πολιτικό τοπίο, εγείροντας σ’ αυτή την αρχική φάση περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Ερωτήματα όπως:

 1. Πώς θα επηρεάσει τις κομματικές ισορροπίες η υψηλή δημοφιλία, που διαπερνά κομματικές γραμμές, των Νίκου Χριστοδουλίδη, Αννίτας Δημητρίου, αλλά και του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου;
 2. Κατά πόσον η κυριαρχία του ΕΛΑΜ στον χώρο της Ακροδεξιάς, σε συνδυασμό με το μετριοπαθές προφίλ της Αννίτας Δημητρίου μπορεί να μετακινήσει τον ΔΗΣΥ περισσότερο προς το Κέντρο; Και τι θα σημαίνει αυτό για τον ενδιάμεσο χώρο;
 3. Μπορεί να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη; Εάν όχι, ο κ. Χριστοδουλίδης μπορεί να επιβιώσει πολιτικά χωρίς μια στιβαρή πολιτική δύναμη πίσω του;
 4. Πώς θα «επανενταχθεί» το ΑΚΕΛ στο πολιτικό σύστημα δημιουργώντας ρεαλιστικές προοπτικές σύναψης ουσιαστικών συνεργασιών ικανών να αποφράξουν τον δρόμο του προς την εξουσία;

Δημοτικότητα Αννίτα Δημητρίου

Limassol Today - 11

Ο ΔΗ.ΣΥ.

Στον ΔΗΣΥ η ένταση και διάσπαση που παρατηρήθηκε προεκλογικά και ιδιαίτερα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής παρουσιάζει σημάδια εκτόνωσης, με συνεκτικό κρίκο τη νέα πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου. Σ’ αυτή τη φάση η δημοφιλία της κ. Δημητρίου εντός του ΔΗΣΥ φτάνει το 85%, ενώ απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας σε όλους τους κομματικούς χώρους (στο ΑΚΕΛ οι θετικές γνώμες είναι 68%).

Έναντι της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, στον ΔΗΣΥ συναντάται ένας σκληρός πυρήνας, γύρω στο 25%, που εξακολουθεί να τηρεί μια σαφώς επικριτική στάση, τη στιγμή που μια αρκετά μεγαλύτερη μερίδα εγκρίνει, με διαφορετικές διακυμάνσεις, τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο Κυπριακό (54%), στην οικονομία (48%), είτε συνολικά την κυβέρνηση (48%).

Αυτή η απεικόνιση των τάσεων εντός ΔΗΣΥ επιτρέπει στο κόμμα να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σκηνικό, εάν όμως πρώτα καταφέρει να ρυθμίσει τον τρόπο που ασκεί την αντιπολίτευσή του. Κι αυτό γιατί η μεγάλη πλειοψηφία (62%) του συνόλου της κοινής γνώμης δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται ο ΔΗΣΥ. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, αλλά παραμένει και σ’ αυτούς πλειοψηφική (53%) η τάση που δεν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα τους ασκεί αντιπολίτευση.

Δημοτικότητα Πολιτικών Αρχηγών

Limassol Today - 12

Δημοτικότητα Στέφανου Στεφάνου

Limassol Today - 13

Το ΑΚΕΛ

Ανάλογη και η αξιολόγηση του ΑΚΕΛ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το 62% του συνόλου δεν εγκρίνει τον τρόπο που την ασκεί.
Τα δεδομένα βελτιώνονται ελαφρώς μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, όπου η ικανοποίηση φτάνει στο 50%. Για τον Στέφανο Στεφάνου η μετεκλογική περίοδος είναι η καλύτερη από τότε που ανέλαβε τα ηνία στο ΑΚΕΛ. Για πρώτη φορά, οι θετικές γνώμες (50%) υπερισχύουν των αρνητικών (40%), είναι κυρίαρχος στον χώρο του ΑΚΕΛ (80% θετικές), με ελαφρώς πιο χαμηλή αξιολόγηση στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ αξιολογούν γενικά αρνητικά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του, αλλά το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται ενώπιον ενός νεοφανούς φαινομένου: Και ο κ. Χριστοδουλίδης, αλλά και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είναι ήπιες πολιτικές προσωπικότητες που δεν ξυπνούν τα παραδοσιακά αρνητικά αντανακλαστικά και έχουν, ιδιαίτερα η δεύτερη, μια σημαντική αποδοχή στον χώρο της Αριστεράς.

Από την άλλη, αυξημένη αποδοχή στον χώρο του ΔΗΣΥ (46% θετικές γνώμες) και στο ΔΗΚΟ (51% θετικές γνώμες) έχει και ο κ. Στεφάνου. Ένα άλλο νέο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί το ΑΚΕΛ αφορά το μεταναστευτικό, που είναι το κυρίαρχο πρόβλημα
για την κοινή γνώμη. Οι αντιλήψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ δεν διαφέρουν ιδιαίτερα απ’ αυτές των
κομμάτων της Δεξιάς.

Δημοτικότητα Νικόλας Παπαδόπουλος

Limassol Today - 14

Δημοτικότητα Χρίστος Χρίστου

Limassol Today - 15

Συμπολίτευση και ΕΛΑΜ

Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ «πάνε» τον κ. Χριστοδουλίδη όσο και τον πρόεδρο του κόμματός τους Νικόλα Παπαδόπουλο. Μεταξύ
των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ ο κ. Χριστοδουλίδης έχει 88% θετικές γνώμες και ο κ. Παπαδόπουλος 85%.

Μια μεγάλη, λόγω επικείμενων εκλογών, πρόκληση στο στρατόπεδο Χριστοδουλίδη είναι το πώς τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του και οι ηγέτες τους θα αρχίσουν να κεφαλαιοποιούν την εκλογική του επιτυχία. Σ’ αυτές τις 100 μέρες τα σημάδια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Δημοτικότητα Μάριος Κάρογιαν

Limassol Today - 16

Δημοτικότητα Μαρίνος Σιζόπουλος

Limassol Today - 17

Η κρίσιμη πρόκληση για το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ είναι η πίεση που δέχονται από την ανοδική τάση του ΕΛΑΜ, το
οποίο συνεχίζει μετεκλογικά να αποκομίζει οφέλη. Στο πεδίο της δημοτικότητας, μετεκλογικά ο κ. Παπαδόπουλος δεν παρουσιάζει
μεταβολή (50% αρνητικά, 43% θετικά), ο Μάριος Κάρογιαν παρουσιάζει επιδείνωση (63% αρνητικά, 28% θετικά), ενώ ο
Μαρίνος Σιζόπουλος σημειώνει μια ανεπαίσθητη βελτίωση (66% αρνητικά, 24% θετικά). Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του ΕΛΑΜ
Χρίστος Χρίστου καταγράφει μια σημαντική άνοδο, μειώνοντας τις αρνητικές γνώμες από 63% σε 51% και αυξάνοντας τις θετικές
από 26% σε 39%.

Επιπλέον, ο κ. Χρίστου καταφέρνει, στον χώρο της Άκρας Δεξιάς να είναι κυρίαρχος, αφού καταγράφει πιο ψηλές θετικές γνώμες (79%) από τον κ. Χριστοδουλίδη (76%), την κ. Δημητρίου (72%) και τον κ. Ν. Παπαδόπουλο (48%). Επιπλέον, φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στην πιο μετριοπαθή Δεξιά, αφού μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ υπερισχύουν οι θετικές γνώμες.

Ταυτότητα Ερευνών – Έρευνες Πολιτικού Περιβάλλοντος

Α. Ποσοτική Τηλεφωνική Έρευνα

 • 800 Επιτυχημένες συνεντεύξεις
 • Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις – CATI (Computer Aided Telephone Interviews)
 • Άτομα 18 χρονών και άνω
 • Συλλογής Πληροφοριών: 19/06/2023 – 23/06/2023
 • Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε (rim weighting) εκ των υστέρων με
  περιορισμούς (constraints) ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα
  αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021
 • Παρουσιάζονται συγκριτικά αποτελέσματα από διαχρονικές μετρήσεις της Pulse
  Market Research

Β. Ποσοτική Online Έρευνα

 • 800 Επιτυχημένες συνεντεύξεις
 • Online auto-completion – CAWI (Computer Aided Web Interviews)
 • Άτομα 18-69 ετών και άνω
 • Συλλογής Πληροφοριών: 13/06/2023 – 18/06/2023
 • Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε (rim weighting) εκ των υστέρων με
  περιορισμούς (constraints) ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα
  αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021

Η Pulse Market Research είναι πλήρες μέλος των:

 • ESOMAR (European Society of Opinion and Market Research)
 • WAPOR (World Association of Public and Opinion Research)
 • ΣΕΔΕΑΚ (Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Κύπρου)
 • MSPA (Mystery Shoppers Providers Association)

Σημείωση

 • Τις έρευνες διενήργησε η εταιρεία Pulse Market Research σε συνεργασία με τη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας.
 • Οι αναφορές σε ψηφοφόρους κομμάτων αφορούν τη δήλωσή τους για το κόμμα που ψήφισαν στις Βουλευτικές 2021.
Πρωτοδημοσιεύτηκε στο GNORA-CONFIDENTIAL No 20

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης