Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑΝόμοι, κανονισμοί, πρωτόκολλα, κεκτημένα, επιτροπές και άλλα…

Νόμοι, κανονισμοί, πρωτόκολλα, κεκτημένα, επιτροπές και άλλα…

By Mary Pyrgos

Αρχίζουμε λοιπόν από τις τελευταίες εξελίξεις, που πραγματικά πρέπει να μας προβληματίσουν διότι βλέπουμε σε διάφορα μέρη του πλανήτη να εμφανίζονται φαινόμενα αρνητικά για την ανθρωπότητα αλλά και για εμάς τις γυναίκες ειδικότερα.

Oι νόμοι, οι κανονισμοί, τα πρωτόκολλα, η δεοντολογία, τα κεκτημένα, οι επιτροπές διερεύνησης, υποτίθεται ότι είναι εκεί για να εξυπηρετούν τη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια, την πάταξη της διαφθοράς, την επιβολή κυρώσεων και ποινών, την πάταξη της βίας κατά των γυναικών!  Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι πολιτικοί, δίδουν υποσχέσεις, προωθούν νόμους και κανονισμούς, που στην πορεία δεν εφαρμόζονται, ή αφήνουν παράθυρα ανοικτά, για να ερμηνεύονται όπως συμφέρει σε κάθε περίπτωση, ιδρύουν επιτροπές και ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ για να εντοπίσουν δήθεν το πρόβλημα, αλλά στην ουσία τις ιδρύουν για να κερδίσουν χρόνο ώστε να προσπαθήσουν να αποσιωπήσουν τα ευρήματα και όχι για να εξυπηρετήσουν το λόγο για τον οποίο συστάθηκαν.

Η στάση αυτή των Κυβερνήσεων και των πολιτικών προκαλεί την αντίδραση των πολιτών που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς, δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς. Με αποτέλεσμα, ακόμα και όταν γίνεται κάτι θετικό να το αμφισβητούν.

Οι δε θεσμοί όπως λειτουργούν σήμερα δεν μπορούν να φέρουν οποιαδήποτε αλλαγή διότι είναι βασισμένοι σε ένα πατριαρχικό σύστημα, που ακόμα  προσπαθεί να κρατηθεί και με διάφορους τρόπους και καθυστερήσεις παρεμποδίζει την πρόοδο.

Τους δυο τελευταίους μήνες, λόγω της προεκλογικής περιόδου και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι υποψήφιοι να πείσουν για την ικανότητα τους  να διοικήσουν τον τόπο, η κατάσταση έχει χειροτερέψει και  οι πολίτες αρνούνται πλέον να συμμετέχουν σε αυτό το πατριαρχικό παιγνίδι για την ανάληψη της εξουσίας. Και αυτό διότι οι συζητήσεις, παραμένουν σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, και οι πολιτικοί ξεχνούν ότι δεν έχουν να κάνουν με ανθρώπους αμόρφωτους αλλά με άτομα που διαθέτουν κριτική σκέψη και δεν παρασύρονται από αλληλοκατηγορίες, επιφανειακές υποσχέσεις και ψέματα.

Eπιπλέον η Πατριαρχία και οι εκπρόσωποι της, εκμεταλλευόμενοι τα διάφορα παγκόσμια προβλήματα, αναδιπλώνονται και ετοιμάζονται να επιβληθούν με κάθε μορφή βίας.   Έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη βία που ασκείται στο Ιράν, τους νόμους κατά των αμβλώσεων, την εκλογή της Μελόνι στην Ιταλία με τα αυστηρά μέτρα που θέλει να προωθήσει και που επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες, αλλά και τους πολέμους που αρχίζουν και άλλους που συνεχίζονται.

Μπροστά σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει και να δράσει, για να παρεμποδίσει την οπισθοδρόμηση, πριν είναι πολύ αργά. Και εμείς οι ενεργές πολίτιδες και ενεργοί πολίτες, που βλέπουμε την κατάσταση, φοβούμενες την καταστροφή που μας οδηγούν, αναλαμβάνουμε δράση για να παρεμποδίσουμε την τελική πτώση, να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε την κοινωνία και να συνεφέρουμε τους πολιτικούς, μια και δεν έχουμε  άλλη επιλογή, στο παρόν στάδιο, για να οδηγήσουμε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της γενικής απαξίωσης, της έλλειψης εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τους θεσμούς, στην οικονομική ανασφάλεια, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, την οπισθοδρόμηση σε θέματα ισότητας,  καθώς και την ανασφάλεια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των διεθνών οικονομικών συνθηκών, η πλειοψηφία των πολίτιδων και των πολιτών, δεν αντιδρούν διότι νομίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι.

Όμως ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤO ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ.

Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε την κοινωνία των πολίτιδων και των πολιτών σε διάφορες χώρες να δραστηριοποιείται, που βλέπουμε τις γυναίκες στο Ιράν να βγαίνουν στους δρόμους και να ξεκινούν την επανάσταση, τις γυναίκες στην Αμερική να διαμαρτύρονται για την απαγόρευση των αμβλώσεων, στο Αφγανιστάν να βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα της εκπαίδευσης, στην Αφρική να δημιουργούν μόνες τους, ακόμα και γυναικεία χωρία για να γλυτώσουν από τη βία και τους βιασμούς.

President of FIMONOI Foundation
Απο: Mary Pyrgos

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης