Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΌταν η αποτυχία κάνει μεγαλύτερο θόρυβο από την επιτυχία

Όταν η αποτυχία κάνει μεγαλύτερο θόρυβο από την επιτυχία

Γράφει η Κατερίνα Ζορμπά

Το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Αμερικανό γκουρού του management, Tom Peters, είναι να υπόσχεσαι λιγότερα και να παραδίδεις περισσότερα.

Στο προηγούμενο τεύχος του Confidential καταγράψαμε παραδείγματα πολιτικών αντρών οι οποίοι καλλιέργησαν υπέρμετρες προσδοκίες, έθεσαν ψηλά τον πήχη και πέρασαν στο τέλος κάτω από αυτόν. Ένα από τα παραδείγματα ήταν αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έθεσε πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου, εγκλωβίστηκε σε αυτές και απέτυχε τελικά να παρουσιάσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο που να ανταποκρίνεται στα κριτήρια που ο ίδιος καθόρισε για την κυβέρνησή του. Ακολούθησαν διαδοχικά λάθη σε διορισμούς και χειρισμούς. Τόσο από τον Πρόεδρο, όσο και από τους συνεργάτες που ο ίδιος επέλεξε. Και όλα αυτά προτού ανοίξει το άλλο κεφάλαιο των διορισμών δ.σ. ημικρατικών οργανισμών.

Προτού ακόμη συμπληρώσει 100 μέρες στη διακυβέρνηση τόπου, η ατσαλάκωτη εικόνα του Νίκου Χριστοδουλίδη που τον οδήγησε με φόρα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσιάζει ήδη τα πρώτα σημάδια φθοράς, ενώ οι διαδοχικές αστοχίες έχουν τραυματίσει την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν ακόμη τρέξει μετρήσεις που να αποτυπώνουν τον πραγματικό αντίκτυπο των κυβερνητικών αποφάσεων και των αστοχιών είτε του Προέδρου είτε των συνεργατών του στο κεφάλαιο των διορισμών. Ο θόρυβος στα social media, όπως αποδείχθηκε και στις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, δεν είναι πάντοτε ενδεικτικός για τις απόψεις που καταγράφονται σε επίπεδο κοινής γνώμης. Γεγονός είναι όμως ότι η κυβέρνηση δίνει διαρκώς αφορμές στα μεγάλα κόμματα για να τη σφυροκοπούν. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, σαν έτοιμοι από καιρό, εμφανίζονται απρόθυμοι να συγχωρέσουν οποιοδήποτε λάθος στην κυβέρνηση, ενώ το χειρότερο για τον νέο Πρόεδρο είναι ότι ούτε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν δείχνουν για την ώρα ιδιαίτερα πρόθυμα να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η διαχείριση της εξουσίας.

Ακόμη χειρότερα για τη νέα κυβέρνηση, δεν ελέγχει την κρατική μηχανή, με αποτέλεσμα να διαρρέουν σε χρόνο ρεκόρ πληροφορίες για λανθασμένους χειρισμούς ή αποφάσεις των υπουργών και των συνεργατών τους.

Είναι αρνητικό όντως το πρόσημο;

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το πρόσημο για τη νέα κυβέρνηση στους πρώτους τρεις μήνες παρουσίας της είναι τόσο αρνητικό, όσο φαίνεται. Αδιαμφισβήτητα, η αποτυχία συνήθως κάνει πολύ μεγαλύτερο θόρυβο από την επιτυχία.

Ουδείς ωστόσο μπορεί να αμφισβητήσει ότι η νέα κυβέρνηση έχει καταγράψει μια τουλάχιστον μεγάλη νίκη. Ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, κατάφερε σε διάστημα μόλις δύο μηνών να πετύχει αυτό που έμοιαζε από δύσκολο έως ακατόρθωτο: την επίτευξη κοινά αποδεκτής από τους κοινωνικούς εταίρους μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ και μάλιστα επί μίας διακυβέρνησης που δεν στηρίζεται σε κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις επί Κυριάκου Κούσιου είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και οι πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου φαίνονταν να είναι τόσο μεγάλες, όσο και οι πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Και όμως ο κ. Παναγιώτου κατάφερε σε σύντομο διάστημα να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι αστοχίες και οι διαδοχικές γκάφες στις προσλήψεις συνεργατών και διορισμών κατάφεραν να επισκιάσουν αυτή τη μεγάλη επιτυχία της νέας κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, προσωπικά.

Το ότι η επιτυχία αυτή καταγράφηκε από ένα από τα ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα που διόρισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην κυβέρνησή του, δεν είναι ασφαλώς τυχαίο. Μάλιστα, ενισχύει την εντύπωση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η περιορισμένη παρουσία προσώπων με πολιτικό υπόβαθρο και εμπειρία στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πέρα από το θέμα της ΑΤΑ η κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της έδειξε διάθεση να αγγίξει μια σειρά από θέματα που απασχολούσαν τους πολίτες, εκ των οποίων κάποια της βγήκαν και άλλα όχι:

  • Κατάργηση τετραμήνων και διαμόρφωση νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών
  • Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης με απόφαση του Υπουργού
  • Πρόταση για δημιουργία της πλατφόρμας e-kalathi που θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ των υπεραγορών και να επιλέγουν τη φθηνότερη
  • Παρουσίαση σχεδίου ΚτίΖΩ για αναβάθμιση των προσφυγικών συνοικισμών
  • Δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης
  • Μείωση της τιμής των καυσίμων

Μολονότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ξεκίνησε με αυτογκολ από τα αποδυτήρια, εντούτοις έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή της για να ανατρέψει την σε βάρος της εικόνα. Θα πρέπει όμως να το πάρει αλλιώς. Πέρα από το ότι θα πρέπει να επιδείξει καλύτερα αντανακλαστικά στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι συνεργάτες του θα πρέπει να εκμηδενίσουν τα λάθη. Το πιο σημαντικό όμως είναι να κατανοήσουν ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει τελειώσει και είναι ώρα να περάσουν από την επικοινωνιακή διαχείριση, στην παραγωγή πολιτικής. Είναι η ώρα να κυβερνήσουν.

Μετά από τρεις μήνες στο πηδάλιο του κράτους ο Νίκος Χριστοδουλίδης μάλλον θα έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρηθεί στην εξουσία, από ό,τι χρειάστηκε για να ανέλθει σε αυτήν.

*Senior Communication Consultant στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας
Το άρθρο φιλοξενήθηκε στο 19ο τεύχος του ΓΝΩΡΑ Confidential.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης