Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ«Περί δημοκρατίας και άλλων τινών»

«Περί δημοκρατίας και άλλων τινών»

Γράφει η Ρένα Γιαβρή

Κορωνίδα της δημοκρατίας αποτελεί η εκλογική διαδικασία. Όση απαξίωση κι αν υπάρχει από μέρους των ψηφοφόρων για την προσέλευση στις κάλπες, η εκλογική διαδικασία είναι αδιαπραγμάτευτη γιατί είναι ο πιο άμεσος τρόπος ελέγχου της αυθαιρεσίας και της κριτικής των εκάστοτε κυβερνώντων αλλά και της αντιπολίτευσης.

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για αναβολή της εκλογής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Δεκέμβριο του 2021, έτσι ώστε αυτή να συμπίπτει με τις Ευρωεκλογές. Μάλιστα, για τη δρομολόγηση αυτής της “συμπύκνωσης” ενεργοποιήθηκαν σειρές αβάσιμων επιχειρημάτων τις οποίες θα κληθεί να επικυρώσει… η Βουλή!Επιχειρήματα όπως “Μονόδρομος η αναβολή των εκλογών” προκαλούν τα δημοκρατικά ανακλαστικά των πολιτών. Γιατί μονόδρομος; Ποιος το απαιτεί και ποιος το επιβάλλει; Η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πουθενά δεν έχει δοθεί τέτοια εισήγηση από την Ε.Ε.

Οι πολίτες; Έγιναν έρευνες; Τους ρωτήσαμε; Κουράστηκαν να ψηφίζουν; Είναι τα χρήματα κόστους των εκλογών αχρείαστα και «μάταια»; Κάθε φορά που η Κεντρική Εξουσία θέλει να επιβάλει μια πολιτική την ονομάζει “μονόδρομο” και αυτό αποτελεί το πρώτο πλήγμα στη Δημοκρατία.

Δεύτερο πλήγμα στη Δημοκρατία: Η αυθαιρεσία του κράτους σε συνεργασία με τη Νομοθετική Εξουσία, δηλαδή με τη Βουλή, οδηγούν στο να χαθεί η αξιοπιστία των πολιτικών προσώπων, κάτι που αποδεδειγμένα οδηγεί στην αποχή των πολιτών από την εκλογική διαδικασία.Αν οι ίδιοι οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, μέσω της αναβολής των εκλογών θεωρούν αμελητέο το γεγονός πως κάποιος θα διοικήσει για 2,5 χρόνια χωρίς να λάβει το χρίσμα από τον λαό, τότε, και ο ίδιος ο πολίτης οδηγείται σε μια επικίνδυνη χαλάρωση των δημοκρατικών του ενστίκτων.

Τρίτο πλήγμα στη Δημοκρατία: Αποκαλούμε “έκτακτη ανάγκη” ό,τι μας συμφέρει. Γιατί “έκτακτη” αφού η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άνοιξε πριν από δέκα χρόνια και είχαν όλο το χρόνο μπροστά τους για να την δρομολογήσουν;

Η ΕΕ ζήτησε την υλοποίηση της μεταρρύθμισης το συντομότερο, αλλά ποτέ δεν μας εισηγήθηκε αναβολή των εκλογών! (Ας μην ξεχνάμε ότι στην ΕΕ για περαιτέρω ενίσχυση της Δημοκρατίας διεξάγονται συχνά δημοψηφίσματα ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους).

Και από την άλλη, γιατί “ανάγκη”; Έχουμε πόλεμο; Έχουμε πτώχευση; Η επίκληση στο συναίσθημα με στομφώδεις εκφράσεις είναι επίσης πονηρή, και αποφάσεις που λαμβάνονται κάτω από την κατάχρηση του κοινού συναισθήματος του φόβου, οδηγούν μοιραία στο 4ο πλήγμα κατά της Δημοκρατίας που είναι η δημιουργία “κακού προηγουμένου” το οποίο αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει “ηθικό” έρεισμα γαργάρας μιας επόμενης “έκπτωσης” στη Δημοκρατία.

Πέμπτο πλήγμα στη Δημοκρατία: Κατάχρηση εξουσίας από τη Βουλή. Αυτό κι αν είναι πλήγμα! Οι ίδιοι οι εκπρόσωποί μας ανενδοίαστα να παραδίδονται στον ετσιθελισμό της εκτελεστικής εξουσίας όταν αυτό βολεύει τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες.

Έτσι, με αυτά και αυτά επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά πως έγινε η Κύπρος τσιφλίκι μερικών. Έγινε η δημοκρατία φτηνή πόρνη που τη θυμόμαστε για γρήγορα «ξεπαστρέματα» ενώ τη φτύνουμε κατάμουτρα, κατά το δοκούν, και όταν αυτή… στοιχίζει.

Κι ενώ γινόμαστε συχνά μάρτυρες σκανδάλων, υπεροψίας, παρανομίας κλπ., κι ενώ προσπαθούμε να περισώσουμε πέντε αξίες ηθικές, που να μας καταξιώνουν, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια απαράμιλλη πρόκληση που παρόμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από το 1965: την αναβολή εκλογών.

Κι εδώ εμείς καλούμαστε να απαντήσουμε σθεναρά: Κάτω τα χέρια από τις εκλογές. Είναι ό,τι πιο άμωμο μας έχει απομείνει.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης