Άντρος Γ. Καραγιάννης*
Υπάρχουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες θαυμάζουμε για την τελειότητα, την καθαριότητα και την τεχνολογική πρόοδο τους. Δεν έχει σημασία το μέγεθος της χώρας αλλά οι δράσεις και τα έργα που εκτελούνται, για να νιώθουν οι πολίτες πιο καλά και να εμπλέκονται στη χάραξη πολιτικών, κυρίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την τεχνολογική εξέλιξη.
Οι Βαλτικές Χώρες αποτελούν χώρες υπόδειγμα, κυρίως στη χρήση της τεχνολογίας, της εφευρετικότητας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της επιτάχυνσης της μεταβίβασης στην κυκλική οικονομία.
Στο εν λόγω ευρωπαϊκό συνέδριο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Εσθονίας εξήγησε πολύ επιγραμματικά την πρόοδο της κυκλικής οικονομίας σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι τα απόβλητα δεν είναι σκουπίδια αλλά πηγή της κυκλικής οικονομίας, την οποία μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε για την παραγωγή ενέργειας. Η κυκλική οικονομία επεσήμανε αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας, η εφαρμογή της οποίας χρειάζεται καινοτόμες ιδέες για τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης. Όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, εστίασε στην ανάγκη ανακαίνισης των παλιών κτηρίων άνω των 60 ετών αναβαθμίζοντας τα ενεργειακά, ενώ τα μπάζα από τις κατεδαφίσεις ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος θα μετονομαστεί σε Υπουργείο Κλιματικής Προστασίας.
Από αυτές τις μικρές χώρες, μπορεί και η δική μας χώρα να παραδειγματιστεί, ιδιαίτερα στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Τεχνολογίας. Στον δήμο του Ταλίν χρησιμοποιούνται ήδη μη επανδρωμένα ρομπότ, ως μεταφορείς δεμάτων και αλληλογραφίας, συμβάλλοντας έτσι στην ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλικότερη παράδοση. Οι επιδόσεις των Βαλτικών Χωρών και ειδικότερα της Εσθονίας στον τομέα της ψηφιοποίησης κίνησαν το ενδιαφέρον της οικονομικά δυνατότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας, η οποία μέσω του γερμανού Καγκελλάριου αποτάθηκε σε Εσθονούς ειδικούς για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας του. Κάτι παρόμοιο συνέβη και τη δεκαετία του 1990 όταν ο τότε Καγκελλάριος Σρέντερ, άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας παραχωρώντας ειδική βίζα σε Ινδούς επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών, για να εκπαιδεύσουν τους Γερμανούς.
Στα πανεπιστήμια των Βαλτικών Χωρών παραδίδονται ήδη μαθήματα χρήσης νέων τεχνολογιών στην φαρμακευτική βιομηχανία και στη νεοεισερχόμενη πράσινη φαρμακευτική βιομηχανία που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Η Λιθουανία για παράδειγμα υπερέχει στη βιοτεχνολογία, η Λετονία στον τομέα της Χημείας και Φυσικής, ενώ η Εσθονία προωθεί επιστημονικά ακαδημαϊκά προγράμματα στα πανεπιστήμια της. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που αρκετοί ευρωπαίοι φοιτητές αποφασίζουν να σπουδάσουν στις βαλτικές χώρες, που μπορεί να είναι μικρές σε μέγεθος και σε πληθυσμό, αλλά εξελίσσονται περιβαλλοντικά και αναδεικνύονται σταδιακά σε τεχνολογικούς «Γίγαντες».