Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALTHROWBACKΡαδιοπειρατές στη Λεμεσό το 1980

Ραδιοπειρατές στη Λεμεσό το 1980

«ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ»

Γράφει ο Αντρέας Σουτζιής*

Τέλη της 10ετιας του 1970 αρχές της 10ετιας του 1980. Αν ήσουν έφηβος στην Κύπρο και ήθελες να ακούσεις ποπ ξένη μουσική είχες τις εξής επιλογές:

  1. Να περιμένεις μέχρι το βράδυ η ώρα 19:40 για να ακούσεις το πρόγραμμα Request Time με τον John Vickers και τη  Vicki Bishara από το Δεύτερο πρόγραμμα του ΡΙΚ στα μεσαία κύματα ΑΜ στους 603 ΚΗz
  2. Αν ήσουν τυχερός και είχες στη διάθεση σου μοντέρνο ραδιόφωνο με FM τότε μπορούσες να ακούς όλη μέρα και να μην βαρεθείς τον σταθμό των Βρετανικών Βάσεων BFBS στους 92,1 ΜΗz
  3. Να ακούς τον αραβικό ραδιοσταθμό «Radio Monte Carlo» πάλι στα μεσαία κύματα γύρω στους 1230 KHz που έπαιζε εναλλάξ Αραβικά και Αγγλικά τραγούδια
  4. Να ακούς τον προπαγανδιστικό Ισραηλινό ραδιοσταθμό «The Voice of Peace» που εξέπεμπε από ένα πλοίο που βρισκόταν ανοικτά του Ισραήλ και αυτός στα μεσαία κύματα γύρω στους 1610 KHz.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήταν λογικό και αναμενόμενο να υπάρξει ένα ενδιαφέρον και ένας ενθουσιασμός για τη δημιουργία πειρατικών σταθμών.

Στην αρχή από ερασιτέχνες ηλεκτρονικούς και μαθητές της Τεχνικής σχολής, όπως ο υποφαινόμενος, αλλά και από πιο σοβαρούς επαγγελματίες όπως ο κος Μάκης Χαραλάμπους ο οποίος με τις γνώσεις του μας βοήθησε πολύ όλους.

Limassol Today - πομποι λυχνια

Σαν μαθητές στον κλάδο των Ηλεκτρονικών της Τεχνικής Σχολής Λεμεσού ήταν όλους ο καημός μας να κατασκευάσουμε πομπούς μέσω των οποίων μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Το βλέπαμε καθαρά από την σκοπιά του ηλεκτρονικού και καθόλου δεν μας απασχολούσε η μετάδοση μουσικής η τραγουδιών. Έτσι αρκετοί από εμάς είχαμε κατασκευάσει πομπούς για εμάς και τους φίλους μας και τα βράδια μιλούσαμε μεταξύ μας χρησιμοποιώντας τα ραδιόφωνα μας για ακούουμε ο ένας τον άλλο.  

Γεια χαρά ΠΕΙΡΑΤΑΤΣΑΡΕ των ερτζιανών!!! Studio FM100.2 από το μακρινό L.A (Λάνια). Λυχνία 6146B Sylvania USA… 60W…. Ναι,τέλος της δεκαετίας του ‘80 …για ένα μήνα ειχαν δείξει ανοχή στις πειρατικες συχνότητες γιατί δέχονταν εκείνη την περίοδο αιτήσεις για αδειοδότηση…..ε.. εκείνο τον μήνα βγάζαμε και τηλέφωνα με αφιερώσεις στον αέρα! Του έλεγες εισαι στον αέρα και σου απαντούσε «ποιον αέραν ρε κουμπάρε»…βάζαμε την βεντούζα στο loudspeaker του τηλεφώνου και έβγαινε ο κόσμος στον αέρα!! Γίνονταν πειρατικές εκπομπές και άκουγες στον αέρα όρνιθες ελευθέρας βοσκής να κακαρίζουν από το χωράφι του γείτονα…και πάντα ξεκινούσες με εκείνο το «δοκιμαστική εκπομπή στα FM”…. Εβλεπες την λυχνία να πυρακτώνεται και σε έζωνε μια μέθη….

Η διάδοση των ραδιοφώνων FM βοήθησε σε αυτό. Σε ολόκληρο το φάσμα υπήρχαν μόνο 3 σταθμοί. Το ΡΙΚ 1 στους 97.2 , το ΡΙΚ 2 στους 94.8 και το BFBS στους 92.1 MHz.

Έτσι αν κάποιος έκανε μια σάρωση στο ράδιο του ιδίως τα βράδια θα άκουγε δεκάδες ενθουσιασμένους νεαρούς να μιλούν μεταξύ τους και να ανταλλάσουν ιδέες για το πώς θα βελτιώσουν την κάλυψη του πομπού τους και πώς να τον κάνουν να ακούγεται καλύτερα.

Τέλη του 1980 οι υπάλληλοι του ΡΙΚ κατέβηκαν σε απεργία για πάνω από ένα μήνα και το ραδιόφωνο τους σίγησε. Έτσι ήταν ευκαιρία για εμάς τους Πειρατές των FM να βελτιωθούμε και να αρχίσουμε να μεταδίδουμε και μουσική εκτός από τις συνομιλίες μας.

Limassol Today - Image 2 11

Αυτό έγινε μόδα στο άψε σβήσε. Ο SUPERSTAR, ο JACOB, ο L.A.S., ο  DISCO STATION και πολλοί άλλοι που δεν θυμούμαι έκαναν θραύση με την ακροαματικότητα τους.

Ο δικός μου σταθμός L.A.S. ( LINOPETRA AMATEUR STATION) που κατασκεύασα εγώ, μετά από αρκετούς πειραματισμούς απόκτησε μεγάλη εμβέλεια και ακουγόμουν σε όλη τη Λεμεσό από το Πεντάκομο μέχρι τον Ύψωνα. Βρισκόταν στη βεράντα του διαμερίσματος μας στο συνοικισμό της Λινόπετρας και κάθε βράδυ μαζευόμασταν διάφοροι και κάναμε εκπομπές με αφιερώσεις που έφερναν κυρίως ο αδελφός μου και η αδελφή μου από το Δ’ Γυμνάσιο του Αγίου Νικόλαου.

Όλο αυτό το πανηγύρι δεν μπορούσε να παρατραβήξει καθώς το να εκπέμπεις χωρίς αδεία είναι φυσικά παράνομο. Έτσι ένα Σαββάτο πρωί πλάκωσε η αστυνομία. Κατέσχεσαν τον πομπό και με συνέλαβαν.

Limassol Today - Image 2 10

Την γλύτωσα φτηνά φτηνά καθώς ήμουν τελειόφοιτος και μάλιστα από τους καλούς. Έτσι οι καθηγητές μου με υπερασπιστήκαν μπροστά από τον Γυμνασιάρχη που ήθελε να μου βάλει «κοσμία» διαγωγή. Ούτε η αστυνομία προχώρησε την υπόθεση και έτσι δεν είχα άλλες συνέπειες .

Όλες αυτές οι προσπάθειες και ο ενθουσιασμός μας δεν πήγαν χαμένα . Ήταν το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και έτσι λίγα χρόνια μετά από το άδοξο τέλος των πειρατικών σταθμών είδαμε την ίδρυση του Ράδιο Σουπερ του πρώτου ιδιωτικού ραδιοσταθμού στην Κύπρο.

Άφησες το ράδιο λάξεμπερκ έξω. Υπήρχε και αμερικάνικος σταθμός, νομίζω το βόις οφ αμέρικα. Δεν πολυθυμάμαι το όνομα αλλά είχε πολλά προγράμματα με τζαζ, μπλουζ και τα τοιαύτα. Κοιμόμουνα τις πρωινές ώρες με το ακουστικό στ’αφτί και τζαζ για παρέα. Να θυμίσω επίσης το τοπ 20 από το μπι εφ μπι ες.

Υ.Γ. 1
Το κείμενο αφιερώνεται στον αγαπημένο μου φίλο Ανδρέα Χαριδήμου «DISCO STATION» ο πομπός του οποίου βρισκόταν στο σπίτι του στο δρόμο για τη Φασούλα και με τον οποίο κάναμε εξαιρετικές πλάκες. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή καθώς έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μόλις πήγε στρατιώτης σε ηλικία μόλις 18 χρόνων.

Limassol Today - Image 2 9

Υ.Γ. 2
Το απόκομμα της εφημερίδας που αναφέρεται στη σύλληψη μου από την αστυνομία αναφέρει εκ παραδρομής το όνομα του πατέρα μου (Γεώργιος Σουτζιής) αντί το δικό μου.

Υ. Γ. 3
Άλλοι ραδιοπειρατές της εποχής κι οι πειρατικοί σταθμοί τους ήταν, BRS – George Κάδρος, FBI – Σπύρος Χριστοφόρου, UFO – Σωτήρης Διακουρτής, SANKEY – Σωτήρης Παρματσιάς, Χρήστος Μάνος – Studio FM 100.2 από Λανεια (Είχε πομπό το 1989).

*παλιός ραδιοπειρατής – νυν ηλεκτρονικός

“Ίσως να ήταν μια καλή δικοινοτική πτωτοβουλία…για τους νέους κυρίως σήμερα. Στις ηλεκτρονικές ομάδες και γενικά στα ΜΚΔ παίζει μεγάλη τοξικότητα και πολλές διαφημήσεις, αυτοπροβολή κλπ κλπ. Αν ξεκινήσουν με ραδιοκύματα κάποιοι μαθητές σε σχολεία και τεχνικές σχολές, θα γίνει μόδα και viral στα ΚΔ”

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης