Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑΤα συναισθήματα του κόσμου

Τα συναισθήματα του κόσμου

“Κυπρος Μπορείς”

Γράφει η Βανέσσα Κυπριανού

Στην τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις Προεδρικες Εκλογές 2023 (17.11.2022) μου έκαναν εντύπωση δύο κάρτες στις οποίες και θα ήθελα να αναφερθώ: η πρώτη “Συναισθήματα για την παρούσα κατάσταση” και η δεύτερη “Ύπαρξη διαφορών μεταξύ υποψηφίων”. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης οι Κύπριοι είναι πιο απογοητευμένοι από ποτέ με την επικρατούσα πολιτική κατάσταση στην χώρα μας, με την διαχείριση κρίσιμων γεγονότων, με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ο Κυπριακός λαός νιώθει στεναχώρια, νιώθει οργή, νιώθει ντροπή! Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακουστεί στο πολιτικό σύστημα και πρέπει να γίνει κατανοητό. Το ποσοστό για τα αρνητικά συναισθήματα του κόσμου, σύμφωνα με την δημοσκοπηση, αγγίζει στο σύνολο το 83%, με ένα μόλις 4% να δηλώσει αισιοδοξία. Και δεν είναι μόνο η διαφθορά και η ακρίβεια, είναι η γενικότερη αίσθηση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας ότι η ζωή γίνεται χειρότερη και κυρίως ότι δεν υπάρχει κανείς να κάνει κάτι για αυτό, ότι δεν θα αλλάξει κάτι, ότι όλοι είναι ίδιοι. 

Limassol Today - Rik Karta 1

Και έρχομαι στην δεύτερη κάρτα που μου έκανε εντύπωση, “Ύπαρξη διαφορών μεταξύ των υποψηφίων” για Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Μόλις ένα 43% των ερωτηθέντων βλέπει μεγάλες διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς, ενώ οι  υπόλοιποι είτε δεν βλέπουν διαφορές, είτε αδιαφορούν. Και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την κάρτα αυτή γιατί εδώ κρύβεται η δυναμική των εκλογών που έρχονται και το κίνητρο για συμμετοχή των πολιτών μέσα από το αν νιώθουν ότι έχουν επί της ουσίας επιλογή εκλογής, ότι υπάρχει κάτι καινούριο και διαφορετικό να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Γιατί οι υποψήφιοι είναι αυτοί που ανάβουν μέσα στους πολίτες την σπίθα της ελπίδας και τους κάνουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, που δυναμώνουν την επιθυμία του λαού για συμμετοχή και αλλαγή, που τον κάνουν να νιώθει ότι η ψήφος του μετράει και έχει διαφορά. Και όχι δεν είναι όλοι ίδιοι.

Σίγουρα δεν είναι δουλειά του κόσμου να ψάξει για τις διαφορές, είναι δουλειά των επιτελείων να τις αναδείξουν όσο πιο ευδιάκριτα. Δουλειά του ψηφοφόρου όμως είναι να νοιάζεται, να ενδιαφέρεται, να παρακολουθεί και να ασχολείται με τα κοινά. Να διαβάζει και να ενημερώνεται. Να ασκεί κριτική σκέψη. Να έχει γνώση και να επιλέγει, να ψηφίζει συνειδητά. 

Στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 στην Κύπρο έχουμε ένα ξεχωριστό υποψήφιο, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν είναι πολιτικός καριέρας, δεν ανήκει σε κάποιο κομματικό σύστημα, δεν αποτελεί κομμάτι του διευθαρμένου πολιτικού προσωπικού της χώρας, όπως οι κύριοι ανθυποψήφιοί του. Είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, με αποστολή ζωής του την ανάδειξη του Κυπριακού στην σωστή του βάση και την επίλυση αυτού. Γνώστης της διεθνούς πολιτικής σκηνής, γνώστης ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά σε κέντρα λήψης αποφάσεων, όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για κάθε θέμα που αφορά στα βασικά και σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητά μας σήμερα. Γιατί στον κόσμο που τώρα ζούμε, κανενα πρόβλημα δεν λύνεται εσωτερικά μόνο, αποτελούμε ένα κομμάτι αλληλένδετο σε μια διεθνή σκακιέρα, με τεκτονικές αλλαγές να συμβαίνουν γύρω μας και συμφέροντα τεράστιας δυναμης να κινούν τα νήματα, που μόνο ένας έμπειρος χειριστής αυτών των μηχανισμών μπορεί να τοποθετήσει την Κύπρο σε θέση που να κερδίζει. 

Limassol Today - Rik Karta 20

Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς μία συνέντευξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, να ακούσει τον λόγο του, να δει τις εκφράσεις του, να νιώσει την αγωνία του στην φωνή του, για να καταλάβει ότι πρόκειται για κάτι το διαφορετικό: είναι αυθεντικός, είναι ειλικρινής, είναι ένας άνθρωπος γεμάτος από συναίσθημα και το εκφράζει αυτό. Νοιάζεται. Στέκεται με σεβασμό απέναντι στον πολίτη και μποστά στην ευθύνη του αξιώματος που διεκδικεί. Πονάει για τον τόπο του γιατί γνωρίζει τα όσα εχουν συμβεί και ξέρει τί έχει να έρθει μπροστά, αν δεν έρθει η αλλαγή. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, είναι το κάτι διαφορετικό που περιμέναμε όλοι μας, είναι ο σύγχρονος ηγέτης που μπορεί να φέρει ξανά την αισιοδοξία στον λαό, αν ο λαός του δώσει τη δύναμη με την ψήφο του. 

Ο τόπος αυτός χρειάζεται αλλαγή. Στο επόμενο διάστημα που έρχεται ο λαός της Κύπρου εχει μία μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει την ηγετική ομάδα της πατρίδας μας σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο μέσα από τις Προεδρικές εκλογές, αλλά και τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, με αποτέλεσμα η Κύπρος το 2023 να εχει τελείως διαφορετικούς ανθρώπους στο τιμόνι της πορειας της, η Κύπρος το 2023 να λειτουργεί ως μία άλλη χώρα! 

Η πατρίδα μας διανύει μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της, οι πολίτες δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην είμαστε συμμέτοχοι, να μην αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη της επιλογής μας για το μέλλον του τόπου. Όπως χαρακτηριστικά εχει πει και ο Κένεντι, σε ομιλία του στο Νασβιλ το 1963, μιλώντας για την ευθύνη του πολίτη και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στα κοινά, ”η άγνοια ενός ψηφοφόρου σε μια δημοκρατία βλάπτει την ασφάλεια όλων.” 

Η ευκαιρία για αλλαγή, στην καθημερινότητα, στη ζωή μας, στις δυνατότητες μας ως κοινωνία και χώρα είναι εδώ, είναι οι εκλογές που έρχονται. Κύπρος Μπορείς να φέρεις την αλλαγή, μπορείς να φέρεις την αισιοδοξία και την ελπίδα ξανά στον τόπο. Εξάλλου οπως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συχνά λέει και το πιστεύει ως κομμάτι της ζωής του, “αν η ελπίδα δεν υπάρχει, εμείς θα την δημιουργήσουμε”.

 

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης