Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑΤι γίνεται με την επισιτιστική βοήθεια όσο είναι κλειστά τα σχολεία;

Τι γίνεται με την επισιτιστική βοήθεια όσο είναι κλειστά τα σχολεία;

Τα προγράμματα παροχής επισιτιστικής βοήθειας, όπως το “Πρόγευμα για Όλους” στήριζαν πολλές χιλιάδες άπορα παιδιά κατά τη διάρκεια των ανοικτών σχολείων. Ταυτόχρονα, τα ολοήμερα σχολεία, φρόντιζαν πολλά από αυτά τα παιδιά μετά το σχόλασμα από το σχολείο, ώστε να έχουν το επιπρόσθετο γεύμα κατά το μεσημέρι/απόγευμα. Έτσι, πολλές οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες απαλλάσσονταν από το καθημερινό άγχος εύρεσης τρόπου σίτισης των παιδιών τους. Αυτή τη στιγμή όμως, τα σχολεία είναι κλειστά. Πρέπει να μας απασχολήσει η μη παροχή των προγευμάτων/γευμάτων όλο αυτό το διάστημα των κλειστών σχολείων και το ότι ενδεχομένως κάποιες οικογένειες να υποσιτίζονται.

Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι αυτή την περίοδο, με επιχειρήσεις που μένουν κλειστές, η οικονομική κατάσταση αυτών των οικογενειών έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Κατά το πρώτο lockdown (και αφού διάφορες κοινωνικές ομάδες έθιξαν αυτό το ζήτημα), η κυβέρνηση αποφάσισε όπως παρέχει αναδρομικό επίδομα έναντι των γευμάτων που χάθηκαν.

ΩΣΤΟΣΟ,  πέραν της -δυστυχώς κατόπιν εορτής- στήριξης, να σημειωθεί πως από τις 13.500 εγγεγραμμένες οικογένειες στο σύστημα απόρων (οι πραγματικοί αριθμοί απόρων μαθητών είναι πολύ μεγαλύτεροι), επίδομα ΔΕΝ έλαβαν όλοι. Αυτή την πραγματικότητα μας επιβεβαίωσαν σχολικοί συνδέσμοι και εφορίες με τις οποίες έχουμε επικοινωνήσει (οι οποίοι ενημερώθηκαν από τις ίδιες τις οικογένειες).

Σημειώνουμε εντούτοις πως για την καταβολή τέτοιου επιδόματος, η οικογένεια έπρεπε να κατέχει τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα της ώστε να της κατατεθεί το αντίστοιχο ποσό. Εκείνο που δεν λήφθηκε ωστόσο υπόψη είναι ότι συχνά, μεγάλος αριθμός από τις οικογένειες αυτές δεν διατηρούν λογαριασμούς με τις τράπεζες και ούτε έχουν δυνατότητα να δημιουργήσουν. Αυτό αφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων, παιδιά και οικογένειες πολιτικών προσφύγων.

Ακόμα και η σκέψη των φορέων ώστε εναλλακτικά να τους δωθεί κρατική επιταγή, δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί καθώς οι επιταγές του κράτους μπορούν να εξαργυρωθούν μόνο με την κατάθεση τους σε τραπεζικό λογαριασμό. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι μεγάλο μερίδιο των οικογενειών οι οποίες δυσκολεύονται οικονομικά είναι πολιτικοί πρόσφυγες με απουσία δυνατότητας δημιουργίας τραπεζικού λογαριασμού.

Το κράτος θα πρέπει τώρα να έρθει με μια πιο άμεση και υλοποιήσιμη λύση.

Το κονδύλι για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας το κράτος το κατέχει ήδη στα ταμεία του, καθώς το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Ταμεία (ΕΚΤ).

Χρειάζονται όμως αυτή τη φορά πιο άμεσα αντανακλαστικά και πρακτικά εύκολες λύσεις από το κράτος για την παροχή του.

Το πολύ ενθαρρυντικό, είναι ότι αρκετοί Σύνδεσμοι Γονέων οι οποίοι έχουν κάποια χρήματα στα ταμεία τους, πρότειναν πως, εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτή η καθυστέρηση παροχής του αναδρομικού κονδυλιού από το κράτος, να καταβάλουν άμεσα οι ίδιοι το ποσό που αντιστοιχεί στη σίτιση των παιδιών της οικογένειας. Ωστόσο θα πρέπει το κράτος να εγγυηθεί την καταβολή του πίσω στους Συνδέσμους Γονέων, καθώς εν πάση περιπτώσει το κράτος έχει στο ταμείο του το ποσό το οποίο προνοείται για αυτό το πρόγραμμα από τα ταμεία τα οποία προαναναφέρθηκαν.

Πάνω στη φιλοσοφία αυτού του υποστηρικτικού προγράμματος, πρέπει το κράτος να έρθει και να προσαρμοστεί στις συνθήκες της εποχής και ευέλικτα απέναντι στα σημεία των καιρών.

Το εγκεκριμένο ποσό το οποίο προνοείται για κάθε μαθητή/μαθήτρια είναι περί το €1,05 (επίσημη ανάρτηση Υπουργού). Με απλά μαθηματικά, το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα €24 ευρώ μηνιαίως ανά παιδί (επί 13.500 παιδιά).

Ανά σχολείο όπως έχουμε ενημερωθεί, αντιστοιχεί στις πιο πολλές περιπτώσεις €800 μηνιαίως περίπου.  

Μάλιστα ενδεχομένως το κράτος μέσω των σχολικών εφορειών θα πρέπει αυτή τη χρονική στιγμή να επικοινωνήσει με όλους τους γονείς ώστε να δουν ποιες επιπλέον οικογένειες έχουν τώρα φτωχοποιηθεί ή βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της εργασιακής δυστοκίας που δημιούργησε η προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας, παρόλο που προηγουμένως δεν είχαν δηλωθεί στις λίστες άπορων οικογενειών ώστε να είχαν καταγραφεί στις λίστες του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας.

Οι εβδομάδες δυστυχώς περνούν και πολλά παιδιά δεν σιτίζονται, με το πρόγραμμα επιστιτιστικής βοήθειας να μένει σε αχρηστία και είναι απαραίτητο όπως το κράτος λειτουργήσει δραστικότερα και πιο αποτελεσματικά αυτή τη φορά.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης