Γράφει ο Γιάννης Καπετάνιος*

Η Credit Suisse οδηγήθηκε σε κλείσιμο για πολύ διαφορετικούς λόγους από την Silicon Valley Bank αλλά η αύξηση των επιτοκίων παραμένει μια υπενθύμιση ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ευάλωτο και η αγορά ψυχρή σε οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας.
Τι οδήγησε τελικά αυτό τον τραπεζικό κολοσσό σε κλείσιμο; Η διαφθορά, η απληστία και η ανικανότητα. Ναι, καλά διαβάσατε,τα ‘χαρίσματα’ αυτά δεν μας ανήκουν κατά αποκλειστικότητα αλλά υπάρχουν και αλλού, ακόμα και στην Ελβετία.
Το 2014 η τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει $2.6 δισεκατομμύρια δολάρια στις Αμερικάνικες αρχές για υποβοήθηση Αμερικανών πολιτών σε φοροδιαφυγή.
Το 2020 η εμπλοκή της στο σκάνδαλο της Luckin Coffee,μίας Κινέζικης εταιρείας που φιλοδοξούσε να γίνει η νέα Starbucks και που παραπόιησε τα λογιστικά της, επέφερε νέες ζημίες στην Credit Suisse και μεγαλύτερο πλήγμα στην αξιοπιστία της. Η Credit Suisse που συνέβαλε στην εισδοχή της εταιρείας στο χρηματηστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου η μετοχή της Luckin Coffee κατέρρευσε και τα δάνεια προς αυτήν -όπως και το κύρος της τράπεζας- απομειώθηκαν.
Την ίδια χρονία ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας παραιτήθηκε αφού αποκαλυφθηκαν δύο σκάνδαλα εμπορικής κατασκοπείας που επιχείρησε η τράπεζα.
Το 2021 η κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital (μόνο το όνομα έχει σχέση με την Ελλάδα), επέφερε ζημιές στην τράπεζα $5.5 δισεκατομμύριων δολαρίων. Η τράπεζα κατηγορήθηκε ότι ως δανειστής του επενδυτικού ταμείου επέτρεψε την υπερβολική έκθεση του σε επενδυτικούς κινδύνους που οδήγησαν στην κατάρρευση του.
-Διαβάστε ακόμη: Silicon Valley Bank η αρχή;
Αρχές του 2022 διαρρέουν στοιχεία 18.000 πελατών της τράπεζας από υπάλληλο της, ενώ στα μέσα της ίδιας χρονιά η τράπεζα καταδικάζεται για ξέπλυμα χρήματος σε υπόθεση Βούλγαρου εμπόρου ναρκωτικών.
Το 2022 αναπτύχθηκε φήμη -κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ότι η τράπεζα ήταν στα όρια της χρεωκοποίας με αποτέλεσμα την εκροή καταθέσεων δισεκατομμυρίων.
Τέλος, τον προυγούμενο μήνα, ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημίες από την οικονομική κρίση του 2008 ύψους $7.3 δισεκατομμύριων δολαρίων.
Μια ‘βόλτα’ στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι η πιο πάνω λίστα δεν είναι εξαντλητική όσο αφορά τα σκάνδαλα που εμπλεκόταν η Credit Suisse. Όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Silicon Valley Bank, οδήγησαν την ‘ταλαιπωρημένη’ μετοχή της Credit Suisse σε ημερήσια πτώση 30%. Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία, που όπως είχα γράψει και την προυγούμενη φορά, δεν μπορεί κάποιος να ξέρει αν τελίωσε ή μόλις αρχίζει.