Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΥπάρχει διαφθορά στην Ελβετία;

Υπάρχει διαφθορά στην Ελβετία;

Μετά το κλείσιμο της Silicon Valley Bank, όπως αναμενόταν, οι συνέπειες επεκτάθηκαν και κανείς δεν ξέρει ακόμη πόσο αυτές θα επεκταθούν στο άμεσο μέλλον. Λίγες μέρες μετά, μια τράπεζα κολοσσός ,η Credit Suisse ουσιαστικά ξεπουλήθηκε αναγκαστικά στη UBS, ώστε να μην συμπαρασύρει και αυτήν στον γκρεμό. Το μέγεθος της τράπεζας είναι τόσο μεγάλο που αποτελεί μία από τις τριάντα παγκόσμιες συστημικές τράπεζες.

Γράφει ο Γιάννης Καπετάνιος*
Limassol Today - Giannis Kapetanios Yiannis Kapetanios γιάννης καπετάνιος Bdo

Η  Credit Suisse οδηγήθηκε σε κλείσιμο για πολύ διαφορετικούς λόγους από την Silicon Valley Bank αλλά η αύξηση των επιτοκίων παραμένει μια υπενθύμιση ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ευάλωτο και η αγορά ψυχρή σε οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας.

Τι οδήγησε τελικά αυτό τον τραπεζικό κολοσσό σε κλείσιμο; Η διαφθορά, η απληστία και η ανικανότητα. Ναι, καλά διαβάσατε,τα ‘χαρίσματα’ αυτά δεν μας ανήκουν κατά αποκλειστικότητα αλλά υπάρχουν και αλλού, ακόμα και στην Ελβετία.

Το 2014 η τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει $2.6 δισεκατομμύρια δολάρια στις Αμερικάνικες αρχές για υποβοήθηση Αμερικανών πολιτών σε φοροδιαφυγή.

Το 2020 η εμπλοκή της στο σκάνδαλο της Luckin Coffee,μίας Κινέζικης εταιρείας που φιλοδοξούσε να γίνει η νέα Starbucks και που παραπόιησε τα λογιστικά της, επέφερε νέες ζημίες στην Credit Suisse και μεγαλύτερο πλήγμα στην αξιοπιστία της. Η Credit Suisse που συνέβαλε στην εισδοχή της εταιρείας στο χρηματηστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου η μετοχή της Luckin Coffee κατέρρευσε και τα δάνεια προς αυτήν -όπως και το κύρος της τράπεζας- απομειώθηκαν.

Την ίδια χρονία ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας παραιτήθηκε αφού αποκαλυφθηκαν δύο σκάνδαλα εμπορικής κατασκοπείας που επιχείρησε η τράπεζα.

Το 2021 η κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital (μόνο το όνομα έχει σχέση με την Ελλάδα), επέφερε ζημιές στην τράπεζα $5.5 δισεκατομμύριων δολαρίων. Η τράπεζα κατηγορήθηκε ότι ως δανειστής του επενδυτικού ταμείου επέτρεψε την υπερβολική έκθεση του σε επενδυτικούς κινδύνους που οδήγησαν στην κατάρρευση του.

-Διαβάστε ακόμη: Silicon Valley Bank η αρχή;

Αρχές του 2022 διαρρέουν στοιχεία 18.000 πελατών της τράπεζας από υπάλληλο της, ενώ στα μέσα της ίδιας χρονιά η τράπεζα καταδικάζεται για ξέπλυμα χρήματος σε υπόθεση Βούλγαρου εμπόρου ναρκωτικών. 

Το 2022 αναπτύχθηκε φήμη -κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ότι η τράπεζα ήταν στα όρια της χρεωκοποίας με αποτέλεσμα την εκροή καταθέσεων δισεκατομμυρίων.

Τέλος, τον προυγούμενο μήνα, ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημίες από την οικονομική κρίση του 2008 ύψους $7.3 δισεκατομμύριων δολαρίων.

Μια ‘βόλτα’ στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι η πιο πάνω λίστα δεν είναι εξαντλητική όσο αφορά τα σκάνδαλα που εμπλεκόταν η  Credit Suisse. Όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Silicon Valley Bank, οδήγησαν  την ‘ταλαιπωρημένη’ μετοχή της Credit Suisse σε ημερήσια πτώση 30%. Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία, που όπως είχα γράψει και την προυγούμενη φορά, δεν μπορεί κάποιος να ξέρει αν τελίωσε ή μόλις αρχίζει.

*Partner, Audit and Assurance
ACA, CPA
BDO Limassol
*Διαβάστε ακόμη: Silicon Valley Bank η αρχή;

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης