Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣINCOGNITOΣΑκάμας σαν τα μούτρα μας
#ΣΤΗΛΕΣ:

Ακάμας σαν τα μούτρα μας

Γράφει ο Ινκόγκνιτος

Λένε ότι η πιο καλή στιγμή για να ικανοποιηθούν αιτήματα, απαιτήσεις, δεν έχει καμία σημασία πόσο λογικά ή παράλογα είναι, αυτή είναι λίγο πριν από τις εκλογές. Ακριβώς αυτό συμβαίνει με το αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο Ακάμα.

Κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων, αλλά και επιχειρηματικοί όμιλοι ασκούν αφόρητες πιέσεις, ώστε εκτάσεις γης που έχουν στην κατοχή τους και εμπίπτουν σε προστατευόμενες ζώνες ή βρίσκονται στα όρια τους, να ενταχθούν στο αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο Ακάμα.

Στην ουσία τι είναι αυτό το αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο;

Η ζώνη Νατούρα, που έχει μηδενικό συντελεστή ανάπτυξης, έχει σμικρυνθεί σε σχέση με την έκταση που καταλάμβανε αρχικά. Και από κει και πέρα εφηύρανε όρους όπως την «ήπια ανάπτυξη», «μεμονωμένες κατοικίες», «τουριστικά αγροκτήματα» κ.ο.κ.

Τι σημαίνει «μεμονωμένη κατοικία» ;

Τι σημαίνει «ήπια ανάπτυξη»;

Όταν ολοκληρωθούν οι πιο πάνω «ήπιες αναπτύξεις», οι ιδιοκτήτες και οι χρήστες τους πώς θα μεταβαίνουν σε αυτές; Με ελικόπτερα;

Λογικά θα πρέπει να δημιουργηθεί οδικό δίκτυο έτσι δεν είναι;

Η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση αυτών των αναπτύξεων πώς θα γίνεται; Προφανώς θα πρέπει να δημιουργηθούν δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Τα λύματα αυτών των αναπτύξεων πού θα καταλήγουν; Μήπως θα τους υποχρεώσουν να φτιάξουν μονάδες βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων; Δεν νομίζω.

Πάμε τώρα στην άλλη «εφεύρεση», αυτή με τα «τουριστικά αγροκτήματα».

Άκουγα τις προάλλες τον υπουργό Περιβάλλοντος – ναι ανάμεσα στις αρμοδιότητες του κυρίου Καδή είναι και το περιβάλλον – να προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο. Να λέει ότι θα δημιουργηθούν αγροκτήματα, ώστε επισκέπτες να μπορούν να πηγαίνουν και να παρακολουθούν παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες και να διανυκτερεύουν.

Και γιατί θα πρέπει να γίνουν εκεί τα αγροκτήματα; Δεν μπορούσαν να γίνουν κάπου αλλού; Όπως καταλαβαίνετε τα τουριστικά συγκροτήματα τα βαφτίσαμε τουριστικά αγροκτήματα.

Με λίγα λόγια αν και εφόσον εγκριθεί το αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο του Ακάμα, η περιοχή δεν θα θυμίζει τίποτα από το παρελθόν και μέσα σε διάστημα λίγων ετών θα έχει εκλείψει και τσιμεντοποιηθεί αυτή η σπανιότατης ομορφιάς και οικολογικής σημασίας περιοχή. Αυτή είναι η μια πλευρά.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων.

Πώς μπορεί η πολιτεία να τους αρνείται να αναπτύξουν τις περιουσίες τους, την ίδια στιγμή που η πολιτεία επέτρεψε την ανέγερση υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας πλησίον της Φοντάνα Αμορόζα και πάνω σε προστατευόμενη ζώνη παραλίας; Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα ανέγειρε ένα επιπλέον όροφο απ’ ότι προνοούσαν τα αρχικά σχέδια που υποβλήθηκαν, αποτελεί λεπτομέρεια.

Ένας αστικός μύθος λέει ότι κατά τη διάρκεια ανέγερσης συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών στον κόλπο της Αμαθούντας, ακριβώς δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο, η θεμελίωση γινόταν τις πρώτες πρωινές ώρες για να μην αναστείλει την ανέγερση το τμήμα αρχαιοτήτων, λόγω των ευρημάτων.

Πάμε πίσω στον Ακάμα

Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις. Όταν η πολιτεία συγκάλυψε το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Ακάμα, και αναφέρομαι στην «ανάπτυξη» του μεταλλείου της Λίμνης και την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών εν μια νυκτί, γιατί να μην συμβεί ακριβώς το ίδιο και για τους κατοίκους των κοινοτήτων πέριξ του Ακάμα;

Γιατί να μην συμβεί το ίδιο και στο δασικό χώρο του Δελίκηπου, ή στο δάσος Μαχαιρά; Ξέρετε τι ωραίες επαύλεις θα μπορούσαν να ανεγερθούν εκεί;

Αφού μπαζώσαμε την άμμο του Καμπούρη στον Πρωταρά, γιατί να μην χτίσουμε από άκρη σε άκρη τον Ακάμα;

Λύση υπάρχει. Να απαλλοτριώσει το κράτος τις περιουσίες των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Βέβαια κάτι τέτοιο θα οδηγήσει κατοίκους άλλων περιοχών να απαιτούν να απαλλοτριωθούν οι περιουσίες τους.

Με το ίδιο σκεπτικό, μετά γιατί να μην απαλλοτριωθούν οι παραλιακές εκτάσεις στην Αυδήμου, αυτές που εμπίπτουν σε προστατευόμενη ζώνη;

Και τέλος, γιατί να μην αποζημιωθούν όσοι πρόσφυγες απώλεσαν περιουσίες το 1974;

Αυτό ακριβώς φοβάται η πολιτεία.

Τυχόν απαλλοτρίωση εκτάσεων εντός και πέριξ του Ακάμα θα ανοίξει ένα φαύλο κύκλο παρεμφερών αιτημάτων.

Οπότε τι μας απομένει;

Το αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο Ακάμα να γίνει ακόμη ένα μνημείο διαφθοράς και διαπλοκής, όπως τόσα και τόσα άλλα.

Οι κάτοικοι της Λεμεσού γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία με τη χάραξη του δρόμου στη Μέσα Γειτονιά, που άλλαξε για να μην επηρεαστεί ο κήπος της οικίας πρώην υπουργού.

Εκτός και αν υπάρξει δυναμική αντίδραση όλων εμάς, που θέλουμε τον Ακάμα ως έχει.
Χωρίς αναπτύξεις, ήπιες ή όχι
Χωρίς μεμονωμένες κατοικίες
Χωρίς τουριστικά αγροκτήματα
Χωρίς αναψυκτήρια
Όλων εμάς που αντιλαμβανόμαστε ότι αργά ή γρήγορα η φύση θα εκδικηθεί.
Υ.Γ. Όταν αναφερόμαστε στην οικολογική καταστροφή που συντελείται στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας, να έχουμε υπόψη μας ότι ακριβώς το ίδιο κάνουμε και εμείς.
Limassol Today - Akamas Anaptixi Cover

Powered by kone"

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης