Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣINCOGNITOΣΑθλητές και «αθλητές»
#ΣΤΗΛΕΣ:

Αθλητές και «αθλητές»

του Ινκόγκνιτου*

Οι εθνικές διαστάσεις που δίδονται γύρω από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον υπερβολικές. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς οι Ολυμπιακοί αγώνες όπως διεξάγονται σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο, από μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων με σημείο αναφοράς τους χορηγούς. Αυτή βέβαια είναι η προσωπική άποψη του γράφοντα με την οποια κάποιος μπορεί να διαφωνεί. Όμως σκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός χωρίς να υπάρχουν χορηγοί; Αυτό δεν σημαίνει ότι η ύπαρξη χορηγών είναι κατ’ ανάγκη κακό, αναγκαίοι θα έλεγα είναι.

Η προετοιμασία ενός αθλητή που διεκδικεί συμμετοχή και διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες, είναι άκρως εξειδικευμένη και πολυδάπανη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Ολυμπιονίκη ιστιοπλόο μας, Παύλο Κοντιδη. Ζει και προπονείται στη Κροατία με Κροάτη προπονητή, ο οποιος θεωρείται από τους κορυφαίους στον κόσμο. Ταξιδεύει συνεχώς σε όλο τον κόσμο για προετοιμασία, αναλόγως του αγώνα που ακολουθεί. Ο εξοπλισμός του είναι πανάκριβος. Έχει γυμναστή, διατροφολόγο, φυσιοθεραπευτή, ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει εργομετρικές εξετάσεις. Ίσως ακούγονται υπερβολικά, όμως η διάκριση σε ψηλό επίπεδο χρειάζεται κόπο και προπαντώς στοιχίζει. Ο Κοντιδης θα μπορούσε να αγωνιστεί με τα χρώματα της Κροατίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου αν ήθελε, επέλεξε όμως να αγωνιστεί με τα χρώματα της πατρίδας του.

Ανάλογη προετοιμασία κάνουν και οι υπόλοιποι αθλητές μας που έχουν αποκλειστεί από τις χορηγίες του προγράμματος Olympic solidarity. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή επικαλέστηκε τα κριτήρια που τέθηκαν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή περί χορηγίας αθλητών που έχουν τα φόντα διάκρισης αλλά δεν διαθέτουν χορηγούς. Με λίγα λόγια αυτό που λέει η ΚΟΕ, είναι: εσεις έχετε χορηγούς οποτε δεν υπάρχει χορηγία για σας.

Flag: Cyprus on Facebook 13.0

Σύμφωνοι, τότε, οι αθλητές την ώρα που θα εισέρχονται στο στάδιο, αντί Κυπριακής σημαίας να κρατά ο καθένας τη σημαία του χορηγού του. Πως θα μας φαινόταν; Όταν με το καλό πάρουν μετάλλια, αντί του κυπριακού κρατικού ύμνου –λογικά αυτός θα έπρεπε να ανακρούεται και όχι ο ελληνικός- να ανακρούεται ας πούμε το διαφημιστικό σποτάκι του ΟΠΑΠ. Ή όταν καταφθάνουν στη Κύπρο δαφνοστεφανωμένοι, αντί να τους υποδέχεται η κουστωδία των επισήμων και ημιεπισήμων που θα συνωστίζεται για μια φωτογραφία, μια πόζα, ένα πλάνο, να τους υποδέχονται σε ένα ωραιότατο γκαλά ντίνερ οι χορηγοί. Ωραία δεν θα ήτανε;

Όμως μιας και ανέφερα τον ΟΠΑΠ, είναι ή όχι χορηγός της ΚΟΕ; Διότι αν έχει και η ΚΟΕ χορηγό, ποιος ο λόγος να πληρώνονται οι υπάλληλοι της από το Κύπριο φορολογούμενο; Στο χορηγό και αυτοί.

Αλήθεια κύριοι της ΚΟΕ, τι έγινε με εκείνη την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή το 2016 που μιλούσε για ένα πάρτυ που είχε στηθεί από το 2009 και μετά; Συγκεκριμένα η έκθεση του Γενικού ανέφερε έλλειμα που προέκυψε από τη διοργάνωση των ΑΜΚΕ το 2009, μόνο που το έλλειμα αφορούσε μη εγκεκριμένες δαπάνες. Το γλέντι άρχισε το 2009 και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι το 2016. Απευθείας αναθέσεις χωρίς προηγούμενη προκήρυξη προσφορών, κονδύλια σε δημοσιογράφους, υπερωρίες του προσωπικού χωρίς έγκριση, αποζημιώσεις σε διευθύνοντες συμβούλους, δαπάνες προς μουσικούς, πληρωμές σε εταιρίες για τη διεξαγωγή των τελετών έναρξης και λήξης, καθώς και αδικαιολόγητα έξοδα για τροφοδοσία του αρχηγείου και του γραφείου τύπου σε γνωστό ξενοδοχείο. Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφερόταν και σε άλλα «ωραία», σε σύγκρουση συμφερόντων, καθώς στο ΔΣ της εταιρίας που κέρδισε τον διαγωνισμό, συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, ενώ θέμα υπήρχε και με τη διαμονή των αποστολών, επισήμων, δημοσιογράφων κ.λ.π. καθώς το κόστος ήταν ιδιαίτερα ψηλό. Στην αγορά 24 ρολογιών, τα οποία αγοράστηκαν έναντι 400 ευρώ έκαστο για να δωριστούν σε επισήμους ή και να μεταπωληθούν, ειχε προχωρήσει η ΚΟΕ (για τη συγκεκριμένη δαπάνη είχε επιλεχθει η δεύτερη ακριβότερη προσφορά). Από τα 24 ρολόγια, μόνο ένα πωλήθηκε, 14 δόθηκαν ως δώρα και 9 παραμένουν εντός του Ολυμπιακού Μεγάρου. Τα 14 άτομα στα οποία δωρίστηκαν τα ρολόγια, δεν επιλέχθηκαν βάσει κάποιων συγκεκριμένων κριτηρίων, με αποτέλεσμα ανάμεσά τους να είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΚΟΕ και υπηρεσιακοί υπάλληλοι της ΚΟΕ.

Το πιο πάνω πάρτυ εκατομμυρίων δεν το πλήρωσε κάποιος χορηγός, αλλά ο φορολογούμενος. Για τους πιο πάνω «αθλητές» υψηλών επιδόσεων στο άθλημα της διαπλοκής και διασπάθισης δημοσίου χρήματος δεν τίθενται και ούτε τέθηκαν ποτε κριτήρια. Για τους αθλητές μας όμως και για τον απλό πολίτη; Ντροπή σας κύριοι της ΚΟΕ.

*γνώστης όλων των ερευνών του ΓΕ

Powered by kone"

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης