Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣINCOGNITOΣΔιαζύγιο ή διάλειμμα;
#ΣΤΗΛΕΣ:

Διαζύγιο ή διάλειμμα;

Γράφει ο Ινκόγνιτος
Χθες έπεσαν και επισήμως οι τίτλοι τέλους στο ενδεχόμενο συνεργασίας, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του ’23, μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η χωριστή πορεία των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν προδιαγεγραμμένη και αναμενομενη. Όχι τόσο για τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους σε κεφαλαιώδη θέματα, όπως το Κυπριακό και την οικονομία, όσο για την αποτυχία να εκλέξουν Πρόεδρο της Βουλης. Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της εκλογής Προέδρου της Βουλης, ο Νικόλας Παπαδόπουλος φέρεται να έθεσε στο τραπέζι την επιθυμία του να στηριχθεί ο ίδιος, με αντάλλαγμα την στήριξη υποψηφίου που θα υποδείκνυε το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές. Ο τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προτίμησε να εξαντλήσει τις δικές του πιθανότητες, κάτι που στο τέλος οδήγησε στην εκλογή Αννίτας Δημητρίου …με ψήφους και του ΕΛΑΜ. Αυτό αποτέλεσε την αιτία και την αφορμή για το ΔΗΚΟ να παραμείνει αμετακίνητο από την αρχική του θέση, που ήταν η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Από τη στιγμή που το ΑΚΕΛ είχε καταστήσει σαφές μιας εξ αρχής ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο υποψηφιότητας των επικεφαλείς των δύο κομμάτων, τα περιθώρια συνεργασίας ήταν ελάχιστα. Απο ‘κει και πέρα, διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις των λεγόμενων του Στέφανου Στεφάνου και του Νικόλα Παπαδόπουλου, κάποιος διαπιστώνει την προσπάθεια και των δύο να αφήσουν ανοικτό το παράθυρο συνεργασίας σε περίπτωση που οι όποιες άλλες επιλογές που πιθανόν θα εξετάσουν, δεν συγκεντρώσουν βάσιμες ελπίδες επιτυχίας.

Οπότε αν και δύσκολο το ενδεχόμενο συνεργασίας, εντούτοις ίσως να μην έχει αποκλειστεί εντελώς. Η επιλογή που φαντάζει ως η πιο πιθανή για το ΑΚΕΛ, είναι η στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Αχιλλέα Δημητριάδη. Μια τίμια υποψηφιότητα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις υποψηφιότητες που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Μια υποψηφιότητα με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του τέως προέδρου Γιώργου Βασιλείου.

Το στοίχημα είναι κατά πόσον μπορεί να συσπειρώσει το ΑΚΕΛ και να φέρει στις κάλπες ψηφοφόρους του κόμματος της αριστεράς, που τα τελευταία χρόνια απέχουν. Από ‘κει και πέρα θεωρώ δεδομένο ότι θα συσπειρώσει τους λεγόμενους επανενωτικούς της δεξιάς. Βλέπω να περνά στον δεύτερο, γύρο εύκολα ή δύσκολα. Έπειτα, εξαρτάται ποιον θα βρει απέναντι του.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει δυο επιλογές: Ή θα προχωρήσει σε αυτόνομη κάθοδο με περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας, ή θα στηρίξει μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, με πιο πιθανή αυτήν του τέως ΥΠΕΞ του Νίκου Αναστασιάδη, Νίκου Χριστοδουλίδη. Μια υποψηφιότητα που δημοσκοπικά πηγαίνει πολύ καλά με ισχυρές πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο. Προς το παρόν ο τέως ΥΠΕΞ πλασάρει την εικόνα που έχει χτίσει τόσα χρόνια, αυτή του καλού και ήρεμου παιδιού. Απομένει να δούμε πως θα λειτουργήσει υπό συνθήκες πίεσης, και πως θα επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Για το Νικόλα Παπαδόπουλο και το ΔΗΚΟ, φαντάζει ως επιλογή νίκης, μιας και έχει τα εχέγγυα να συσπειρώσει τα υπόλοιπα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως για το Νικόλα Παπαδόπουλο ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο τέως ΥΠΕΞ να εξελιχθεί ως ο ηγέτης που έψαχνε ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος, όπως ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος δηλαδή.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε αν το διαζύγιο είναι οριστικό, ή ενα διάλειμμα για ανασκόπηση και επαναξιολόγηση των δεδομένων.

Απο: INCOGNITOS

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης