Γράφει ο Ινκόγκνιτος, μετά από διακοπές
Στατιστικώς είναι καταγεγραμμένο ότι κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, η τροχαία κίνηση είναι αυξημένη σχεδόν κατά 30% εντός των αστικών κέντρων της Κύπρου. Είναι που είναι ανυπόφορη η κατάσταση όσον αφορά το κυκλοφοριακό, τον Σεπτέμβριο γίνεται απλά μη διαχειρίσιμη. Σε αυτό συντείνει η έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα απογευματινά φροντιστήρια, οι δραστηριότητες των μαθητών μετά το σχολείο, και σε όλο αυτό ερχονται να προστεθούν οι πρώτες βροχές. Εκεί είναι που η διακίνηση από το ένα σημείο στο άλλο, ακόμη και για τις πιο συντομες διαδρομές, μετατρέπεται σε δοκιμασία για γερά νεύρα.
Δεδομένων των πιο πάνω, με ποια λογική αποφασίζεται η ταυτόχρονη έναρξη δύο, τριών έργων ταυτόχρονα και το κλείσιμο κύριων οδικών αρτηριών στη Λεμεσό αρχές Σεπτεμβρίου Χρησιμοποιώ τη λέξη «αποφασίζεται» και όχι «προγραμματίζεται» διότι προφανώς, ο προγραμματισμός και δη ο σωστός προγραμματισμός, είναι ακόμη ανεξερεύνητο πεδίο για το κράτος και τις δημοτικές αρχές.
Παίζει να είμαστε το μοναδικό κράτος που ανατίθενται μελέτες στο πιτς φυτίλι, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα πράγματα (λογικά θα έπρεπε να είχαμε κρατική βιβλιοθήκη μελετών με τόσες που έγιναν μέχρι σήμερα). Όταν όμως φτάσουμε στο στάδιο υλοποίησης των μελετών, εκτός του ότι στο τέλος κάνουμε κάτι σαν αυτό που εισηγούνται οι μελέτες, καταλήγουμε να κάνουμε άλλη μελέτη για να βρούμε τα αίτια καθυστέρησης της υλοποίησης του έργου, και πάει λέγοντας.
Δεν εισηγούμαι να μην γίνονται βελτιωτικά, ή, έργα ανάπλασης. Κάθε άλλο. Να γίνονται στη βάση ενός σωστού προγραμματισμού. Αντιλαμβάνομαι ότι απέχουμε έτη φωτός από προηγμένες χώρες, που παρόμοια έργα αποπερατώνονται εν μια νυχτί -μεταφορικά ομιλούντες. Ούτε ευελπιστώ ότι θα γίνουμε καμιά φορά, Γερμανία, Ελβετία, Κίνα. Θέλω να ελπιζω όμως ότι αυτοί που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για τα έργα αυτά, διαθέτουν έστω ψήγματα ορθολογισμού και αντίληψης των δεδομένων.
Ελπίζω και εύχομαι στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δημιουργίας Επαρχιακών Συμβουλίων, το κράτος να έχει προνοήσει για τη δημιουργία γραφείων προγραμματισμού. Στα τόσα χρήματα που κυριολεκτικά σπαταλούνται αλόγιστα, σε προαγωγές ή προσλήψεις διευθυντών, βοηθών διευθυντών, αναπληρωτών βοηθών διευθυντών, σε βοηθούς γραφειακού προσωπικού – και δεν συμμαζεύεται, ας προστεθεί και ένα κονδύλι για δημιουργία και στελέχωση ενός τέτοιου γραφείου.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να καταρτιστούν καινούργια σχέδια υπηρεσίας που θα προνοούν την πρόσληψη προσοντούχου επιστημονικού προσωπικού, με συγκεκριμένη και προκαθορισμένη περιγραφή των όρων και αντικειμένου εργασίας του. Σε αυτό το γραφείο δεν θα πρέπει να έχουν θέση άτομα που λόγω της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς αντικείμενο εργασίας.
Πρώτα και κύρια αυτό το γραφείο θα είναι επιφορτισμένο με τον προγραμματισμό σε βάθος εικοσαετίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πόλης όπως αυτές καταδεικνύονται από τις διάφορες μελέτες. Ακολούθως το γραφείο αυτό θα πρέπει σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων – όπου αυτά εμπλέκονται- να προγραμματίζει στη βάση των συνθηκών και των ιδιομορφιών αναλόγως της περιοχής. Να συντονίζει έργα που θα εμπλέκονται περισσότεροι από ένας Δήμος. Θα πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξη και την αποπεράτωση των έργων εντός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, με στόχο την όσο το δυνατό μικρότερη ταλαιπωρία του πολίτη-δημότη. Να τηρεί ένα αρχείο που θα καταγράφεται η επάρκεια και η συνέπεια όσων αναλαμβάνουν τέτοια έργα, και όσοι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός έργου κρίνονται ανεπαρκείς και ασυνεπείς να αποκλείονται από μελλοντικά έργα. Να μεριμνεί για τον συντονισμό των διαφόρων υπηρεσιών. Να μην παρατηρούνται φαινόμενα του τύπου, τελειώνει ένας δρόμος και μετά από λίγο κλείνει και πάλι για να γίνουν εργασίες από το Συμβούλιο αποχετεύσεως, την ΑΗΚ, την ΑΤΗΚ, την υδατοπρομήθεια κ.λ.π.
Εδώ όπου να ‘ναι παραδίδεται το καινούργιο ποδοσφαιρικό στάδιο της Λεμεσού και το κράτος μόλις πριν από λίγο καιρό βγήκε με προσφορές για κατασκευή δρόμων προς και πέριξ του σταδίου. Αν είναι ποτέ δυνατόν.
Τι σημαίνει τα εργοτάξια των εταιρειών που αναλαμβάνουν τα διαφορα έργα να λειτουργούν ώρες γραφείου μόνο; Θα πρέπει να λειτουργούν και βραδινές ώρες, και Σαββατοκύριακα και αργίες, όπως ακριβώς συμβαίνει στο εξωτερικό και σε κάποια έργα που γίνονται στους υπεραστικούς δρόμους της Κύπρου. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό.
Τις επιχειρήσεις που ουσιαστικά κλείνουν, καταστρέφονται επειδή ένα έργο που κανονικά πρέπει να τελειώσει εντός ενός-δύο μηνών χρονίζει, τις ρώτησε κανεις; Τους πολίτες-δημότες που καθημερινώς σπαταλούν αμέτρητες ώρες στα αυτοκίνητα τους καταναλώνοντας διπλάσια και τριπλάσια καύσιμα, τους σκέφτηκε κάποιος; Τους ρύπους που εκπέμπονται λόγω του κυκλοφοριακού κομφούζιου τους λαμβάνει κάποιος υπεύθυνος υπόψη;
Το να εκδίδει το κρατος ή μια δημοτική αρχή ανακοινώσεις και να απολογείται για την ταλαιπωρία, ή να επικαλείται αστάθμητους παράγοντες για την καθυστέρηση της αποπεράτωσης του έργου, ζητώντας τη κατανόηση του πολίτη-δημότη είναι άνευ ουσίας και σημασίας. Κατανόηση δείχνεις σε κάποιον που κατά κανόνα είναι συνεπής και κάνει τη δουλειά του σωστά. Σε κάποιον που είναι κατ’ εξακολούθηση ασυνεπής και κατώτερος των περιστάσεων και στο τέλος της ημέρας δεν θέλει να μάθει ούτε καταβάλλει και καμία προσπάθεια, δεν δείχνεις κατανόηση. Δείχνεις την πόρτα της εξόδου.