Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣINCOGNITOΣΕθνικός κατώτατος μισθός… πείνας
#ΣΤΗΛΕΣ:

Εθνικός κατώτατος μισθός… πείνας

Γράφει ο Ινκόγκνιτος

Λίγο πριν το θάνατο της η πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, είχε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις αναφορικά με τον εθνικό κατώτατο μισθο. Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ επέμεναν ότι η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού εν όψει του γενικότερου αρνητικού κλίματος στην οικονομία, ίσως θα έπρεπε να παραπεμφθεί για αργότερα. Ενώ οι συντεχνίες επέμεναν στη θέσπιση του, με την κάθε συντεχνία να διαφοροποιείται σε σχέση με το ύψος του. Αν και οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω του αδόκητου θανάτου της κυρίας Αιμιλιανίδου, ο εθνικός κατώτατος μισθός φαίνεται να κλειδώνει στα €950 μικτές μηνιαίες απολαβές! Μάλιστα, €950 μικτές απολαβές, και για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο, όταν αφαιρεθούν οι εισφορές προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις και το ΓΕΣΥ, αυτό που μένει είναι ένα ποσό κοντά στα €850 το μήνα.

Με 850 ολόκληρα ευρώ τον μήνα καλείται να τα βγάλει κάποιος πέρα. Με 850 ολόκληρα ευρώ τον μήνα όταν ο πληθωρισμός καταγράφει συνεχόμενα ιστορικά ψηλά. Θα μπορούσα να γράψω για τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η κυπριακή οικονομία, συνεπεία της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε επιμέρους τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν μείωση και συμβάλουν στη περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ, κάτι που θα αναγκάσει το κράτος να εφαρμόσει αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. Θα μπορούσα μα αναφερθώ σε μακροοικονομικούς δείκτες, όμως για τον μισθωτό των 850 ευρώ τοω μήνα καμία σημασία δεν έχει.

Ένας μισθωτός των 850 ευρώ ή ένα ζευγάρι αν προτιμάτε με καθαρό εισόδημα 1700 ευρώ τον μήνα, καλείται να καλύψει τα ακόλουθα:
Έξοδα στέγασης
Έξοδα διαβίωσης: ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα, διαδύκτιο, τηλέφωνο
Έξοδα σιτισης
Έξοδα μετακίνησης
Έξοδα ένδυσης
Και τέλος θα πρέπει να καλύψει και τα έξοδα για μια υποτυπώδη κοινωνική ζωή.

Δεν θα βάλω μίνιμουμ ποσά που αντιστοιχούν στα πιο πάνω έξοδα, ας βάλει ο καθένας ότι θέλει σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Απλά ας αναλογιστεί που έχουν φτάσει τα ενοίκια και ας αρχίσει ο καθένας μας από ‘κει τους υπολογισμούς. Ενοίκιο ασφαλως τι άλλο; Ελλείψει κρατικής στεγαστικής πολιτικής, το θέμα ιδιόκτητη κατοικία αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους. Στην ουσία το κράτος σπρώχνει όλον αυτό τον κόσμο που θα αμείβεται με τον εθνικό κατώτατο μισθο, στην αδήλωτη εργασία. Αναγκαστικά θα βρουν μια δεύτερη δουλειά στη ζούλα που λέμε. Πως αλλιώς θα ζήσουν; Πραγματικά, έχουν διερωτηθει, οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι αρμοδιοι στο υπουργείο εργασίας αν μπορεί να ζήσει κάποιος με 950 ευρώ τον μήνα, μικτές απολαβές;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι καταδικάζουν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας σε συνθήκες φτώχειας. Δεν αντιλαμβάνονται ότι εξωθούν ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας στη μετανάστευση;

Αν νομίζουμε ότι οι απολαβές ενός νέου πτυχιούχου σε οποιοδήποτε τομέα απέχουν πολύ από τον εθνικό κατώτατο μισθο, έχουμε πέσει έξω. Διότι ξέρετε κάτι, ο εθνικός κατώτατος μισθός λειτουργεί σαν μπούσουλας, βάσει αυτού ρυθμίζονται και οι αμοιβές των υπολοίπων. Πάει ο νέος πτυχιούχος και του λέει ο εργοδότης, 1000, άντε 1100 ευρώ τον μήνα περισσότερα, δεν βγαίνω και άμα σ’ αρέσει. Εκτός αν ο εργοδότης είναι λαρτζ και πει 1200. Οπότε κάπως έτσι τα 1100-1200 έχουν γίνει ταρίφα για τους νέους πτυχιούχους και επειδή ως γνωστό υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργοδότες, φροντίζουν να μην χαλούν την πιάτσα.

Τα 950 ευρώ του εθνικού κατώτατου μισθού όμως δεν είναι η βάση της εργασιακής πυραμίδας. Υπάρχει και πιο κάτω. Και εκεί έχουν συμφωνήσει όλοι, υπουργεία, εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες, να μην χαλάσουν την πιάτσα. Τέτοια ομοφωνία έχουμε να δούμε από την εποχή που η βουλή ψήφιζε ομόφωνα αυξήσεις στις απολαβές των βουλευτών. Από τη ρύθμιση λοιπόν του εθνικού κατώτατου μισθού εξαιρούνται οι οικιακοί βοηθοί, οι εργάτες στη γεωργία και κτηνοτροφία και οι ναυτικοί -οι ναύτες στα πλοία υπό κυπριακή σημαία. Μιλούμε για ανθρώπους που κυριολεκτικά εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί, το οχτάωρο αποτελεί άγνωστη λέξη γι’ αυτούς, χωρίς απολύτως κανένα εργασιακό δίχτυ ασφαλείας, βρίσκονται στο απόλυτο έλεος των εργοδοτών τους. Το μόνο που έχω να πω για τις συντεχνίες που άφησαν εκτός διαπραγμάτευσης αυτή την κατηγορία ανθρώπων είναι ΝΤΡΟΠΗ.

Από τη ΣΕΚ δεν περίμενα και κάτι περισσότερο για να είμαι ειλικρινής. Από την ΠΕΟ όμως; Πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ σύντροφοι. Οι κοινωνικές σας ευαισθησίες δεν αφορούν «μαυρούες» και «μαυρούθκια»; Η διεθνιστική σας αλληλεγγύη εξαντλείται σε ποστ στα σοσιαλ; Όταν ανεχόμαστε και επιτρέπουμε να φτιάχνουν «Μανωλάδες» μπροστά στα μάτια μας και δεν αντιδρούμε, τότε να είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα φτιάξουν και για μας μια και τότε θα ‘ναι πολύ αργά.

Πάνω στον εθνικό κατώτατο μισθο πείνας θα πρέπει να ρωτηθούν οι υποψήφιοι πρόεδροι. Πάνω σ’ αυτό θα πρέπει να εξεταστούν και όχι για θέματα που μας έχουν ξεπεράσει. Το τι έγινε είναι παρελθόν, πάει τελείωσε. Για το τι θα κάνουν στο μέλλον μας ενδιαφέρει. Διότι το μέλλον αφορά εμάς, μα πολύ περισσότερο τα παιδιά μας, τους νέους αυτού του τόπου. Και αυτό το γράφει ένας πατέρας δυο παιδιών που αναζητούν τη τύχη τους στο εξωτερικό.

Απο: INCOGNITOS

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης