Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΜΟΝΟΛΟΓΟΣΑπαθείς στον ξένο πόνο
#ΣΤΗΛΕΣ:

Απαθείς στον ξένο πόνο

Γράφει η Μαρίνα Αρμεύτη

Μιλούσα προχθές με ένα φίλο, υπέρμαχο του ανθρώπινου είδους και της εξέλιξης που αυτό το είδος έχει να επιδείξει. Δεν λέω. Για πιθηκάκι καλά τα πήγε! Ταξίδεψε στο φεγγάρι, έσπασε το άτομο, εξολόθρευσε εκατομμύρια αντιπάλους με το πάτημα ενός κουμπιού όταν πέταξε πάνω από την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Όμως δεν κατάφερε να κάνει το πιο απλό. Να προστατέψει τα παιδιά. Κι έτσι φτασαμε στο μοντέλο της σύγχρονης δουλείας. Αυτής των μικρών παιδιών. Στοιβαγμένα σε στρατόπεδα παιδικής εργασίας μαζεύουν το κακάο για τη σοκολάτα που τρώμε, μαζεύουν κοβάλτιο για τις μπαταρίες των κινητών μας, ράβουν τα ρούχα μας, τα παπούτσια μας, τις μπάλες με τις οποίες ποτέ τα ίδια δεν θα παίξουν.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας σήμερα 12 Ιουνίου. Η Unicef εξέδωσε πέρυσι τέτοια μέρα μια ειδική έρευνα. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική μείωση της παιδικής εργασίας ωστόσο απαιτείται ενημέρωση. 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι αναγκασμένα να εργάζονται για να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως και στην συντριπτική πλειονότητά τους τα παιδιά βρίσκονται στην Ασία και την Αφρική. Τα 72 εκατομμύρια από τα παιδιά ζουν στην Αφρική και τα 62 εκατομμύρια ζουν στην Ασία. Τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται διαβιούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Το 70% των παιδιών εργάζονται στη γεωργία.

Η Unicef κάλεσε κυβερνήσεις, ενώσεις πολιτών και επιχειρήσεις να καταπολεμήσουν τις αιτίες της παιδικής εργασίας που είναι η ακραία φτώχεια. Υπάρχει όμως και μια θετική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και αυτή είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες o αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε. Το 2000 ο αριθμός των παιδιών που εργάζονταν ήταν 246 εκατομμύρια και το 2016 ο αριθμός τους έφθασε στα 152 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά όμως οι ρυθμοί της υποχώρησης μειώθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού μέχρι το 2025 ο αριθμός των παιδιών που θα εργάζονται θα είναι 121 εκατομμύρια. Δεν μας τιμούν οι προβλέψεις.

Και ήθελα να πω στον φίλο τον υπέρμαχο του εξευγενισμένου είδους πως δεν είναι ούτε ευγενικό ούτε όμορφο να κοιτούμε απαθείς τον ξένο πόνο.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης