Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023Choose4Cyprus: Το app που έκανε ο Χριστοδουλίδης και του βγήκε Μαυρογιάννης

Choose4Cyprus: Το app που έκανε ο Χριστοδουλίδης και του βγήκε Μαυρογιάννης

Να είσαι ο Χριστοδουλίδης, να κάνεις τεστ με ποιον υποψήφιο έχεις συμβατότητα βάσει των θέσεων που έδωσαν και να σου βγαίνει Μαυρογιάννης

Γράφει η Ανθή Ερμογένους

Σύμφωνα με τη συμβουλή του εργαλείου «Choose4Cyprus» κατά το οποίο κωδικοποιήθηκαν απαντήσεις των υποψηφίων σε θέσεις αρχής και άποψης, στη σημερινή εκπομπή της Κάτιας Σάββα στον AlphaTv όπου ο έκανε τεστ ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης για να δει με ποιον έχει συμβατότητα, πρέπει όπως φαίνεται να ψηφίσει Ανδρέα Μαυρογιάννη!

Σημειώνουμε πως το συγκεκριμένο εργαλείο δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, απάντησαν πέραν των 55χιλιάδων πολιτών, ένας εντυπωσιακός αριθμός συμμετεχόντων, ενώ στο Choose4Cyprus για τις Προεδρικές του 2023, ως τώρα το αξιοποίησαν 22χιλιάδες, με τον αριθμό να ανεβαίνει κάθε μέρα θεαματικά.

Εδώ κι αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις, ομάδα πολιτικών αναλυτών, ερευνητών, ακαδημαϊκών, διδακτορικών φοιτητών, κι άλλων ειδικών επιστημόνων, κωδικοποιούν τις θέσεις του κάθε υποψηφίου, στη βάση απαντήσεων που είχαν στις ερωτήσεις, οι οποίες “διπλοτσεκάρονταν” έπειτα, με άλλες δημόσιες τοποθετήσεις τους (πχ τηλεοπτικές εκπομπές, ανακοινώσεις, δημοσιεύματα τους, πολιτικές δράσεις τους κ.ο.κ.).

Μάλιστα, αφού κωδικοποιηθούν συνοπτικά οι απαντήσεις, αποστέλλονται στους υποψηφίους και τα επιτελεία τους για να επιβεβαιώσουν πριν το εργαλείο δημοσιοποιηθεί.

Τι γίνεται όμως εάν κάποιο επιτελείο ή υποψήφιος δεν απαντήσει να επιβεβαιώσει ή να απαρνηθεί την κάθε κωδικοποίηση και σύνοψη της απάντησης στην κάθε θέση, για τους δικούς τους λόγους;

Θα έπρεπε το εργαλείο να μην τον συμπεριλάβει; Η δουλειά που προηγείται για κωδικοποίηση των απαντήσεων δεν έχει κλονισμένη αξιοπιστία καθώς οι ειδικοί που αξιολόγησαν το υλικό (απαντήσεις και ταυτοποιητικά στοιχεία) είναι πέραν επιστημονικής και στατιστικής αμφισβήτησης.

Τι γίνεται επίσης εάν κάποιος υποψήφιος δεν έχει πάντα καθαρές ή στέρεες και σταπιλαρισμένες θέσεις σε ένα ζήτημα και η συνταύτιση των δεδομένων που αναφέρουμε διαφέρει; Ενδεχομένως να κωδικοποιηθεί με απαντήσεις τύπου “Δεν έχω άποψη” ή “δεν συμφωνώ ούτε διαφωνώ” ή να αποδυναμώνει την απάντηση μεταξύ του συμφωνώ απόλυτα και του συμφωνώ (σκέτο) πχ.

Αυτά για να καταλάβει κανείς με απλά λόγια πως λειτουργεί και διαμορφώνεται το εργαλείο.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, η  Δρα Βίκυ Τρίγκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΚ, πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας και μέλος της Ερευνητικής Ομάδας «DIGIPOL» παρεβρέθηκε με τους τρεις βασικούς υποψηφίους στην ενημερωτική εκπομπή της Κάτιας Σάββας στην τηλεόραση του Άλφα και σε real time έβαλε τον κάθε υποψήφιο να απαντήσει το ερωτηματολόγιο του Choose4Cyprus για να δουν αν ταιριάζουν σε απόψεις “με τον εαυτό τους”. Ουσιαστικά, διπλοτσεκάρουν την στερεότητα των θέσεων τους.

Ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου είχε όντως περισσότερη συμβατότητα με τον εαυτό του. Ο κύριος Μαυρογιάννης είχε μάλιστα την ψηλότερη, στο 90% συμβατότητα με τον εαυτό του λόγω μικρής απόκλισης στην κωδικοποίηση μιας ερώτησης. Στον κύριο Χριστοδουλίδη ωστόσο, συμβατότητα του έβγαλε ότι έχει με τον κύριο Μαυρογιάννη. Τι μπορεί να δημιούργησε τέτοια τρικλοποδιά;

Το επιτελείο του κύριου Χριστοδουλίδη επικαλείται ότι οι απαντήσεις δεν μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν και να κωδικοποιήσουν απόλυτα τις θέσεις του υποψηφίου. Μια θέση που δεν συμμερίζονται, ούτε οι δημιουργοί του εργαλείου, ούτε και οι 20 και πλέον χιλιάδες χρήστες οι οποίοι έκαναν το τεστ συμβατότητας και βρήκαν τις θέσεις αρχής τους σε κάποια από τις απαντήσεις.

Ενδεχομένως τον “αλγόριθμο” και την κωδικοποίηση να τα μπέρδεψε και να έκανε τη ζωή τους δύσκολη στο να συνοψιστούν, οι διαφοροποιήσεις ή η μη ξεκάθαρη διατύπωση των θέσεων του υποψηφίου. Χαρακτηριστικά μπορεί να λειτουργήσει για να καταλάβουμε και το πως παρεμβαίνει στον κώδικα κάτι τέτοιο, και το απόσπασμα της εκπομπής όπου ο κύριος Χριστοδουλίδης καλείται να απαντήσει σε ποιο βαθμό συμφωνεί ή διαφωνεί με το αν οι μετανάστες συνεισφέρουν θετικά στον πολιτισμό στην Κύπρο, με τον ίδιο να ρωτά εκ των υστέρων αν εννοούν όσους είναι νόμιμα στη χώρα, εννοώντας πως η απάντηση του θα είχε διαφοροποιηθεί αν μιλάμε για ανθρώπους με μη νόμιμη διαμονή στην Κύπρο. Η παρέμβαση της Δρ Τρίγκα και της δημοσιογράφου Κάτιας Σάββα ότι οι μετανάστες δεν διαφοροποιούν το τι συνεισφέρουν πολιτισμικά ανάλογα με το καθεστώς τους, ο κ. Χριστοδουλίδης μορφοποιεί την απάντηση του σε θετική συνεισφορά έστω με κομπασμό. Πως μπορεί να εξηγήσει αυτό, την απόκλιση της συμβατότητας από τον εαυτό του; Ενδεχομένως σε προηγούμενες παρεμβάσεις ή στην μεγάλη απάντηση σε αυτή την ερώτηση του ερωτηματολογίου όταν του πρωτοστάλθηκε, να εντοπίστηκε διαφορετικό περιεχόμενο.

Πολλές φορές επίσης, εάν σε αρκετές ερωτήσεις δεν υπάρχει απόλυτη τάση σε μια απάντηση για τη θέση κάποιου σε κάποιο θέμα, να μην είναι ξεκάθαρη ή υπαρκτή η θέση αρχής του, κι έτσι όταν κάποιος υποψήφιος καλείται να απαντήσει το ερωτηματολόγιο on air να χρειαστεί να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα κι όχι αόριστα, κι αυτό να τον περεκκλίνει κι από τη συμβατότητα με τον ίδιο τον εαυτό του.

Εάν δηλαδή στο αρχικό ερωτηματολόγιο κωδικοποιήθηκε με απαντήσεις “δεν έχω άποψη” ή “δεν συμφωνώ ούτε διαφωνώ” μη δίνοντας συγκεκριμένη θέση για να κωδικοποιηθεί και έπειτα όταν δοκίμασε το εργαλείο “βρήκε” θέσεις, είναι αναμενόμενο και το ότι το αποτέλεσμα θα σε απομακρύνει από τις προπατορικές θέσεις του εαυτού σου.

Πάντως το σημερινό τηλεοπτικό περιστατικό έβγαλε την περόνη από τους τουιτεράδες, όσους έσπευσαν να υπερασπιστούν το εργαλείο, ακόμα κι από τον ίδιο τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτη Ζαφείρη. Πιο κάτω πολλές από τις ιντερνετικές αντιδράσεις.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης