Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥΟ μήνας αυτός θα είναι αφιερωμένος στους εκπαιδευτικούς. Μέχρι να ξυπνήσουν

Ο μήνας αυτός θα είναι αφιερωμένος στους εκπαιδευτικούς. Μέχρι να ξυπνήσουν

Θυµώνω όταν επιβεβαιώνοµαι, ενώ δεν θέλω να επιβεβαιωνομαι, βλέποντας σχόλια όπως: «Τι περιµένετε; Να σώσουµε εµείς µυαλά;» Ναι εκπαιδευτικε, αυτό περιµένω. Να µπεις σε µεγάλο κόπο. Αυτή είναι η συνδροµή σου σε τούτο τον κόσµο.

Να µιλήσουµε ισια και έντιµα. Είναι γνωστό πως έχω σχεδόν αποκαρδιωτική εικόνα για την κουλτούρα µιας µεγάλης µερίδας των εκπαιδευτικών. ∆εν θα κάνουµε φιλανθρωπίες στις γνώµες µας. Τους λέω ενδοτικούς και άοπλους. Πήγα να την ανατρέψω εκείνο το καλοκαίρι στην τεράστια και πρωτοφανή τους κινητοποίηση, ξαναπογοητεύτηκα έπειτα µε τις µελό αφηγήσεις τους στα σόσιαλ για τη βαριά δουλειά τους. Ένιωσα ότι δεν αντιλαµβάνονται πως δεν συζητάµε αυτό, αλλά το είδος της παιδείας που έπρεπε να θέλουν να προσφέρουν.

Αυτή τη χρονιά που πολύ µε απασχόλησε η παιδαγωγική ανορεξία και το αμάχητο που αφέθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί με όλες τις προκλήσεις του Υπουργού Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού, προσπαθούσα ανάμεσα τους να βρω φως. Βοήθησαν τα σόσιαλ πολύ. Ήταν η χρονιά που άρδεψα εκπαιδευτικούς µε πάθος και καλλιέργεια, που επενδύω πως είναι ικανοί να φέρουν τούµπα την άλλη κουλτούρα. Εκπαιδευτικοί πρόσφοροι σε αποδόσεις, συνεπείς στο όραµα. Που διεγείρουν τις αισθήσεις µας κι ανατρέπουν την ειµαρµένη της µπλαζέ και τεµπέλικης εκδοχής των άλλων βαλσαμωμένων εκπαιδευτικών (ή ακόμα χειρότερα εκείνων που εκφράζονται από όσα πρεσβεύει ο Υπουργός) και που δεν πολυσυµπαθώ. Εκπαιδευτικών που δεν µοιάζουν φύσει και θέσει µε το συνδικαλισµό τους. Τον συνδικαλισµό σας φίλε εκπαιδευτικέ που φέρεται σαν καψούρης µε τον σουλτανοποιηµένο Αρχιεπίσκοπο και τον εμφανέστατα φιλοφασίστα Υπουργό.

Κι εκεί που πολλοί εκπαιδευτικοί έσκασαν σαν σαπουνόφουσκα µετά από εκείνο το καλοκαίρι της μεγάλης κινητοποίησης, πήρα µια τζούρα προοπτικής πριν δύο χρόνια στην κινητοποίηση της Αρχιεπισκοπής. Εκείνοι οι 250, ναι εκπαιδευτικε, είναι ο προοπτικισµός της παιδείας. Οι υπόλοιποι όχι. Μετά ξανά νηνεμία. Αφέθηκαν ξανά επικίνδυνα στην ανορεξία. Ελάχιστοι, πολύ λιγότεροι από τα δάκτυλα δύο χεριών μιλούν ακόμα με πάθος παρά τον φόβο. Και δεν υποτιμώ τον φόβο, αντίθετα, κάνει τον λόγο τους ακόμα σπουδαιότερο.

Όσο µερίδα σας εκπαιδευτικε, αποδεικνύεται µια µεγάλη απάτη, χωρίς άλλα κοινωνικά αισθητήρια, που θα κρατήσει απλά σουβενίρ τη µεγάλη πορεία εκείνου του καλοκαιριού -και θα την διηγείται και θα την µνηµονεύει στον αιώνα τον άπαντα, ως την µεγάλη υπέρβαση, τη µεγάλη εξαίρεση, την μόνη εμπνευσμένη στιγμή τους- η έπειτα εικόνα επέστρεψε στην καταθλιπτικότητά της.

Όµως, στη συµµετρία της στρεψοδικίας των πολλών, εµφανίστηκαν εκπαιδευτικοί που στάθηκαν σαν άψογοι συµπαίκτες των κοινωνιών. Που βάζουν τα σηµεία στίξης στη σχέση Παιδείας – Εκκλησίας – Φασιστικών Υπουργικών στόχων στην ύλη.

Στους δεύτερους, λέω ανοιχτά πως, δεν έχετε τους συνδικαλιστές που σας αξίζουν. Οι εκφραστές σας δεν είναι σε θέση να αντιλαµβάνονται την ανεπάρκειά τους. ∆εν οραµατίζονται σχολεία ευρύχωρα. Εµφανίζονται στα ΜΜΕ σαν πριµαντόνες, µιλούν (αν και όταν μιλούν) και όταν μιλούν σας προσβάλλουν. Σαλιαρίζουν µε την καθυστέρηση και το σκοταδισµό.

Στις ιστορίες των κοινωνιών ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν οι ουδέτεροι άνθρωποι και οι περίοπτοι άνθρωποι. Αυτοί που θα σουλουπώνουν τον πνευµατικό µας εγκλεισµό. Που ξεκρεµάζουν τα κάδρα Αρχιεπισκόπων και κέλτικων σταυρών από τις αίθουσες. Που βάζουν πλαφόν στην ανάµειξη της Εκκλησίας και του ΕΛΑΜ. Εκπαιδευτικοί που δεν παίζουν τους ανήξερους. Που σε µια εποχή λεξιπενίας, είπαν µε τηλεβόες και σε εφημερίδες ανοιχτά τις λέξεις για την παρεµβατική ανάµειξη ενός ανθρώπου άνοµου, κλεπταποδόχου και την ηγεσία ενός επικίνδυνου για τέτοιου Υπουργείου ανθρώπου.Που αντιλαµβάνεται. Πως δεν είναι οι εκκλησίες που διαµορφώνουν ανθρώπους, µυαλά και συνειδήσεις, πως δεν είναι τα λευκαντικά ιδεώδη αλλά η Παιδεία της ελευθερίας, του διαφωτισμού, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αποδοχής, της συμπερίληψης. Τα µεγέθη άρα, Μακαριότατε, και τα μεγέθη κύριε Προδρόμου, ναι είναι άνισα. Το φως θα νικήσει. Κι ελπίζω με αυτή τη φράση να ξυπνήσουν τα αποκοιμισμένα ένστικτα των υπολοίπων εκπαιδευτικών.

Η Marina που είχε την πρωτοβουλία της κινητοποίησης τότε ήταν απογοητευµένη όταν μιλήσαμε μετά τη διαμαρτυρία για την προσέλευση. Μια φίλη της απάντησε πως περήφανη πρέπει να νιώθει. Γιατί στην ιστορία, είναι η πρώτη γυναίκα που διοργάνωσε διαδήλωση κατά του Αρχιεπισκόπου. Η Μαρίνα όταν έγραψε το κείμενο “Είστε φασίστας κύριε Υπουργέ” χθες, χωρίς να φοβηθεί τις λέξεις δηλώνοντας μου πως είναι απόλυτα έτοιμη για μάχη λιβέλου, για μια προοπτική απόλυσης, πως αυτό το σύστημα παιδείας δεν την εκφράζει, την πληγώνει, τη θυμώνει, δεν μπορεί να την χωρέσει, με έκανε να νιώσω δυνατή, να νιώσω ξανά εμπνευσμένη, να της πω πως αναλαμβάνω την ευθύνη η οποία βαραίνει την αρχισυνταξία που “επιτρέπει” και πατά το post σε ένα κείμενο ενός Μέσου. Αν μου απέμειναν -και αν μας απέμειναν κάποια δημοκρατικά απομεινάρια στα ένστικτα- πρέπει να αναλάβουμε αυτό το ρίσκο και αυτή τη μάχη μαζί. Η Μαρίνα θα έχει λίγους και καλούς δυστυχώς δίπλα της συναδέλφους.

Στα µάτια εκείνων των λίγων εκπαιδευτικών κοιτάζεις και είναι όλα πεντακάθαρα. Μαζί τους, µια κοινωνία µού φανερώνεται καλύτερη. Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να νιώθει περήφανη που έχει στους πυρήνες της αυτούς έστω. Αν εκπαιδευτικέ δεν νιώθεις να σε εμπεριέχει αυτό το μικρό σύνολο, είσαι στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

*ΥΓ: Το συγκεκριμένο κείμενο είναι αφιερωμένο σε όσους/ες εκπαιδευτικούς γνώρισα με μυαλά που προστατεύουν τον προορισμό και το νόημα της παιδείας και του δημοσίου σχολείου από τον σκοταδισμό. Που επαληθεύουν το φως που ψάχνουμε ανάμεσα στην ατάραχη τεμπελικη εκδοχή των υπολοίπων.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης