Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣWHAT TO WATCHThe Dropout & WeCrashed γιατί τα όμορφα startups όμορφα καίγονται
#ΣΤΗΛΕΣ:

The Dropout & WeCrashed γιατί τα όμορφα startups όμορφα καίγονται

Τελευταία τα ντοκιμαντέρ και οι σειρές μυθοπλασίας με ήρωες απατεώνες, έκπτωτους σελέμπριτις ή εκκωφαντικές αποτυχίες είναι ξαφνικά all the rage. Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε τις ιστορίες της Theranos και της WeWork που είχαν αρκετό δράμα ώστε να γεμίσουν από οκτώ επεισόδια έκαστη και προσέλκυσαν φοβερά ταλέντα για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Ένα πράγμα που αρέσει στους κοινούς θνητούς περισσότερο από το να δημιουργούν είδωλα είναι να τα βλέπουν να αποκαθηλώνονται. Για την ακρίβεια να γκρεμοτσακίζονται. Όσο πιο ηχηρή η πτώση τόσο πιο viral. Κι αν περιέχει σκάνδαλο, είτε οικονομικό, είτε σεξουαλικό (που συνήθως έχει) ακόμα καλύτερα. Το αδηφάγο κοινό της ιντερνετικής αρένας θα το καταβροχθίσει σαν ζεστή τυρόπιτα. Τελευταία τα ντοκιμαντέρ και οι σειρές μυθοπλασίας με ήρωες απατεώνες, έκπτωτους σελέμπριτις ή εκκωφαντικές αποτυχίες είναι ξαφνικά all the rage κι εμείς προτείνουμε αυτή την εβδομάδα τις ιστορίες της Theranos και της WeWork που είχαν αρκετό δράμα ώστε να γεμίσουν από οκτώ επεισόδια έκαστη.

The Dropout (Hulu)

Μέχρι το 2018 η 34χρονη τότε Elizabeth Holmes τα είχε όλα, εκτός από πτυχίο (εξού και ο τίτλος): Η εταιρεία της Theranos είχε εκτιμηθεί στα 9 δισ. δολάρια, ο Τύπος την είχε ανακηρύξει “τον επόμενο Steve Jobs” και η εφεύρεσή της, μία απλή συσκευή που υποτίθεται πως έκανε εκατοντάδες αναλύσεις σε μία σταγόνα αίματος “διαβάζοντας” και προλαβαίνοντας σοβαρές ασθένειες, είχε ήδη χαρακτηριστεί “επανάσταση στον χώρο της ιατρικής” και η ίδια ήταν έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο με το όμορφο πρόσωπο, την αλά-Jobs ζιβάγκο μπλούζα και την επιτηδευμένα μπάσα φωνή της (που μοιάζει σαν να μιμείται κάποιον που μιμείται τον Μπάτμαν του Ben Affleck). Μόνο που υπήρχε ένα τόσο δα προβληματάκι: Η συσκευή δεν δούλεψε ποτέ. Υπήρχε καθαρά μόνο στην αχαλίνωτη φαντασία της Holmes. Αυτό δεν την εμπόδισε βέβαια απ’ το να ξεγελάσει δεκάδες πολιτικούς, επιχειρηματίες, τράπεζες και hedge funds ώστε να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κάτι που υπήρχε μόνο στα χαρτιά και τα… όνειρα της υπερφιλόδοξης entrepreneur. Όταν η απάτη αποκαλύφθηκε η αξία της Theranos έπεσε στα $0 και η Holmes καταδικάστηκε τέσσερις φορές σε ισάριθμες δίκες (η τελευταία και τελική μόλις τον περασμένο Ιανουάριο) ενώ η ανακοίνωση της ποινής της έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η μίνι σειρά του Hulu παρακολουθείται σαν μια καταστροφή που περιμένεις να συμβεί. Γνωρίζοντας τις λεπτομέρειες ή την έκβαση της υπόθεσης δεν καθιστά τη θέαση ανιαρή, απεναντίας καρφώνεσαι για να δεις τι θα σκαρφιστεί η CEO για να καθυστερήσει κι άλλο το αναπόφευκτο, να βγει -προσωρινά- απ’ τη μέγγενη και να απαλλάξει ακόμα έναν πλούσιο επενδυτή από τα ζεστά εκατομμυριάκια του υποσχόμενη πάντα μια επαναστατική συσκευή που δεν προχωρούσε ποτέ πέρα απ’ το δυσλειτουργικό πρότυπο. Βασικά το μόνο που δούλευε στη Theranos ήταν η ίδια τους επενδυτές, το προσωπικό και τους συνεργάτες της και η σειρά το κάνει ξεκάθαρο: η Holmes είναι απατεώνισσα, καμία αμφιβολία σ’ αυτό, το σενάριο απλά επιχειρεί να μας κάνει να γνωρίσουμε τα πρόσωπα πίσω από τα πρωτοσέλιδα και να τα κατανοήσουμε τα κίνητρά τους. Όπως και στο Inventing Anna δημιουργείται μια -αναπόφευκτη- συμπάθεια προς τον κεντρικό χαρακτήρα, κυρίως χάρη στο ευγενικό παρουσιαστικό, τις αγνές προθέσεις και τον μεταδοτικό ενθουσιασμό της Holmes για την ιδέα της. Αλλωστε αυτά ακριβώς έκαναν υποτίθεται cutthroats επενδυτές και επιχειρηματίες να ακουμπήσουν -και να χάσουν- εκατομμύρια βασισμένοι μόνο στον λόγο μιας 25άρας dropout, θα κολλήσουμε σε λίγη -έστω παραπλανημένη- συμπάθεια από πλευράς τηλεθεατών; Μικρό το κακό.

Στον καταιγισμό των βιογραφιών απατεώνων που βιώνουμε τελευταία το The Dropout είναι ό,τι πιο ξεδιάντροπα εθιστικό και ένοχα απολαυστικό έχουμε δει, μια από μόνη της απίστευτη ιστορία ακραίας φιλοδοξίας, απληστίας και κατάχρησης του American Dream με κινητήριο δύναμη την αλλόκοτα πειστική και φυσική-μέσα-στην-όλη-υπερβολή-της ερμηνεία της Amanda Seyfried (εύκολα μία από τις καλύτερες της καριέρας της) που εξανθρωπίζει -και συμπάσχει με- την ηρωίδα που ενσαρκώνει.

Μέχρι κάποιος να κάνει επιτέλους σειρά την ιστορία του Γιαννάκη Γιαννάκη. 

WeCrashed (AppleTV+)

Κι αν η Theranos κατέρρευσε επειδή βασίστηκε πρακτικά σε ένα ψέμα, δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για τη WeWork το startup που δημοφιλοποίησε τον κοινόβιο εργασιακό χώρο. Για την ακρίβεια η ιδέα του Ισραηλινού φέρελπι επιχειρηματία Adam Neumann και του συνεργάτη του Αμερικανού Miguel McKelvey για ένα “κιμπούτς με γραφεία” δούλεψε εξαρχής και δουλεύει ακόμα, ήταν η αποτυχία της εταιρείας να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, απότοκο της κακής διαχείρισης και σπατάλης του Neumann ο οποίος εκδιώχθηκε από CEO το 2019, που την οδήγησε τον “μονόκερο των $47 δισ.” (όπως ονομάστηκε λόγω της παράλογης επιτυχίας της) σε κρασάρισμα και στο χείλος της χρεοκοπίας. Συνέβαλε σ’ αυτό φυσικά και το γεγονός ότι ο Neumann και η σύζυγός του Rebekah (ξαδέρφη της Gwyneth Paltrow που πίστευε πως οι γυναίκες υπάρχουν για να βοηθούν τους άντρες να υλοποιούν τα οράματά τους) ήταν ένα ζευγάρι παραδόπιστων, ματαιόδοξων νάρκισσων που ξόδευαν σαν να μην υπήρχε αύριο ενώ οι millennials υπάλληλοι τους δούλευαν 12ωρα για δωρεάν μπύρες, μετοχές και τις new age παπαριές που τους τάιζε η Rebekah σε σεμινάρια και summer camps.

Ήταν φυσικά να μην πάρει μυρωδιά ο Jared Leto ρόλο εγωπαθή φαφλατά με έντονη προφορά και το μοναδικό χάρισμα να πείθει ακόμα και τον πιο ψυλλιασμένο επιχειρηματία να αποχωριστεί τα λεφτά του για χάρη του! Κι αν ο ρόλος του στο House of Gucci έμοιαζε με καρικατούρα (και εκτός τόπου και χρόνου με το υπόλοιπο φιλμ) εδώ του δίνεται το ελεύθερο να ξεφύγει όσο θέλει με τον Adam Neumann και πάλι να πετυχαίνει διάνα τον χαρακτήρα. Γιατί εδώ που τα λέμε ο ίδιος ο Neumann μοιάζει με υπερβολικό ρόλο του Leto και αν δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο θα έπρεπε να επινοηθεί για να τον παίξει ο Leto! Δίπλα του η Anne Hathaway άψογη ως εύθραυστη, ευάλωτη και με πάμπολλα άλυτα issues Rebekah που αναγεννιέται ως “η κυρία του κυρίου WeWork” και μοιράζει απλόχερα life coaching του κώλου στους πληβείους από την άνεση της λιμουζίνας ή του lear jet.

Η μίνι σειρά της AppleTV+ επιλέγει η σοφή οδό της εστίασης στο επεισοδιακό ρομάντζο των Neumanns που με την κοινή τους ματαιοδοξία, ναρκισσισμό, και ψευδαίσθηση μεγαλείου σφράγισαν τη μοίρα της εταιρείας και των χιλιάδων εργαζομένων τους και αποφεύγει το μπαράζ τεχνικών λεπτομερειών που θα επιβάρυναν μια ήδη ξεχειλωμένη -σε 8 επεισόδια- ιστορία. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι το show του Leto και της Hathaway και όπως οι Neumanns είναι οι αδιαμφισβήτητοι σταρ αλλά αντίθετα απ’ αυτούς δεν καταλήγουν να καταστρέψουν τη σειρά.

Powered by kone"

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης