Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣWHAT TO WATCHΤο μέγεθος μετράει: 13 ταινίες με δεινόσαυρους πριν το Jurassic World: Dominion
#ΣΤΗΛΕΣ:

Το μέγεθος μετράει: 13 ταινίες με δεινόσαυρους πριν το Jurassic World: Dominion

Είναι τεράστιοι, είναι μοχθηροί κι έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια – όχι πως αυτό τους εμποδίζει απ’ το να εμφανίζονται αραιά και που στην οθόνη. Με αφορμή το Jurassic World: Dominion θυμόμαστε τις περιπτώσεις όπου τα προϊστορικά αυτά ερπετά περπάτησαν στην κινηματογραφική γη.

Το Jurassic World: Dominion προβάλλεται ήδη στις κυπριακές αίθουσες και είναι ακριβώς όπως περιμένεις να βγει το τρίτο μέρος μιας ασθμαίνουσας τριλογίας που αποτελεί συνέχεια μιας παλαιότερης τριλογίας που ήταν μόνο κατά τα 2/3 καλή. ‘Ενα sequel που προσπαθεί μάλλον αδέξια να κρύψει το γεγονός ότι η πλοκή γίνεται από ταινία σε ταινία όλο και πιο ηλίθια (μετά το Fallen Kingdom οι δεινόσαυροι ζουν ανάμεσά μας όμως μαντέψτε, πάλι μια διαβολική corporation ιδιοκτησίας ενός τύπου-Elon Musk οραματιστή ψυχάκια θέλει να τους εκμεταλλευτεί αφανίζοντας το ανθρώπινο είδος στην πορεία), γεμίζοντας την παραφουσκωμένη διάρκεια (2 1/2 ώρες με πλοκή αρκετή για μιάμιση το πολύ) με εκνευριστικά επαναλαμβανόμενα narrow escapes (εντάξει το εμπεδώσαμε, το καστ κινδυνεύει απ’ τους δεινόσαυρους αλλά όλοι τους παραείναι φίρμες για να φαγωθούν) και ξεδιάντροπο γλείψιμο στον παραγωγό Steven Spielberg με αναρίθμητες αναφορές στο original (αλλά και με την αλά-Indiana Jones πλοκή). Τουλάχιστον επιστρέφει σύσσωμο το καστ του original (Jeff Goldblum, Laura Dern και Sam Neill) για να μας θυμίσουν πόσο βαρετό ζευγάρι είναι ο Chris Pratt με την Bryce Dallas Howard. Λένε πως είναι το τελευταίο αλλά μην το δέσετε και κόμπο.

Με αφορμή λοιπόν  το Jurassic World: Dominion θυμόμαστε τις περιπτώσεις όπου τα προϊστορικά αυτά ερπετά περπάτησαν στην κινηματογραφική γη:

The Lost World (1925)

Το πρώτο φιλμ της ιστορίας όπου εμφανίστηκαν δεινόσαυροι είναι αυτό το βουβό, άκρως εντυπωσιακό έπος που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Sir Arthur Conan Doyle. Εξερευνητές ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες νησί όπου κατοικούν ακόμα δεινόσαυροι και γυρίζουν πίσω με έναν βροντόσαυρο ο οποίος όμως ξεφεύγει σπέρνοντας τον τρόμο στο Λονδίνο και καταγράφοντας την πρώτη επίθεση τέρατος σε μεγαλούπολη στην ιστορία του σινεμά. Τα πρωτοποριακά για την εποχή τους stop animation εφέ υπογράφει ο Willis O’Brien που θα τελειοποιήσει την τεχνική του λίγα χρόνια αργότερα στο King Kong (1933). Πολλές μεταγενέστερες ταινίες του είδους εμπνεύστηκαν απ’ αυτό, ανάμεσά τους και το ομώνυμο σπιλμπεργκικό sequel που ουσιαστικά του χρωστάει την πλοκή του.

Ολόκληρη η ταινία εδώ

King Kong (1933)

Αναμφίβολα το κλασικό φιλμ των Merian C. Cooper και Ernest B. Schoedsack αφορά έναν τεράστιο πίθηκο όμως πριν ο τελευταίος μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη για να βουτήξει από το Empire State Building για τα μάτια της Fay Wray ζούσε σε ένα νησί γεμάτο δεινόσαυρους. Η σκηνή όπου ο Κονγκ παλεύει με έναν τυραννόσαυρο και τον σκοτώνει σπάζοντας τα σαγόνια του εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα για την -πρωτόγνωρη για την εποχή της- ωμότητά της. Η ίδια σκηνή υπάρχει -σαφώς αγριότερη- και στο remake του 2005 που σκηνοθέτησε ο Peter Jackson. Δεινόσαυροι υπάρχουν φυσικά και στο Kong: Skull Island (2017 βλ. πιο κάτω).

One Million Years BC (1966)

Αυτή η φιλόδοξη -πλην όμως τετριμμένη- παραγωγή της Hammer Films, όπου άνθρωποι των σπηλαίων και δεινόσαυροι ζουν αρμονικά ή σχεδόν αρμονικά άσχετα εάν ιστορικά δεν συναντήθηκαν ποτέ, έμεινε στη μνήμη για δύο λόγους: το γούνινο μπικίνι της Raquel Welch και τα εκπληκτικά -για την εποχή τους πάντα- εφέ του Ray Harryhausen (μαθητής του Willis O’Brien) ο οποίος τότε έκανε παπάδες με την τεχνική του stop animation.

The Valley of Gwangi (1969)

Ο Ray Harryhausen έκανε ξανά τα μαγικά του με την τεχνική του stop animation για τις ανάγκες αυτού του ξεχασμένου σήμερα b-movie που συνδυάζει δύο προσφιλή της εποχής είδη, το γουέστερν και τις ταινίες με προϊστορικά τέρατα, όμως πέρα από έναν cool αλλόσαυρο -τον Gwangi του τίτλου- δεν διαθέτει και πολλά που θα το καθιστούσαν αξιομνημόνευτο. 

The Land Before Time (1988)

Σ’ αυτό το αγαπησιάρικο καρτούν σε παραγωγή George Lucas και Steven Spielberg ο μικρός βροντόσαυρος Littlefoot πρέπει να φτάσει με τους φίλους του στη Μεγάλη Κοιλάδα προκειμένου να γλιτώσουν τον αφανισμό.  Όσο υστερεί σε τεχνική animation σε σχέση τουλάχιστον με τις παραγωγες της Disney άλλο τόσο υπερτερεί σε πλοκή, συναίσθημα και αξιαγάπητους χαρακτήρες. Η σκηνή όπου ο μικρός χάνει τους γονείς του συναγωνίζεται σε συγκίνηση τις αντίστοιχες σε Bambi και The Lion King – θα σας κάνει να κλαίτε με φωνή. Αν και ο περισσότερος κόσμος αγνοεί την ύπαρξή του είναι ένα από τα μακροβιότερα franchises με 13(!) συνέχειες -η τελευταία βγήκε το 2016- και μία τηλεοπτική σειρά.

Jurassic Park (1993)

Σε ένα ερημικό νησί, επιχειρηματίας δημιουργεί ένα πάρκο δεινοσαύρων και καλεί μια ομάδα ειδικών επιστημόνων να το επισκεφτεί. Η επίσκεψη τους όμως, μετατρέπεται σε εφιάλτη, όταν τα συστήματα ασφαλείας του πάρκου καταρρέουν και οι δεινόσαυροι ελευθερώνονται απειλώντας τους πάντες. Το απόλυτο σπιλμπεργκικό blockbuster που όχι μόνο σημάδεψε τα 90s αλλά πρακτικά έμπασε την 7η τέχνη κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή με τα άκρως εντυπωσιακά και πρωτοποριακά για την εποχή της CGI. Πέρα απ’ αυτά όμως είναι μια εξαιρετικά καλογυρισμένη περιπέτεια φαντασίας με γρήγορους ρυθμούς, έντονο σασπένς, μαύρο χιούμορ, ορισμένες αρκετά τρομακτικές σκηνές και φυσικά παιδιά σε κίνδυνο. Ακόμα να χωνέψω το ότι του χρόνου συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που πρωτοβγήκε.

Theodore Rex (1995)

Στη μητέρα όλων των παπαριών που έχει παίξει η Whoopi Goldberg  μία αστυνομικίνα πρέπει να συνεργαστεί με ένα… τυραννόσαυρο -ντετέκτιβ για να εξιχνιάσουν το φόνο ενός άλλου δεινόσαυρου. Αυτοί που άναψαν το πράσινο φως για την υλοποίηση αυτής της ανεκδιήγητης και κακόγουστης-πέρα-από-κάθε-δυνατή-περιγραφή φάρσας σίγουρα κάπνισαν κάτι που δεν έπρεπε. Αυτός είναι κι ο μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος για να το δείτε. 

The Lost World: Jurassic Park  (1997)

Τέσσερα χρόνια μετά το μακελειό στο Τζουράσικ Παρκ μια ερευνητική ομάδα στέλνεται σε ένα άλλο νησί όπου ανατρέφονται δεινόσαυροι μόνο που τα τεράστια ερπετά έχουν μπει στο στόχαστρο κάποιων που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν. Αρκετά ψυχαγωγικό sequel της τεράστιας επιτυχίας του ’93 με περισσότερους δεινόσαυρους και πιο εξελιγμένα εφέ. Ο Steven Spielberg παραμέρισε την απειλητική ατμόσφαιρα και το σασπένς (που χαρακτηρίζουν το αρχετυπικό πρώτο φιλμ) και εξαπολύει ανθρώπους και δεινόσαυρους σε μια ταινία που θυμίζει περισσότερο βόλτα με ξέφρενο rollercoaster. Το φινάλε με τον ξαμολημένο δεινόσαυρο στο κέντρο του Σαν Ντιέγκο –αν και θυμίζει λίγο Godzilla- είναι ενδεικτικό του σαρκαστικού τόνου της συνέχειας.

Land of the Lost (2009)

Η Universal είχε τη φαεινή ιδέα να ρίξει 100 εκατ. για μία υποτίθεται παρωδία της καλτ σειράς των 70s ως όχημα για τον Will Ferrell και λέμε “υποτίθεται” γιατί είναι τόσο αστείο όσο και η σηψαιμία. Αυτή η συγκεχυμένη ως προς το τι ακριβώς είναι ανοησία αναφέρεται μόνο και μόνο επειδή διαθέτει μερικούς πειστικούς δεινόσαυρους – ένας μάλιστα πηδάει και φαράγγια για να τους πιάσει. Ο Ferrell υποδύεται έναν επιστήμονα που μεταφέρεται στην προϊστορική εποχή, κι αν με ρωτάτε, εκεί ακριβώς έπρεπε να μείνει. 

The Good Dinosaur (2015)

Άνθρωποι και δεινόσαυροι συνυπάρχουν και σ’ αυτή την άρτια παραγωγή της Pixar γύρω από την ασυνήθιστη φιλία ανάμεσα σε δύο ορφανά, ένα αγόρι κι έναν δεινόσαυρο, που μπορεί να μην φτάνει στο επίπεδο των εμβληματικών ταινιών της εταιρίας (ίσως επειδή απευθύνεται στα πολύ μικρά παιδιά) όμως το εξαιρετικό animation, το συναισθηματικό βάθος και οι χαριτωμένοι χαρακτήρες εγγυώνται όχι μόνο ψυχαγωγία αλλά και μερικά κλεφτά δάκρυα.

Jurassic World (2015)

“Κανείς δεν εντυπωσιάζεται πια από τους δεινόσαυρους” λέει ένας χαρακτήρας στην αρχή του sequel που σάρωσε το παγκόσμιο box office πριν τρία χρόνια.  Πόσο έξω έπεσε. Ακολουθώντας τη συνταγή του original, το “World” βάζει ξανά παιδιά σε θανάσιμο κίνδυνο (αγαπημένη σπιλμπεργική θεματική), διαθέτει δεινόσαυρους μεγαλύτερους, εξυπνότερους και πιο επικίνδυνους από ποτέ (“ο κόσμος θέλει περισσότερα δόντια” λέει σε κάποια φάση ένας χαρακτήρας αναφερόμενος στους επισκέπτες του πάρκου και κατ’ επέκταση το κοινό) και επιστρέφει στις ρίζες της καθαρόαιμης, παλιομοδίτικης, περιπέτειας επιβίωσης, θυμίζοντας διαδρομή με το τραινάκι του τρόμου που απολαμβάνει όλη η οικογένεια που αναζητά μερικές ανώδυνες ανατριχίλες.

Kong: Skull Island (2017)

Το μέγεθος μετράει και στο δεύτερο φιλμ του τερατοσύμπαντος της Legendary Pictures (μετά το remake του Godzilla) όπου ο αγαπημένος King Kong γιγαντώθηκε αισθητά για τις ανάγκες της μελλοντικής αναμέτρησης με τη ραδιενεργή γιαπωνέζικη σαύρα στο Godzilla vs Kong (2021) . Το Kong: Skull Island διαδραματίζεται λίγο πριν το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, μία ερευνητική αποστολή (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Βρετανό πρώην κομάντο Tom Hiddleston, τη μάχιμη φωτογράφο Brie Larson και τον ακραιφνή μιλιταριστή Samuel L. Jackson) καταφθάνει σε ένα μέχρι πρότινος αχαρτογράφητο νησί όπου συναντούν εκτός από τον επώνυμο γιγάντιο πίθηκο και μια πλειάδα άλλων υπερμεγέθων πλασμάτων που τους αποδεκατίζουν.

Το τι ακολουθεί λίγο πολύ το φαντάζεστε όμως αυτή η άνιση μεν αλλά 100% ψυχαγωγική περιπέτεια φαντασίας επιστρατεύει κάθε γνωστό κόλπο στο βιβλίο για να συναρπάσει και να κάνει το δίωρο να κυλήσει σαν μισάωρο: ευφάνταστα τέρατα, φρενήρεις ρυθμοί, αντιμιλιταριστικά και οικολογικά μηνύματα, πάμπολλες αναφορές στο “Apocalypse Now” και στερεότυποι ανθρώπινοι χαρακτήρες που λένε και κάνουν χαζά ή/και προβλέψιμα πράγματα. Τι περισσότερα να ζητήσει κανείς;

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Στο sequel του reboot του 2015, έχουν περάσει τρία χρόνια αφότου το θεματικό πάρκο του Jurassic World καταστράφηκε από τους δεινόσαυρους που το έσκασαν από τα κλουβιά τους, σπέρνοντας τον τρόμο. Η νήσος Νούμπλαρ έχει τώρα εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους, ενώ οι εναπομείναντες δεινόσαυροι τρέφονται με ό,τι υπάρχει στη ζούγκλα. Όταν το ανενεργό ηφαίστειο του νησιού αρχίζει να ξυπνάει, ο Όουεν (Chris Pratt) και η Κλερ (Bryce Dallas Howard) ηγούνται μιας προσπάθειας να διασώσουν τους εναπομείναντες δεινόσαυρους από την επερχόμενη καταστροφή.

Powered by kone"

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης