Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣWHAT TO WATCHΤο Money Shot: The PornHub Story ΔΕΝ είναι μόνο για τη σκοτεινή...
#ΣΤΗΛΕΣ:

Το Money Shot: The PornHub Story ΔΕΝ είναι μόνο για τη σκοτεινή πλευρά της πορνογραφίας

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Ανέλπιστα ισορροπημένο, διαφωτιστικό και αρκετά εχμ… διεισδυτικό το ντοκιμαντέρ του Netflix για το ίσως διασημότερο brand που δραστηριοποιείται στην Κύπρο

Είναι τουλάχιστον αναζωογονητικό να φιγουράρει στο Netflix κάτι που αφορά την Κύπρο και ΔΕΝ έχει να κάνει με ξέπλυμα χρήματος ή διαφθορά. Εντάξει, έχει να κάνει όμως με το δεύτερο δημοφιλέστερο πορνοσάιτ του πλανήτη και τις κατηγορίες για trafficking και προώθηση παιδικής πορνογραφίας που αντιμετωπίζει, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σ’ αυτή τη ζωή, σωστά; Όταν ρώτησα έναν γνωστό μου που δουλεύει ως moderator στο PornHub (το καναδικής ιδιοκτησίας σάτι διαθέτει γραφεία και servers στο νησί μας) εάν είδε το ντοκιμαντέρ (φυσικά και το είδε) και πως το σχολιάζει, μου είπε χαρακτηριστικά “αυτοί που το έκαναν είναι εχθροί μας, θέλουν να μας κλείσουν”. Δεν είναι ακριβώς έτσι αν και στη συνέχεια παραδέχθηκε πως πολλά απ’ αυτά που αναφέρονται στο doc είναι αλήθεια, όπως πχ το κομμάτι με τους βιαστικούς και ελλιπείς ελέγχους των βίντεο πριν αυτά ανεβούν στο σάιτ. Ο ίδιος μου είπε πως ελέγχει τα (χιλιάδες) βίντεο που βλέπει στη βάρδια του επιμελώς κι έχει μπλοκάρει πράγματα “που θα σε κάνουν να σιχαθείς το ανθρώπινο είδος” όμως δεν ισχύει το ίδιο για όλους τους συναδέλφους του. Και για μια ακόμα φορά αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, η μυστικότητα και διακριτικότητα είναι απαραίτητα προσόντα για να συνεχίσεις να δουλεύεις στον πορνογραφικό κολοσσό, ακόμα και σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της Μεσογείου.

Το PornHub ξεκίνησε ταπεινά ως tube site που απλά ανέβαζε κυρίως κλεμμένο υλικό από ταινίες και ερασιτεχνικό πορνό μέχρι που άρχισε να επιτρέπει στον καθένα να ανεβάζει ανώνυμα ό,τι ήθελε και χωρίς κανέναν έλεγχο. Τότε έφτασε να διαθέτει πάνω από 14 εκατ. βίντεο με την επισκεψιμότητά του στο peak της να συναγωνίζεται εκείνη της Google, του Netflix και της Amazon. Το όνομα PornHub είχε γίνει συνώνυμο με το ιντερνετικό πορνό, ενσωματώθηκε στο καθημερινό λεξιλόγιο και την ποπ κουλτούρα ενώ με τεράστιες διαφημίσεις στην Times Square, τα ετήσια Pornhub Awards και τα πικάντικα στατιστικά που δίνει τακτικά στη δημοσιότητα (πχ δημοφιλέστερες κατηγορίες ανά πολιτεία, χώρα κλπ) κατάφερε να κανονικοποιηθεί ως μέρος της καθημερινότητας και τις επικαιρότητας. Παράλληλα αποτέλεσε την πλατφόρμα για χιλιάδες επαγγελματίες και μη πορνοστάρ (κυρίως γυναίκες) που δημιουργούν και ανεβάζουν εκεί περιεχόμενο βγάζοντας χρήματα από τις διαφημίσεις.

Με την ανεξέλεγκτη όμως ανάπτυξή του βγήκε στην επιφάνεια η σκοτεινή πλευρά του: Τον Δεκέμβριο του 2020 ένα ρεπορτάζ του Nicholas Kristof στους New York Times με τίτλο “The Children of Pornhub” έφερε στην επιφάνεια αυτό που λίγο-πολύ γνώριζε ο τακτικός επισκέπτης του σάιτ: χιλιάδες βίντεο του Pornhub περιείχαν βιασμούς, θύματα trafficking, revenge porn, προσωπικές στιγμές χωρίς τη συναίνεση των συμμετεχόντων (ή εν αγνοία τους) μέχρι και σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς ανηλίκων. Στο ρεπορτάζ του Kristof μίλησαν κορίτσια και νεαρές γυναίκες που είδαν τις προσωπικές τους στιγμές αναρτημένες στο Pornhub με εκατομμύρια θεάσεις και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς το σάιτ να κατεβάζει τα βίντεο, εκείνο είτε καθυστερούσε πολύ να το κάνει είτε τις αγνοούσε επιδεικτικά. Το κομμάτι των Times έγινε viral πυροδοτώντας μια παγκόσμια καμπάνια που καλούσε σε μποϊκοτάζ ή και κλείσιμο του σάιτ. Ανάμεσα στους αντιδρώντες φεμινιστικές οργανώσεις, ανεξάρτητοι θεσμοί και ακραία συντηρητικά ή χριστιανικά γκρουπ που βρήκαν μια χρυσή ευκαιρία να καταδικάσουν την πορνογραφία γενικότερα και να την ταυτίσουν -επίτηδες παραπλανητικά- με τη σωματεμπορία και τους παιδοβιαστές. Το Pornhub μπροστά στις πιέσεις έκανε αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από την αρχή: διέγραψε όλα τα ανεπιβεβαίωτα βίντεο και έβαλε φραγμό στην ανωνυμία δεχόμενο πλέον στην πλατφόρμα του μόνο βίντεο από επιβεβαιωμένες πηγές και μετά από εγγραφή με τα στοιχεία του χρήστη. Αυτό είχε ως συνέπεια να πέσει από τα 13 εκατ. βίντεο στα 4 εκατ. και να απωλέσει την πρώτη θέση της επισκεψιμότητας από το XVideos.

Το διάρκειας μιάμισης ώρας ντοκιμαντέρ της Suzanne Hillinger ανατρέχει στην ιστορία του Pornhub, αναφέρεται εκτενώς στις αντιδράσεις, τους πολέμιους και τις δικαστικές του περιπέτειες, όμως δεν μένει μόνο στη σκοτεινή πλευρά ούτε υιοθετεί την απλοϊκή και στείρα άποψη “η πορνογραφία είναι κακή”. Αντίθετα μεγάλο μέρος του αφιερώνεται σε γυναίκες επαγγελματίες ή ερασιτέχνες πορνοστάρ και δημιουργούς περιεχομένου που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα (όπως και το OnlyFans) ως δουλειά που τους αποφέρει ένα σταθερό εισόδημα και οι επιθέσεις εναντίον του Pornhub και της βιομηχανίας του πορνό γενικότερα, πλήττουν σοβαρά τις ίδιες και όλους όσοι εργάζονται τίμια και συναινετικά στον χώρο.  Όπως λένε χαρακτηριστικά πλατφόρμες όπως το Pornhub και το OnlyFans έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες γυναίκες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατευθείαν στους καταναλωτές, κυρίως από την ασφάλεια του σπιτιού τους και χωρίς τη μεσολάβηση “παραγωγών” και “μάνατζερ”, δηλαδή νταβατζήδων, που λυμαίνονται τον χώρο του πορνό από τη γέννησή του.

Αρκετά ισορροπημένο, διαφωτιστικό και εχμ… διεισδυτικό το Money Shot: The PornHub Story παρουσιάζει όλες τις πτυχές ενός ακανθώδους -όπως και να το δεις- ζητήματος όπως είναι η πορνογραφία που μέχρι σήμερα διχάζει ακόμα και αυτούς που την απολαμβάνουν καθημερινά (και είναι φυσικά πολλοί περισσότερο απ’ όσους το παραδέχονται). Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη και αλόγιστη χρήση του ίντερνετ (ειδικά σε σχέση με τη ραγδαία διάδοση του revenge porn) αλλά και εκείνους που πηγάζουν από σχεδόν κάθε προσπάθεια περιορισμού και ελέγχου του. Ένα δίκοπο μαχαίρι που πραγματικά κανείς δεν θα ήθελε να πιάσει…

Powered by kone"

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης