Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣWHAT TO WATCHΤο The Undeclared War είναι η απόλυτη σειρά για τη ρωσική μηχανή...

Το The Undeclared War είναι η απόλυτη σειρά για τη ρωσική μηχανή προπαγάνδας

Τη μέρα που η μαθητευόμενη Saara πιάνει δουλειά στο Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών (GCHQ, η μυστική υπηρεσία του ΗΒ που παρέχει ηλεκτρονικές πληροφορίες και προστασία σε κυβέρνηση και Στρατό) η χώρα -που διανύει προεκλογική περίοδο- δέχεται μια καλά οργανωμένη ηλεκτρονική επίθεση από τους χάκερς της ρωσικής κυβέρνησης που ρίχνει το ίντερνετ και προκαλεί χάος σε υποδομές και κοινωφελείς οργανισμούς. Καθώς η Υπηρεσία (με επικεφαλής τον Simon Pegg των Mission: Impossible) προσπαθεί να αποκαταστήσει το δίκτυο, η νεαρή Saara ανακαλύπτει και μια δεύτερη απειλή κρυμμένη επιμελώς μέσα στο αρχικό malware και τραβάει την προσοχή των προϊσταμένων της. Όμως αυτή είναι μόνο η αρχή ενός μεγαλύτερου και σκοτεινότερου σχεδίου του Κρεμλίνου με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος (σας θυμίζει κάτι;), την αποσταθεροποίηση εκ των έσω και τέλος την ολοκληρωτική καταστροφή της Βρετανίας χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φανέρωσε το πόσο εκτεταμένη και αδυσώπητη είναι η διαβόητη ρωσική βιομηχανία fake news και προπαγάνδας σε συνεργασία με τα κατά τόπους φερέφωνα της. Η σειρά αυτή έξι επεισοδίων του Peter Kosminsky (The State, Wolf Hall) χρησιμοποιεί την επικαιρότητα για ένα αργόσυρτο μεν αλλά εξαιρετικά καλογραμμένο, αριστοτεχνικά δαιδαλώδες και ανθρωποκεντρικό θρίλερ γύρω από μια απίθανη αλλά όχι αδύνατη ρωσική εισβολή στη Βρετανία και τον αγώνα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων να σταματήσουν τα χειρότερα ενώ ταυτόχρονα δέχονται πιέσεις και επικρίσεις από τη δική τους κυβέρνηση που θέλει φυσικά να επανεκλεγεί. Οι προγραμματιστές γενικά δεν είναι κλάδος που γράφει καλά στον φακό, πόση ώρα να βλέπεις κάποιο geek να έχει χωμένη τη μούρη του σε μια οθόνη πληκτρολογώντας μανιασμένα, όμως εδώ το πρόβλημα λύνεται με εμπνευσμένες σκηνές όπου η ηρωίδα περιπλανιέται σε περίεργα ερημικά μέρη που υποτίθεται πως αναπαριστούν τον κώδικα που γράφει.

Αν και μόλις έξι επεισόδια η αλήθεια είναι πως το νιώθεις μεγαλύτερο σε διάρκεια καθώς αφιερώνει πολύ χρόνο στο background των κεντρικών χαρακτήρων (και ειδικότερα της Saara – έξοχη η νεαρή Hannah Khalique-Brown) που κάποιες στιγμές είναι η αλήθεια πως αποσπούν την προσοχή από τον ηλεκτρονικό πόλεμο που είναι -εδώ που τα λέμε- και ο βασικός κράχτης της σειράς. Ακόμα κι έτσι όμως, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε που μένει ανοιχτό (και με cliffhanger) καθώς θα υπάρχει και δεύτερη σεζόν. Κι αν αναρωτιέστε που χάθηκε ο Mark Rylance, ο βραβευμένος με Όσκαρ για το Bridge of Spies ηθοποιός εμφανίζεται στο ρόλο ενός συνταξιούχου υπαλλήλου του GCHQ που συμβουλεύει τη νεαρή ηρωίδα και δρα καταλυτικά στην εξέλιξη. 

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης