Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
#ΣΤΗΛΕΣ:

WHAT TO NOT WATCH!

Ηλίθιες κωμωδίες, αφόρητα δράματα, προπαγανδιστικά κηρύγματα ή απλά ταινίες τόσο κακές που μπορούν να σου χαλάσουν την εορταστική διάθεση γρηγορότερα κι από χαλασμένο eggnog. Διαλέξαμε μερικές από τις χειρότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που κόσμος actually πλήρωσε κάποτε για να δει!

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Χριστουγεννιάτικες ταινίες τόσο κακές που εγγυημένα θα σας ανάψουν τα λαμπάκια

Πριν οι χριστουγεννιάτικες ταινίες καταλήξουν αναπόσπαστο κομμάτι της εορταστικής διακόσμησης του Netflix υπήρχε μια εποχή που actually προβάλλονταν στις αίθουσες και ο κόσμος πλήρωνε για να τις δει. Δεκτό ότι το είδος έβγαλε και μερικά all time classics (A Christmas Story, Gremlins, Scrooged, Home Alone κλπ) αλλά και πολλή σαβούρα γι’ αυτό και κατέληξε σε καλωδιακά κανάλια όπως το Hallmark και τα τελευταία χρόνια στο streaming. Ηλίθιες κωμωδίες, αφόρητα δράματα, προπαγανδιστικά κηρύγματα ή απλά ταινίες τόσο κακές που μπορούν να σου χαλάσουν την εορταστική διάθεση γρηγορότερα κι από χαλασμένο eggnog. Διαλέξαμε μερικές από τις χειρότερες (εκτός τηλεταινιών και streaming) που προβάλλονται συχνά-πυκνά στην τηλεόραση αυτές τις μέρες σε περίπτωση που κάνετε το λάθος και πέσετε πάνω τους.

Ernest Saves Christmas (1988)

Ο Jim Varney πρωτοεμφανίστηκε στα mid-80s σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό του κωμικού Pee-wee Herman ο οποίος τίναξε την καριέρα του στον αέρα όταν συνελήφθη να αυνανίζεται μέσα σε πορνοσινεμά. Γύρισε συνολικά εννέα κωμωδίες με ήρωα τον γκαφατζή Έρνεστ και μια βραχύβια τηλεοπτική σειρά, πριν πεθάνει από καρκίνο το 2000. Αυτή εδώ είναι η δεύτερη (μετά το Ernest Goes to Camp του 1987), είναι συμπαραγωγή της Disney και αποδείχθηκε η πιο επιτυχημένη – εμπορικά τουλάχιστον. Βασικά αν μπορείτε να υποστείτε το παίξιμο και τις γκριμάτσες του συγχωρεμένου Varney, τότε ίσως και να τη βρείτε διασκεδαστική.

National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Τα σχέδια μιας οικογένειας για ήσυχα Χριστούγεννα στο σπίτι ανατρέπονται από την άφιξη ανεκδιήγητων φίλων και συγγενών στην τρίτη κατά σειρά προσθήκη στη σειρά κωμωδιών National Lampoon’s Vacation που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ όμως άφησαν παγερά αδιάφορο τον υπόλοιπο κόσμο. Βλέποντας αυτή εδώ την εποχική ηλιθιότητα (που παίζεται ΚΑΘΕ χρόνο στην τηλεόραση), καταλαβαίνεις εύκολα το γιατί. Πρώτα απ’ όλα βγήκε το 1989 όταν οι καλές μέρες του Chevy Chase ήταν ήδη στο παρελθόν. Κατά δεύτερον, θέλει να κανιβαλίσει τάχα μου το γλυκανάλατο οικογενειακό πνεύμα των ημερών και καταλήγει η ίδια πιο… κουραμπιές κι από τους κουραμπιέδες. Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα!

I’ll Be Home for Christmas (1998)

Παραμονές Χριστουγέννων ένας μικροαπατεώνας μαθητής κολλεγίου παίρνει από τον πατέρα του ένα αυτοκίνητο για να φτάσει έγκαιρα στο σπίτι τα Χριστούγεννα. Μόνο που οι φίλοι του, τον εγκαταλείπουν σε μια ερημική περιοχή ντυμένο΄Αη-Βασίλη. Αυτός ο ντισνεϊκός κουραμπιές υπήρξε μία από τις πολλές προσπάθειες του στούντιο να ανάγει σε teen idol τον Jonathan Taylor Thomas της σειράς Home Improvement. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αναρωτιέστε “ποιος διάολο είναι αυτός;;;” δείχνει ότι μάλλον δεν έκανε και πολύ σπουδαία δουλειά. Δεν πειράζει, τουλάχιστον τα κατάφερε η Jessica Biel που αμφιβάλλω εάν μνημονεύει αυτή τη φλόπα στο βιογραφικό της.

Jack Frost (1998)

Ο Michael Keaton είναι ο πολυάσχολος πατέρας που δυσκολεύεται στο να κρατάει τις υποσχέσεις του, πεθαίνει σε ατύχημα και επιστρέφει στη ζωή ως… χιονάνθρωπος σε μια τελευταία ευκαιρία να επανορθώσει για την οικογένεια του. Αν καταφέρετε να χάψετε την πανηλίθια πλοκή τότε αυτό που μένει δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνηθισμένη Χριστουγεννιάτικη κομεντί με τα ασορτί μηνύματα περί αγάπης κλπ, κλπ. Μεγάλο λουκέτο όταν πρωτοβγήκε, πάγωσε για τα καλά την καριέρα του Keaton που έπρεπε να είχε θάψει τον ατζέντη του στο χιόνι. Αφήστε αυτόν τον χιονάνθρωπο να λιώσει.

Christmas with the Kranks (2004)

Νόμιζα πως το Halloween θα ήταν η πιο τρομακτική γιορτή για την Jamie Lee Curtis αλλά λογαριάζαμε χωρίς αυτή την χριστουγεννιάτικη κουλαμάρα με τον Tim Allen που ξεκινά με το σκεπτικό ότι τα Χριστούγεννα είναι πίεση, υποχρεώσεις, τρεχάματα, έξοδα, κούραση, υστερίες και συγκέντρωση εκνευριστικών χαρακτήρων (και για πολλούς είναι, ας μην το ξεχνάμε αυτό) μόνο και μόνο για να προπαγανδίσει στη συνέχεια πως αυτό βέβαια δεν ισχύει καθώς οι γιορτές είναι χαρά Θεού για όλους και κανένας καλός χριστιανός δεν πρέπει να μένει αμέτοχος!

Limassol Today - Christmas With The Kranks 2004

Κι άντε, μπορείς να υποστείς αυτές τις γλυκανάλατες παπαριές αν υπάρχουν αρκετά αστεία για να σε κρατούν απασχολημένο – που δεν υπάρχουν (εκτός αν φύρνεστε βλέποντας, πέντε φορές, ηλεκτροπληξία απ΄ τα λαμπάκια!). Όλως παραδόξως είναι από μυθιστόρημα του μετρ του δικαστικού θρίλερ John Grisham και μόνο γι΄ αυτό έπρεπε όσοι το είδαν να του κινήσουν αγωγή.

Surviving Christmas (2004)

Η γνωστή συνταγή «Μεγάλο Καθίκι Ανακαλύπτει το Αληθινό Νόημα των Χριστουγέννων» (πρωτότυπο!) γίνεται εδώ όχημα για μια εκνευριστική κωμωδία με τον Ben Affleck (και όσους κινδύνους ελλοχεύουν σε ένα τέτοιου είδους εγχείρημα). Η πλοκή έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο, τα «αστεία» είναι από αυτά που βρίσκεις σε ένα μέτριο sitcom και ο Affleck μοιάζει να έχει μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που υπέγραψε. Οι διανομείς ήξεραν με τι φόλα είχαν να κάνουν και την έβγαλαν στις αίθουσες δύο μήνες πριν τα Χριστούγεννα (και φυσικά πήγε άπατη).

Deck the Halls (2006)

Εντάξει, κατανοούμε ότι η πλοκή της μέσης Χριστουγεννιάτικης κωμωδίας δεν είναι ακριβώς και Tennessee Williams όμως αυτή εδώ η μέγα φλόπα παίρνει το βραβείο ηλιθιότητας: Ο Danny DeVito για κάποιο λόγο θέλει να καλύψει το σπίτι του με φωτάκια που όταν θα τα ανάβει θα φαίνονται από το διάστημα (σοβαρά) και ο Matthew Broderick είναι ο γείτονας που δεν θέλει όλο αυτό το φως μέσα στα μούτρα του.

Limassol Today - Deck The Halls 2006

Όλη η ματαιοδοξία, η υστερία και η καθαρόαιμη βλακεία των αμερικανικών προαστίων συμπυκνώνονται σ’ αυτό το ρεσιτάλ ανοησίας, μπούρδας και κακογουστιάς. Πιστέψτε με, τα μόνα λαμπάκια που θα ανάψουν θα είναι τα δικά σας!

The Santa Clause 3: The Escape Clause (2006)

Χο-χο-χο… χώσε. Βασικά όλο το franchise είναι για τα μπάζα, όμως το τρίτο μέρος πραγματικά ανακάλυψε νέα βάθη! Ο Martin Short ξεφτιλίζεται με τρόπους που δεν φανταζόσουν καν ότι υπάρχουν, τάρανδοι κλάνουν και ο Tim Allen που είναι συνηθισμένος σε Χριστουγεννιάτικες παπαριές, μοιάζει να μην αντέχει άλλο – κι αυτό σημαίνει πολλά!

Fred Claus (2007)

Καταλαβαίνεις ότι το Χόλιγουντ έχει ξεμείνει από πλοκές για Χριστουγεννιάτικες ταινίες της προκοπής όταν καταπιάνεται με τους συγγενείς του Αη Βασίλη. Εδώ ο Vince Vaughn είναι ο στριφνιάρης αδελφός του Santa που αναθεωρεί όταν ανακαλύπτει μία συνωμοσία για ακύρωση των Χριστουγέννων και σπεύδει να βοηθήσει τον καρντάση του. Ναι, είναι τόσο ηλίθιο όσο ακούγεται και κρίμα για τους Paul Giamatti, Rachel Weisz και Kathy Bates που ενεπλάκησαν (εύχομαι τα λεφτά να ήταν όντως πολλά).

Four Christmases (2008)

Θυμάστε μια εποχή που ο Vince Vaughn έπαιζε σε έξυπνες κωμωδίες όπως το Swingers και το Wedding Crashers; Ή εκείνη που η Reese Witherspoon είχε αποσπάσει Όσκαρ για την ερμηνεία της στο Walk the Line; Αν τυχόν πέσετε πάνω στο Four Christmases προσπαθήστε να θυμάστε τις παλιές καλές εποχές – μόνο έτσι θα βγάλετε το δίωρο! Τίποτα δεν σώζει αυτό το ναυάγιο με τους εξωφρενικά αντιπαθητικούς χαρακτήρες, τις προσβλητικές καταστάσεις, το κρυόμπλαστρο χιούμορ και την διάχυτη αίσθηση ότι κανένας -μα κανένας όμως- από το καστ δεν θέλει να βρίσκεται εκεί!

Powered by kone"

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης