Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPIST19χρονος Κινέζος έγινε ο νεότερος στον κόσμο που διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ

19χρονος Κινέζος έγινε ο νεότερος στον κόσμο που διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ

Μια ομάδα Κινέζων ερευνητών ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε τον νεότερο ασθενή με νόσο Αλτσχάιμερ στον κόσμο.

Οι επιστήμονες από το νοσοκομείο Xuanwu δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Alzheimer’s Disease στις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο 19χρονος ασθενής από το Πεκίνο διαγνώστηκε με «πιθανή» νόσο Αλτσχάιμερ αφού αντιμετώπισε δυσκολίες συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης από τα 17 του χρόνια, αναφέρει το Nextshark.

Ο ασθενής άρχισε να υποφέρει από βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης ένα χρόνο αργότερα, μη μπορώντας να θυμηθεί πού τοποθετούσε τα πράγματά του καθώς και τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας. Αντιμετώπισε επίσης δυσκολίες στην ανάγνωση.

Ενώ ο ασθενής είχε γνωστικά φυσιολογικό εγκεφαλονωτιαίο υγρό, εμφάνισε ήπια εγκεφαλική ατροφία, η οποία πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια για την πάθηση.

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής την Ζια Ζιανπίνγκ από το Κέντρο Καινοτομίας για Νευρολογικές Διαταραχές του νοσοκομείου, είπαν ότι ο ασθενής δεν είχε οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή άλλες γνωστές αιτίες εξασθένησης της μνήμης, γεγονός που καθιστά την περίπτωση εξαιρετικά σπάνια.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές τόνισαν πώς τα ευρήματά τους αμφισβητούν την κοινή πεποίθηση ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι αποκλειστικά για τους ηλικιωμένους.

«[Η μελέτη] πρότεινε να δοθεί προσοχή στην πρώιμη έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ», εξήγησαν.

Η πρώιμη έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία επηρεάζει άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, θεωρείται ασυνήθιστη καθώς αντιπροσωπεύει μόνο το 5-10% όλων των γνωστών περιπτώσεων.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς ηλικίας κάτω των 30 έχουν παθολογικές μεταλλάξεις γονιδίων. Ο προηγούμενος νεότερος ασθενής με νόσο Αλτσχάιμερ ήταν ένας 21χρονος που έφερε παρόμοια γονιδιακή μετάλλαξη.

Ο έφηβος ασθενής από την Κίνα είναι μια μοναδική περίπτωση καθώς οι επιστήμονες δεν βρήκαν κάποια γνωστή γενετική μετάλλαξη σε αυτόν.

«Αυτή είναι η νεότερη περίπτωση που έχει αναφερθεί ποτέ ότι πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια για πιθανή [νόσος Αλτσχάιμερ] χωρίς αναγνωρισμένες γενετικές μεταλλάξεις», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή, το διάβασμα, η τακτική σωματική άσκηση, η αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να καταπολεμήσουν την εξασθένηση της μνήμης.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης