Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΑυτό είναι το καλοκαιρινό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Αυτό είναι το καλοκαιρινό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Το καρπούζι μπορεί να είναι ακόμη πιο θρεπτικό από όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η κατανάλωση καρπουζιού θα μπορούσε να βοηθήσει στο να προσλαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα διατροφής. Αυτό ισχύει τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καρπούζι είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, όπως επίσης λυκοπένιου και άλλων καροτενοειδών (φυτικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά και τους αποδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί τους χρώμα).

Επιπλέον τα άτομα που κατανάλωναν καρπούζι, όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων, παρουσίασαν χαμηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών.

Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, Nutrition 2023, τον Ιούλιο στη Βοστώνη.

Πώς προστατεύει την καρδιά

Είναι πολύ καλή πηγή λυκοπένιου (κόκκινη χρωστική η οποία ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών. Βρίσκεται στις ντομάτες και άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, μεταξύ των οποίων και το καρπούζι, όχι όμως στις φράουλες και τα κεράσια), αλλά και βήτα καροτίνης.

Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους και από καρδιακές παθήσεις.

Το λυκοπένιο ειδικότερα αποτελεί μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση και κάλιο που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου και του πρόωρου θανάτου από καρδιακή νόσο.

Το καρπούζι περιέχει πάνω από 90% νερό, για αυτό θεωρείται και διουρητικό, ενώ παράλληλα περιέχει βιταμίνη C.

Την ίδια ώρα, η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρη δεν ξεπερνά το 6%. Δύο φλιτζάνια καρπούζι έχουν μόνο 80 θερμίδες και δεν έχουν καθόλου λίπος ή χοληστερόλη. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, ενώ
συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγήthetoc.gr

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης