Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΑμφιλεγόμενες παρατηρήσεις για την τάση σε νόσους εξαιτίας του τύπου αίματος

Αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις για την τάση σε νόσους εξαιτίας του τύπου αίματος

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής λόγω στεφανιαίας νόσου σε σχέση με την ομάδα αίματος Ο.

Αναφέρουν δηλαδή ότι στατιστικά, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ενώ ταυτόχρονα έχουν και υψηλότερα ποσοστά διαταραχών πηκτικότητας του αίματος.

Αλλά και μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 60 ετών συγκριτικά με τα άτομα με ομάδα αίματος Ο. Απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί τι προκαλεί αυτή τη σχέση…

Όπως έχουν δείξει πειράματα, τα κουνούπια φαίνεται να δείχνουν προτίμηση σε ανθρώπους με ομάδα αίματος Ο, την ώρα που μελέτη στην ΕΕ, έδειξαν ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Ο διέτρεχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19.«Βέβαια πρόκειται για δεδομένα πριν αρχίσουμε τους εμβολιασμούς» επισημαίνει ο Comenzo. «Δεν αφορά τον πραγματικό κίνδυνο ενός μεμονωμένου ασθενούς, επειδή ο σχετικός κίνδυνος είναι τόσο μικρός» εξηγεί.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά δεν αφορούν μεμονωμένα άτομα και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. 

«Υπάρχουν πλήθος τρόπων που τα άτομα με αυτές τις ομάδες αίματος μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο» τονίζει ο καθηγητής Comenzo και αυτοί είναι μεταξύ άλλων, η άσκηση, η δίαιτα και η διακοπή του καπνίσματος.

ΠηγήYgeiaWatch

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης