Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΔεν θα γίνει πολυασφαλιστικό για τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ

Δεν θα γίνει πολυασφαλιστικό για τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ

Φραγμός στην εισαγωγή πολυασφαλιστικού με την απόφαση του Δικαστηρίου για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, λέει ο Μ. Σιζόπουλος

Η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα συνέχισης υπηρεσιών από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια ιδιωτικά που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ και να καλύπτονται οι αμοιβές τους από τον Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, στην ουσία θέτει φραγμό στην προσπάθεια κάποιων -συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΥ- για την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος από την πίσω πόρτα και κυρίως παραβίαση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ για μονοασφαλιστικό σύστημα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία θέτει από αύριο εκτός των νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ όλους τους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει την ΕΔΕΚ, η οποία όπως σημείωσε «από την πρώτη στιγμή είχε υποδείξει ότι το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2020, για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, είχε πρόνοιες οι οποίες ήταν αντίθετες με την κείμενη νομοθεσία».

Σημείωσε πως «αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε και από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία έγινε μετά το γνωστό αίτημα της ΕΔΕΚ ότι για να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς θα έπρεπε να περιληφθεί ως πρόνοια και πρόταση και η συγκεκριμένη νομική γνωμάτευση».

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι άμεσα επιβάλλεται από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών -και των κρατικών, αλλά και του ΟΑΥ- να προχωρήσουν στην πλήρη εναρμόνιση με την κειμένη νομοθεσία.

«Πραγματικά είναι αδιανόητο και απαράδεκτο», είπε, «σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2015 το Σεπτέμβριο η Νομική Υπηρεσία να υποδεικνύει το παράνομο της συγκεκριμένης σύμβασης του μνημονίου και όμως κανένας να μην ενδιαφέρεται για την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί πρέπει να φύγουν άμεσα και να πάνε κάπου άλλου.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και την ίδια στιγμή -όπως πολλές φορές υποδείξαμε- να δημιουργούμε ασθενείς δύο ταχυτήτων, δηλαδή τους ευνοούμενους οι οποίοι θα έχουν άμεση εξυπηρέτηση και πολλές φορές εκτός του μονοασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τους εντός ασθενείς, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή ενδεχομένως την ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να περιμένουν ένα και δύο και τρεις μήνες, μέχρι που να τύχουν της αναγκαίας ιατρικής εξέτασης και περίθαλψης».  

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης