Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΈως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100 εκατ. άνθρωποι από το κάπνισμα

Έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100 εκατ. άνθρωποι από το κάπνισμα

Έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αναφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος που είναι καθιερωμένη για τις 31 Μαΐου κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνδράμει με συστηματική ενημέρωση του κοινού καθώς και δράσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση του εθισμού που προκαλεί το κάπνισμα. 

Στην Κύπρο, με βάση την Παγκύπρια Έρευνα Γενικού Πληθυσμού της ΑΑΕΚ του 2019, περίπου 4 στους 10 Κύπριους ανέφερε ότι κάπνισε κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ η διάμεσος ηλικία έναρξης του καπνίσματος ήταν τα 18 έτη. Αναφέρεται επίσης, ότι, περίπου οι μισοί καπνιστές εξέφρασαν την επιθυμία να διακόψουν το κάπνισμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών. 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, 80% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες οφείλεται στο κάπνισμα όπως 75% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες.

Ένα 25% – 40% των καπνιστών πεθαίνουν στη μέση ηλικία. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο είναι 1.100.000.000 άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 10.000 την ημέρα εξαιτίας του καπνίσματος.

Στην Κύπρο, με βάση την Παγκύπρια Έρευνα Γενικού Πληθυσμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου του 2019, περίπου 4 στους 10 Κύπριους ανέφερε ότι κάπνισε κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ η διάμεσος ηλικία έναρξης του καπνίσματος ήταν τα 18 έτη. Αναφέρεται επίσης, ότι, περίπου οι μισοί καπνιστές εξέφρασαν την επιθυμία να διακόψουν το κάπνισμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών.

Όπως αναφέρεται, η παγκόσμια εκστρατεία του 2023 έχει μήνυμα «Χρειαζόμαστε τροφή, όχι καπνό», και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εναλλακτικές ευκαιρίες παραγωγής καλλιεργειών και εμπορίας για τους καπνοκαλλιεργητές, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους ενθαρρύνει να καλλιεργούν βιώσιμες, θρεπτικές καλλιέργειες, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Μία κρίση που καθοδηγείται από διενέξεις και πολέμους, την κλιματική αλλαγή και τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19. 

Σε όλο τον κόσμο, σημειώνεται, γύρω στα 3.5 εκατομμύρια εκτάρια γης μετατρέπονται σε καλλιέργειες καπνού κάθε χρόνο, όπως και σε αποψίλωση 200 000 εκτάριων δασικής γης. Η καπνοκαλλιέργεια απαιτεί έντονη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία συμβάλλουν στην αποδόμηση του εδάφους.

Στη συνέχεια, η γη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια καπνού έχει μικρότερη ικανότητα για την καλλιέργεια άλλων καλλιεργειών, όπως τα τρόφιμα, καθώς ο καπνός καταστρέφει τη γονιμότητα του εδάφους. Σε σύγκριση με άλλες γεωργικές δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια αραβοσίτου, ακόμη και η βοσκή, η καπνοκαλλιέργεια έχει πολύ πιο καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καπνού είναι πιο επιρρεπείς στην ερημοποίηση.

Τυχόν κέρδη, αναφέρεται, από τον καπνό ως σοδειά μπορεί να μην αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ληφθούν νομικά μέτρα για τη μείωση της καπνοκαλλιέργειας και να βοηθηθούν οι αγρότες να προχωρήσουν στην παραγωγή εναλλακτικών καλλιεργειών διατροφής.

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνού, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ ενέκριναν τη Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC) το 2003. Επί του παρόντος, 182 χώρες έχουν επικυρώσει αυτήν τη συνθήκη, μεταξύ αυτών και η Κύπρος το 2004.

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης