Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΕξέταση αίματος δίνει ελπίδες για ταχύτερη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Εξέταση αίματος δίνει ελπίδες για ταχύτερη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ χωρίς την ανάγκη δαπανηρής απεικόνισης του εγκεφάλου ή επώδυνης οσφυονωτιαίας παρακέντησης. Εάν πάρει την απαραίτητη έγκριση, το τεστ θα μπορούσε να επιτρέψει την ταχύτερη διάγνωση της νόσου, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεραπείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, αλλά η διάγνωση παραμένει δύσκολη – ιδίως κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν την ανίχνευση διαφορετικών δεικτών: ανώμαλη συσσώρευση των πρωτεϊνών αμυλοειδούς και tau, καθώς και νευροεκφυλισμός – η αργή και προοδευτική απώλεια νευρωνικών κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω υπαρχόντων τεστ. Ωστόσο, η παρακέντηση μπορεί να είναι επώδυνη και οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους ή πόνο στην πλάτη μετά τη διαδικασία, ενώ η απεικόνιση του εγκεφάλου είναι δαπανηρή και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για τον προγραμματισμό.

Ο καθηγητής Thomas Karikari του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Πολλοί ασθενείς, ακόμη και στις ΗΠΑ, δεν έχουν πρόσβαση σε μαγνητικές τομογραφίες και τομογράφους ΡΕΤ. Η προσβασιμότητα αποτελεί μείζον ζήτημα».

Η ανάπτυξη μιας αξιόπιστης εξέτασης αίματος θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. «Μια εξέταση αίματος είναι φθηνότερη, ασφαλέστερη και ευκολότερη στη χορήγηση» είπε και συμπλήρωσε πως θα προσφέρει θετικά αποτελέσματα και στις κλινικές μελέτες.

Παρόλο που οι τρέχουσες εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια ανωμαλίες στις πρωτεΐνες αμυλοειδές και tau, η ανίχνευση δεικτών βλάβης των νευρικών κυττάρων που αφορούν ειδικά τον εγκέφαλο είναι δυσκολότερη. Ο Karikari και οι συνάδελφοί του σε όλο τον κόσμο επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος με βάση αντισώματα που θα ανιχνεύει μια συγκεκριμένη μορφή της πρωτεΐνης tau που ονομάζεται εγκεφαλική tau, η οποία είναι ειδική για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Την έκαναν σε 600 ασθενείς σε διάφορα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και πήραν καλά αποτελέσματα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain.

Το επόμενο βήμα θα είναι η εξέταση του τεστ σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από διαφορετικές φυλές και εθνότητες και εκείνων που πάσχουν από διαφορετικά στάδια απώλειας μνήμης ή άλλα πιθανά συμπτώματα άνοιας.

ΠηγήLIFO

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης