Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΗ ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να προσθέτουμε στο ουίσκι

Η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να προσθέτουμε στο ουίσκι

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους παραγωγούς ουίσκι να κατανοήσουν καλύτερα πώς θα μπορούσαν να βιώσουν οι πελάτες τους το ποτό εάν επιλέξουν να προσθέσουν νερό ή να το πιούν on the rocks, με παγάκια δηλαδή.

Οι γνώστες του ουίσκι θα μας πουν ότι προσθέτοντας μερικές σταγόνες νερό στο ποτήρι μας βελτιώνεται η γεύση του ποτού.

Μια δημοφιλής φράση που χρησιμοποιείται για το φαινόμενο είναι είναι ότι μια – δυο σταγόνες νερό βοηθούν να «ανοίξει» η γεύση του ουίσκι.

Μπορεί αυτή η θεωρεία να ακούγεται αντιφατική καθώς θα περίμενε κάποιος πως το νερό θα μείωνε την ένταση ή θα αλλοίωνε την γεύση, όμως υποστηρίζεται και από την επιστήμη.

Σύμφωνα με τον Τόμας Κόλλινς, επίκουρο καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (WSU) και επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods Journal, «αν θέλετε να απολαύσετε ένα συγκεκριμένο ουίσκι, αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα το αραιώσετε περισσότερο από περίπου 20%».

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν χημικά πώς ανταποκρίθηκαν οι πτητικές ενώσεις (σ.σ. πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile organic compounds ή VOCs) είναι οργανικές ενώσεις που έχουν υψηλή τάση ατμών σε συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου) στην προσθήκη νερού σε ένα σύνολο 25 ουίσκι, ανάμεσα στα οποία δοκιμάστηκαν μπέρμπον, ryes (σίκαλης), ιρλανδικά ουίσκι, single malt αλλά και blended Scotches,σύμφωνα με ότι αναφέρει το Robbreport.

Επιπλέον, μια εκπαιδευμένη ομάδα 20 ειδικών αξιολόγησε έξι από αυτά, τρία σκωτσέζικα ουίσκι και τρία μπέρμπον.

Και στις δύο δοκιμές διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη λίγου νερού μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που μυρίζουν τα ουίσκι και ότι μετά από την προσθήκη νερού σε ποσοστό 20% άρχιζαν να έχουν το ίδιο άρωμα και την ίδια γεύση αποστάγματος.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ σε κάθε ουίσκι τα αρώματά τους έγιναν παρόμοια, τα περισσότερα σκωτσέζικα, τόσο τα single malt όσο και τα blended, συνέχισαν να ξεχωρίζουν από τα αμερικανικά μπέρμπον και τα ryes.

Η χημική ανάλυση αποκάλυψε παρόμοια αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν τις αλλαγές στις πτητικές ενώσεις που εισήλθαν στην περιοχή του αέρα πάνω από το υγρό (headspace), όταν προστέθηκε νερό.

Οι επιστήμονες λένε ότι επειδή συχνά το άρωμα και η γεύση συνδέονται στενά, αυτό πιθανότατα επηρέασε και τη γεύση του αποστάγματος.

Σύμφωνα με τον Κόλλινς, «όταν η αναλογία ουίσκι προς νερό έφτασε στο 60/40, οι συμμετέχοντες σε πάνελ δοκιμών δεν μπορούσαν πλέον να διαφοροποιήσουν τα ουίσκι μεταξύ τους· τα ουίσκι αρχίζουν να μυρίζουν όλα το ίδιο, κάτι που δεν είναι αυτό που πραγματικά ψάχνουμε».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη βοηθά να καταλάβουμε γιατί αυτά τα μεγάλα, κυβικά παγάκια έχουν γίνει τόσο δημοφιλή: μπορούμε να απολαύσουμε πραγματικά το ουίσκι πριν αραιωθεί σε σημείο που δεν είναι πια το ίδιο ουίσκι».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους παραγωγούς ουίσκι να κατανοήσουν καλύτερα πώς θα μπορούσαν να βιώσουν οι πελάτες τους το ποτό εάν επιλέξουν να προσθέσουν νερό ή να το πιούν on the rocks, με παγάκια δηλαδή.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης