Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΗ ουσία του προβλήματος δεν είναι ο Αγαθαγγέλου

Η ουσία του προβλήματος δεν είναι ο Αγαθαγγέλου

Μετά τις συκοφαντίες, τον πόλεμο και την στοχοποίηση ενός ανθρώπου, νομίζω μπορούμε έστω και τώρα να μιλήσουμε για την ουσία του προβλήματος.

Γράφει ο Δρ Χάρης Αρμεύτης

Αυτό που συμβαίνει με τον πρόεδρο του ΠΙΣ Πέτρο Αγαθαγγέλου δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ξανά για κανένα πολίτη σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν. Η συκοφαντία και ο πόλεμος απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο φτάνει τα όρια της ανθρωποφαγίας. Τον Πέτρο τον Αγαθαγγέλου τον γνωρίζω προσωπικά πάνω από 10 χρόνια και είναι χαρά και τιμή η φιλία που με συνδέει μαζί του. Πρόκειται για ένα καταξιωμένο επιστήμονα που οι ασθενείς του νιώθουν ιδιαίτερα τυχεροί που είναι ο γιατρός τους καθώς είναι από τους λίγους που αφοσιώνεται αδιάκοπα στις ανάγκες και τα προβλήματα τους .

Παράλληλα είναι ένας άνθρωπος που η προσπάθεια του ως πρόεδρος του ΠΙΣ ήταν και είναι να διασφαλίσει την επιστημοσύνη και την αξιοπρέπεια του ιατρικού επαγγέλματος. Ο κάθε γιατρός που έχει την ευθύνη για την ζωή των ασθενών του επιβάλλεται να νιώθει ότι λειτουργεί σε ένα περιβάλλον με αξιοπρέπεια.

Θα ήταν πιο εύκολο για τον Αγαθαγγέλου να έμπαινε στο ΓΕΣΥ και μάλιστα με ανταλλάγματα και να είσαστε βέβαιοι ότι θα είχε διαφορετική προβολή από αυτή που έχει σήμερα.

Limassol Today - Image 25 2

Επι της ουσίας τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ θα πρέπει να απαντήσουν τα πραγματικά ερωτήματα της κοινής γνώμης:

1.Κατηγορείτε τον πρόεδρο του ΠΙΣ ως πολέμιο του ΓΕΣΥ. Από πότε η διαφορετική προσέγγιση για βελτίωση ενός συστήματος κατατάσσει κάποιους στην κατηγορία των πολέμιων του; Όσοι με τις προτάσεις τους ζήτησαν αλλαγές προς το συμφέρον και των ασθενών αλλά και της βιωσιμότητας του συστήματος σίγουρα δεν είναι πολέμιοι. Μπορεί να διαφωνούν με πτυχές του συγκεκριμένου συστήματος αλλά είναι υπέρ (κατά την γνώμη τους) της σωστής εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Αν όποιος διαφωνεί με μια προσέγγιση τον κατατάσσουμε στους εχθρούς και τους πολέμιους του συστήματος τότε έχουμε σοβαρά φαινόμενα έλλειψης δημοκρατίας . Να σας θυμίσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών και των παρόχων που σήμερα είναι ενταγμένοι στο σύστημα είχαν και κάποιοι συνεχίζουν να έχουν διαφορετική προσέγγιση. Το σωστό είναι να εφαρμοστεί ο νόμος όπως τον ψήφισε η βουλή. Τι προτιμάτε,έναν που διαφωνεί αλλά εντάσσεται και παρανομεί; Ή ένα που παραμένει από επιλογή εκτός σεβόμενος τις πρόνοιες του νόμου ;

2.Εξηγήστε μας πως η συμμετοχή ενός ατόμου σε συμβούλιο 13 αποτελεί απειλή για το ΓΕΣΥ. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν παραμένουν αίολα και δεν έχουν πείσει κανένα. Εξηγήστε μας το ξανά πως ο ένας επηρεάζει τις αποφάσεις των δώδεκα;

3. Αποκλείετε από ένα συμβούλιο τον πρόεδρο των Γιατρών της Κύπρου που είναι ο μόνος που κατέχει ένεκα της ιδιότητας του το αντικείμενο αλλά και που μπορεί να βοηθήσει στα φαινόμενα καταχρήσεων και δυσλειτουργίας που παρατηρούνται.

4. Πόσες φορές χρειάστηκε η παρέμβαση Αγαθαγγέλου είτε για να βρείτε λύσεις σε προβλήματα με επιστημονικές εταιρείες είτε για να επιτευχθεί εργατική ειρήνη σε θέματα του υπουργείου Υγείας που αφορούσαν γιατρούς και νοσηλευτές σε δημόσια νοσηλευτήρια; Τότε ήταν καλός ο Αγαθαγγέλου και για τον ΟΑΥ αλλά και για τους προηγούμενους υπουργούς της υγείας! Τι άλλαξε σήμερα και έγινε ξαφνικά ο εχθρός του λαού;

5. Αμφισβητείτε η δεν λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή που αναφέρονται σε καταχρήσεις εκατομμυρίων εντός συστήματος και κακή διαχείριση από τον ΟΑΥ. Τι κάνατε μέχρι σήμερα για να μειώσετε αυτό το φαινόμενο και γιατί δεν το κάνατε από την αρχή; Δεν σας είδαμε να αντιδράτε με το ίδιο πάθος σε αυτά τα φαινόμενα όπως με το θέμα Αγαθαγγέλου. Γιατί; Εκτός αν αποτελεί πρόβλημα για το ΓΕΣΥ και η παρουσία του Γενικού Ελεγκτή!

6. Αμφισβητείτε τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα που θεωρούν το μνημόνιο ΟΑΥ-ΠΑΣΙΝ και τις συμβάσεις που έχετε υπογράψει με ιδιωτικά νοσηλευτήρια ως παράνομες αλλά και ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για το διορισμό Αγαθαγγέλου. Δημόσια είπατε ως δικαιολογία ότι δεν είναι πάντα σωστές οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και ότι άλλοι νομικοί σύμβουλοι που ρωτήσατε είχαν διαφορετική άποψη. Δηλαδή υπάρχει θέμα για εσάς και με τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα;

7. Υπάρχουν μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ που έχουν κατά τον οποιοδήποτε τρόπο οικονομικά συμφέροντα από το ΓΕΣΥ; Δηλαδή εισπράττουν άμεσα ή έμμεσα χρήματα από το ΓΕΣΥ;

8. Υπάρχουν πάροχοι υγείας ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ που τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης λόγω γνωριμιών με μέλη του OAY ή του ΔΣ του οργανισμού;

Όταν είσαι μέλος ενός συμβουλίου που διαχειρίζεται 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο δηλαδή τον δεύτερο σε μέγεθος προϋπολογισμό μετά από τον κρατικό, πρέπει τα πάντα να γίνονται με διαφάνεια και σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίστηκαν.

Κανένας δεν πρέπει να θεωρεί το ΓΕΣΥ ιδιοκτησία του ή τον εαυτό του ως γεσάρχη.

Όλα στο φως και όποιος μπορεί να προσφέρει με τις γνώσεις του πρέπει είναι καλοδεχούμενος. Για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος στο ΔΣ του ΟΑΥ, όχι μόνο ο πρόεδρος του ΠΙΣ πρέπει να συμμετέχει αλλά κατά την γνώμη μου και εκπρόσωπος της ελεγκτική υπηρεσίας.

Τουλάχιστον να σεβαστούμε τους θεσμούς και τους νόμους και να συνειδητοποιήσουμε ότι για να πετύχουμε το καλύτερο πρέπει να συνεργαστούμε όλοι.

*πνευμονολόγος

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης