Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΗ περιγεννητική ιατρική προτείνει στις έγκυες να εμβολιάζονται

Η περιγεννητική ιατρική προτείνει στις έγκυες να εμβολιάζονται

Συστάσεις Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου για τον εμβολιασμό εγκύων

Στη σύσταση όπως οι έγκυες εμβολιάζονται για την COVID-19 με εμβόλια τύπου mRNA,  προβαίνει η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου (ΕΠΙΚ), σημειώνοντας παράλληλα ότι προϋπόθεση προφύλαξης από σοβαρή νόσο είναι να έχουν γίνει και οι τρεις δόσεις, να εμβολιάζονται το ταχύτερο δυνατό ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης και να λαμβάνουν στο 3ο τρίμηνο την 3η ενισχυτική δόση.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΠΙΚ αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 3 Δεκεμβρίου η Ημερίδα “Συγγενείς Λοιμώξεις και εμβόλια στην εγκυμοσύνη και παιδική ηλικία” που διοργανώθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, την Παγκύπρια Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, την Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων καθώς και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών.

Υπό το φως της νέας γνώσης, της συσσωρευμένης εμπειρίας από διεθνείς μελέτες με μεγάλους αριθμούς εγκύων, για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων εμβολίων στην εγκυμοσύνη και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες από διεθνείς Οργανισμούς (CDC κ.α), η ΕΠΙΚ συστήνει «εμβολιασμό των εγκύων για Covid-19 με εμβόλια τύπου mRNA», αναφέρεται. 

Προϋπόθεση προφύλαξης από σοβαρή νόσο είναι «να έχουν γίνει και οι τρεις δόσεις, να εμβολιάζονται το ταχύτερο δυνατό ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης» και «να λαμβάνουν στο 3ο τρίμηνο την 3η ενισχυτική δόση».

«Οι έγκυες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου αν νοσήσουν με Covid-19 ή γρίπη, ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και τις πρώτες ημέρες της λοχείας», αναφέρεται. 

Η ΕΠΙΚ προειδοποιεί ότι «έχουν αυξημένες πιθανότητες βαριάς νόσου, εισαγωγής στο νοσοκομείο, διασωλήνωσης και υποστήριξης με αναπνευστήρα, επιπλοκών κύησης, πρόωρου τοκετού. Οι πιθανότητες αυξάνουν αν υπάρχουν συν-νοσηρότητες π.χ διαβήτης, παχυσαρκία, μεγάλη ηλικία, ανοσοκαταστολή κ.α.».

«Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο πλακούντας προφυλάσσει το έμβρυο και η μητέρα είναι εκείνη που είναι εκτεθειμένη στον ιό, υπάρχουν και περιπτώσεις ενδομήτριας μετάδοσης στο έμβρυο που μάλιστα είναι ανεξάρτητη από τη βαρύτητα της λοίμωξης», σημειώνει.

Σε σχέση με το εμβόλιο Γρίπης συστήνεται στις έγκυες, ανεξαρτήτως τριμήνου κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες. «Μάλιστα η συγχορήγηση του εμβολίου μαζί με αυτό κατά της λοίμωξης COVID-19 είναι αποδεκτή, αρκεί να πραγματοποιείται σε διαφορετικό σημείο του σώματος», αναφέρεται.

Αναφορικά με το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (Tdap) συστήνεται «στο τρίτο τρίμηνο της κύησης (στις 27-36 εβδομάδες της κύησης) και σε κάθε εγκυμοσύνη». «Κυρίως για προφύλαξη του νεογνού μέχρι την ηλικία 2 μηνών που θα εμβολιαστεί, καθώς τα προστατευτικά αντισώματα περνούν στο έμβρυο», προστίθεται.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης