Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΝα συνταγογραφούν στο ΓεΣΥ οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ;

Να συνταγογραφούν στο ΓεΣΥ οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ;

Δύο γιατροί, ένας εντός ΓεΣΥ κι ένας εκτός, τάσσονται υπέρ στο να μπορεί ένας γιατρός που δεν βρίσκεται ενταγμένος στο Γενικό Σύστημα Υγείας, να συνταγογραφεί φαρμακευτικές αγωγές τις οποίες ένας δικαιούχος ασθενής να μπορεί να πάρει μέσω ΓεΣΥ. Εξηγούν τη λογική τους ο καρδιοχειρούργος Γιώργος Γεωργίου κι ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης.

Η περιβόητη συνταγογράφηση

Γράφει ο Δρ Χάρης Αρμεύτης – πνευμονολόγος

Εκατόν τριάντα γιατροί επέλεξαν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ, σίγουρα όχι για τα χρήματα, αλλά κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Αυτοί οι 130 γιατροί ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των ασθενών χωρίς καθυστέρηση. Ραντεβού την ίδια μέρα γιατί τα σοβαρά προβλήματα υγείας δεν μπορούν να περιμένουν. Για να συνεχιζουν να δραστηριοποιούνται αυτοί οι 130 γιατροί είναι γιατί τους εμπιστεύεται ο κόσμος και ικανοποιούν τις ανάγκες του όταν τα υπόλοιπα τηλέφωνα είναι κλειστά ή αδυνατούν να ανταποκριθούν άμεσα.

Όλοι μας πληρώνουμε ΓεΣΥ και ποσοστό απο αυτά που πληρώνουμε αφορά και τα φάρμακα. Η τακτική που ακολουθείται σήμερα είναι ο ασθενής να πηγαίνει μετά την επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό, σε δεύτερο γιατρό του ΓεΣΥ για να του συνταγογραφήσει τα φάρμακα, επιβαρύνοντας το σύστημα με επιπρόσθετη επίσκεψη και ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Η πρόταση να μπορεί να συνταγογραφεί μόνο τα φάρμακα της ειδικότητας του ο γιατρός εκτός ΓεΣΥ είναι πολύ λογική, γιατί, αφού δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο απο το σύστημα, γιατί να ταλαιπωρείται ο κόσμος και να κλείνει άλλο ραντεβού και να επιβαρύνεται με επιπρόσθετα οικονομικά το σύστημα;

Μια φορά να καταφέρναμε χωρίς λαϊκισμό να συνεννοηθούμε θα ήταν ένα βήμα θετικό για όλους μας…

Δεν θα χαλάσουμε όμως τις καρδιές μας. Αν είναι να καταρρεύσει το ΓεΣΥ από 130 Κύπριους γιατρούς που έμειναν εκτός για την συνταγογράφηση, τότε να μην την δώσουν, δεν χρειάζεται. Εκτός ΓεΣΥ δεν επιβιώνει κανένας αν συνταγογραφεί μόνο φάρμακα και αυτό έχει περίτρανα αποδειχθεί.

ΑΝ το ΓεΣΥ έλυσε όλα τα προβλήματα που απειλούν την φιλοσοφία και τη βιωσιμότητα του, τότε προς Θεού, μην το θέσετε σε κίνδυνο με την συνταγογράφηση! Μην την παραχωρήσετε! Προεκλογικά όμως βρείτε άλλα επιχειρήματα για να πείσετε τον κόσμο και όχι εύηχα συνθήματα για να αποπροσανατολιστεί ξανά η κοινή γνώμη.


Αντιδρά και εξανίσταται η κοινωνία των πολιτών

Γράφει ο Δρ Γιώργος Μ. Γεωργίου – επεμβατικός καρδιολόγος

Αντιδρά και εξανίσταται η κοινωνία των πολιτών για τη συνταγογράφηση από τους 150 μη συμβεβλημένους με το ΓΕΣΥ γιατρούς, τη στιγμή που σημαντικό μέρος της έχει ήδη αποταθεί και εξακολουθεί να αποτείνεται καθημερινά στους γιατρούς αυτούς, τους προερχόμενους από διάφορες ειδικότητες (νευρολογία, ενδοκρινολογία, ρευματολογία, γαστρεντερολογία κ.α.), αφού στο σύστημα η αναμονή στις ειδικότητες αυτές πολλές φορές ξεπερνά τους 4-6 μήνες.

Και ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό που κατ’ επανάληψη γίνεται είναι οι ασθενείς να επιστρέφουν, μετά από την ανάλογη αναμονή, πίσω στους γιατρούς του Γεσύ, για να τους συνταγογραφήσουν τα πολλές φορές πανάκριβα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Στερώντας έτσι χρόνο από τους ίδιους και πόρους από το σύστημα.

Είναι όντως αδύνατη η εποπτεία της συνταγογράφησης από γιατρούς εκτός Συστήματος, όπως διατείνεται ο τέως Υ.Υ.; Προφανώς και όχι, αφού είναι αυτονόητη η σύναψη σχετικής σύμβασης με τον ΟΑΥ για τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη. Όπως και η επιβολή μέτρων από τον ασφαλιστικό φορέα, σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών πρωτοκόλλων (που ειρήσθω εν παρόδω σε πολλές περιπτώσεις ακόμα αγνοούνται).

Θα προκύψει αδυναμία συνολικής εκτίμησης του Ιατρικού Ιστορικού του Ασθενή, προτάσσει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφού οι μη συμβεβλημένοι ιατροί με το ΓεΣΥ δεν έχουν πρόσβαση στο μηχανογραφικό του ΟΑΥ. Και γιατί να μην έχει πρόσβαση στο λογισμικό του ασθενή ο οποιοσδήποτε γιατρός επιλεγεί από τον ασθενή; Προ ετών ο νομοθέτης ζήτησε από τον κο Ιωάννου να μεριμνήσει ως ο καθ´ ύλην αρμόδιος υπουργός, και με τη συνδρομή της εθνικής επιτροπής ηλεκτρονικής υγείας, να δημιουργηθεί για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, ο οποίος θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένα, και όχι αποσπασματικά (όπως συμβαίνει τώρα) το πλήρες ιστορικό του ασθενή και όλες ανεξαίρετα τις εξετάσεις του. Αλήθεια, πότε ανέλαβε ο τέως υπουργός την ευθύνη για τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας;

Υποστηρίζουν ακόμα κάποιοι πως με την τροποποίηση της νομοθεσίας ελλοχεύει ο κίνδυνος μερίδα γιατρών να αποχωρήσει από το σύστημα. Αναπόφευκτα, κάποιοι κατά διαστήματα θα αποχωρούν και κάποιοι άλλοι νέοι θα εισέρχονται στο Γεσύ, μέχρι που οι κανόνες της αγοράς επανακαθορίσουν τη νέα τάξη πραγμάτων. Ποιος άλλωστε θέλει να έχει γιατρούς που να είναι με το ζόρι και χωρίς την πραγματική τους βούληση ενταγμένοι σε ένα σύστημα που αντί να το υπηρετούν, να το καπηλεύονται;

Συμπερασματικά, η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ δεν πρέπει να είναι στατική αλλά δυναμική, ευέλικτη και ευπροσάρμοστη, ώστε το Σύστημα Υγείας να ενισχύεται και να ενδυναμώνεται, για να μπορέσει στο τέλος να μετατραπεί σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που να υπηρετεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το σύνολο των πολιτών/ασθενών.

Ενημερωτικά, είμαι συμβεβλημένος με το Γεσύ και δεν έχω πρόθεση να αποχωρήσω από το σύστημα.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης