Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΠαγκόσμια μέρα διαβήτη η σημερινή (ας δούμε κάποια στοιχεία)

Παγκόσμια μέρα διαβήτη η σημερινή (ας δούμε κάποια στοιχεία)

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίουγια να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης. Ο φετινός εορτασμός, όμως, είναι ιδιαίτερος, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η οποία έχει σώσει αμέτρητες ανθρώπινες ζωές και έχει αλλάξει ριζικά την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Κάθε 8 λεπτά, πεθαίνει ένας άνθρωπος από ΣΔ

Σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στον Δυτικό, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης στις ημέρες μας.Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, αξίζει να δούμε μερικά χρήσιμα στοιχεία.Ο διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια πανδημία που επηρεάζει πάνω από 425 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παράλληλα, πολλοί είναι οι αδιάγνωστοι ασθενείς (εκτιμάται ότι εί ναι 1 στους 2).

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF):

• 1 στους 11 έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν με ΣΔ

• 425 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με ΣΔ (2017) – 693 εκατομμύρια ενήλικες εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός το 2045

• 1 στους 2 ανθρώπους με ΣΔ παραμένουν αδιάγνωστοι (212 εκατ.)

• Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από ΣΔτ1

• Τα 2/3 των ανθρώπων με ΣΔ βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατ.)

• 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως προκάλεσε ο ΣΔ (2017)

• Κάθε 8 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από ΣΔ

• Τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπέρασαν οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες παγκοσμίως.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων με διαβήτη στις Η.Π.Α. αλλά και σε όλο τον πλανήτη, χάνουν τα δάχτυλα των ποδιών ή και ακρωτηριάζουν τα άκρα τους μέχρι τη μέση ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που υποδηλώνει αναστροφή μετά από χρόνια προόδου κατά των ακρωτηριασμών στον Σακχαρώδη Διαβήτη (Diabetes Care 11ος/2018). 

Όταν τα άτομα με διαβήτη έχουν ανεπαρκώς ελεγχόμενο σάκχαρο του αίματος, με την πάροδο του χρόνου αυτό προκαλεί ενεργοποίηση παραγόντων φλεγμονής, προκαλώντας σημαντικές βλάβες στο αγγειακό σύστημα ιδίως στην μικροκυκλοφορία των άκρων, περιορίζοντας ή εξαφανίζοντας τη ροή του αίματος στα άκρα, ιδίως στα πόδια και το πέλμα. Αυτό ονομάζεται μικροαγγειοπάθεια, η οποία με την σειρά της οδηγεί λόγω τροφικών αλλοιώσεων σε βλάβη των περιφερικών νευρικών ινών και του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η περιφερική νευροπάθεια, που εμφανίζεται κυρίως με αισθητικές διαταραχές (έλλειψη του προφυλακτικού αισθήματος του πόνου ή και το αντίθετο, μόνιμη και βασανιστική καυσαλγία) και μειωμένη-δύσκολη επούλωση πληγών.

Ο κίνδυνος ακρωτηριασμού οφείλεται λοιπόν σε ένα συνδυασμό μειωμένης αίσθησης στα πόδια λόγω νευρικής βλάβης από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένης επουλωτικής ικανότητας, αλλά και μειωμένης αμυντικής ικανότητας στις λοιμώξεις των ιστών, που οφείλεται στις διαταραχές της αιματικής κυκλοφορίας στα μικρά και μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία των άκρων.

Με την έλλειψη αίσθησης στα κάτω άκρα, οι άνθρωποι μπορεί να μην παρατηρήσουν πληγές, βλάβες και λοιμώξεις που αναπτύσσονται μέχρις ότου τα προβλήματα αυτά γίνουν τόσο εκτεταμένα ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακρωτηριασμό του κατεστραμμένου τμήματος του ποδιού ή του ποδιού.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν, στην παιδική ηλικία, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός των ενηλίκων δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, η οποία είναι το μέσο που βάζει το σάκχαρο στα κύτταρα του αίματος, ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του διαβήτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη και την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων στη θεραπεία του.

Ήξερες ότι…

• Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού, νομπελίστα ιατρού, Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος το 1921 ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

• Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, ο οποίος διαπίστωσε ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος «διάβαινε» αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

• Στις μέρες μας τουλάχιστον 425 εκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη.

• Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη  έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αν προστεθεί σ’ αυτούς και το ποσοστό των ατόμων με προδιαβήτη, τότε πάνω από το 20% άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.

Οι κίνδυνοι από τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο Σακχαρώδης διαβήτυης προσβάλλει τα όργανα – στόχους, δηλαδή μάτια, καρδιά και νεφρά. Τρία στα τέσσερα άτομα με τη νόσο υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, ενώ έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα- αυτό το επεισόδιο να είναι θανατηφόρο.

Επιπλέον, περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 10% έως 30% αυτών με διαβήτη τύπου 2, θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, με κοινή επιπλοκή της την καρδιακή ανεπάρκεια, κύρια αιτία νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό.

Η Αθήνα φωταγωγεί το συντριβάνι της Ομόνοιας για τη σημερινή ημέρα

Ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει το “πλέγμα” ενημέρωσης και προστασίας του πληθυσμού, διευρύνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει στους κατοίκους της πόλης στα δημοτικά ιατρεία. Σε συνεργασία με την Π.Ε.Α.Ν.Δ, παιδίατροι – παιδοδιαβητολόγοι του φορέα εξειδικευμένοι στον Διαβήτη τύπου 1, θα επισκέπτονται σε σταθερή μηνιαία βάση τα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας, με σκοπό να εξετάζουν δωρεάν, μετά από παραπομπή των παιδιάτρων, περιστατικά για τα οποία υπάρχει υποψία διαβήτη ή παιδιά που έχουν διαγνωστεί και χρειάζονται παρακολούθηση.

Επιπλέον, οι γονείς που επισκέπτονται τα δημοτικά ιατρεία της πόλης θα λαμβάνουν ενημερωτικά έντυπα με χρήσιμες πληροφορίες για το Διαβήτη τύπου 1, ενώ στις οθόνες που βρίσκονται στις αίθουσες αναμονής θα πραγματοποιείται προβολή σχετικού ενημερωτικού σπότ.

Το σιντριβάνι της Ομόνοιας φωταγωγείται στα χρώματα του διαβήτη την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, με τη δύση του ηλίου, το εμβληματικό σιντριβάνι της Ομόνοιας θα «ντυθεί» με το μπλε χρώμα του διαβήτη, στέλνοντας το μήνυμα της ενότητας στην παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου.

Στην Κύπρο

Στην Κύπρο θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Μεγάλα παραδείγματα είναι στο ΓΕΣΥ να ενταχθούν οι μετρητές που ένας διαβητικος ασθενής χρειάζεται να έχει πάνω του και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει τον εαυτό του, αντί κάθε εβδομάδα να πρέπει να πληρώνει τόσα πολλά λεφτά για κάτι τόσο απαραίτητο και που σώζει ζωές.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η ανάγκη να προσληφθούν βοηθοί/συνοδοί για παιδιά με διαβήτη στο σχολείο, καθώς τα παιδιά χρειάζονται ειδικό χειρισμό πέραν από τις μετρήσεις, καθώς και επέμβαση όταν παρουσιαστεί πρόβλημα. Κινδυνέυουν καθημερινά πολλά παιδιά λόγω της συγκεκριμένης αδυναμίας του συστήματος και γονείς διαβητικών παιδιών αποστέλνουν καθημερινά επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας και τις Σχολικές Εφορίες χωρίς καμιά ανταπόκριση.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης