Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΠΑΝΑΔΕΣ:  Γιατί εμφανίζονται και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

ΠΑΝΑΔΕΣ:  Γιατί εμφανίζονται και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Γράφει η Χριστίνα Ιωάννου*

Οι πανάδες ή αλλιώς μέλασμα ή χλόασμα είναι ένα κοινό δερματολογικό πρόβλημα το οποίο είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο  στις γυναίκες παρά στους άνδρες (μόλις το 10% των ανδρών εμφανίζουν πανάδες).

Στην ουσία πρόκειται για μεγαλύτερη έκκριση μελανίνης σε κάποιες περιοχές του προσώπου και εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο, στα ζυγωματικά  ή στο άνω χείλος (σαν «μουστάκι») στο ντεκολτέ και εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά επεκτείνονται με τα χρόνια και σε άλλες περιοχές του προσώπου.

Παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση των πανάδων είναι οι εξής:

Έκθεση στον ήλιο : Υπεριώδεις ακτινοβολίες

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η έντονη και παρατεταμένη έκθεση μας στο ήλιο ιδιαιτέρα χωρίς προστασία (αντιηλιακό και καπέλο).

Οι  πανάδες κατά την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται πιο έντονες και πιο μεγάλες. Η επίδραση του ήλιου θα επιφέρει είτε πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων της επιδερμίδας είτε τα μελανοσώματα (οι αποθηκευτικοί χώροι όπου αποθηκεύεται η μελανίνη στην βάση της επιδερμίδας και από εκεί και μετά με τον ερεθισμό του ήλιου και της υπεριώδους ακτινοβολίας θα ταξιδέψει προς την επιδερμίδα) για να γίνουν πιο μεγάλα.

Δεν είναι τυχαίο ότι γυναίκες των μεσογειακών χωρών εμφανίζουν προβλήματα δυσχρωμιών και λεκέδων.

Ορμονικές διαταραχές:

Οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνη την λεγομένη «μάσκα της εγκυμοσύνης», κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, η παρουσία πολυκυστικών, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, είναι λόγοι οι οποίοι μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση των πανάδων.

Η Κακή διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά

(με μειωμένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών και βιταμινών) δημιουργεί σε βάθος χρόνου  ένα δέρμα ευάλωτο και όχι ανθεκτικό σε οξειδώσεις π.χ ηλιακή ακτινοβολία, κάπνισμα και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Καλλυντικά προϊόντα με οινόπνευμα ή χρήση λευκαντικών προϊόντων

Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς  μήνες (ιδιαίτερα όπου στην Κύπρο έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια πολλούς μήνες του χρόνου) σε συνδυασμό με την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσει ραγδαία  αύξηση πανάδων στο δέρμα.

Λύση για τις πανάδες με σύγχρονες τεχνικές

Ο τομέας της αισθητικής συνεχώς εξελίσσεται και πλέον υπάρχουν στα χέρια μας σύγχρονες τεχνικές οι οποίες μας δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα για μόνιμη λύση των πανάδων, θεραπείες όπως φωτοθεραπεία, dermapen, ραδιοσυχνότητες, μεσοθεραπείες. Η σωστή προσέγγιση αντιμετώπισης  των πανάδων για μόνιμα αποτελέσματα έχουν σαν στόχο την ενίσχυση  ενδοδερμικά και παράλληλα  αύξηση της άμυνας του δέρματος(κάνοντας το πιο ανθεκτικό), λευκαντικές θεραπείες και προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα, ουσίες φιλικές προς το δέρμα λευκαίνουν τοπικά και αποχρωματίζουν σταδιακά τις πανάδες δίνοντας  μας μόνιμα αποτελέσματα. Αντίθετα, επιθετικές μέθοδοι λεύκανσής με χημικές λευκαντικές ουσίες μας έχουν δείξει ότι παρόλη την διαφορά που θα δώσουν, εντούτοις λόγο της έντονης ηλιοφάνειας που έχουμε στην Κύπρο μακροπρόθεσμα βλέπουμε να επανέρχονται πιο έντονες και βαθύτερες πανάδες .

Tips  για πρόληψη και αντιμετώπιση των πανάδων

Καθημερινή χρήση αντηλιακού: Η εφαρμογή αντηλιακού πρέπει να είναι καθημερινή όλες τις εποχές του χρόνου και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες ή μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή μετά από έντονη εφίδρωση. Το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30 και να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και/ή διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide). Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 15 λεπτά πριν την έκθεση μας  στον ήλιο.

Χρήση κατάλληλων προϊόντων περιποίησης. Η σωστή επιλογή προϊόντων αποτελούν μια πολύ σημαντική βάση για να έχουμε καλής  ποιότητας δέρμα, χωρίς πανάδες, όχι θαμπό και όχι αφυδατωμένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βάζουμε πολλές κρέμες αλλά η καταλληλότερη για τις ανάγκες του κάθε δέρματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της εικόνας του.

Αποφυγή της αποτρίχωσης με κερί: Η αποτρίχωση με κερί μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα φλεγμονή, επιδεινώνοντας την όψη των πανάδων. Υπάρχουν άλλες πιο σύγχρονες εναλλακτικές μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να απαλλαγούμε από τις τρίχες προσώπου χωρίς επιθετική προσέγγιση.

*Αισθητικός – Διευθύνων σύμβουλος VITA SPA

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης