Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΠέντε αλήθειες για τις διατροφικές διαταραχές

Πέντε αλήθειες για τις διατροφικές διαταραχές

Γράφει η Ελίνα Λοΐζου*

Είναι πολύπλοκες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το βάρος και την εξωτερική του εμφάνιση οδηγώντας τον σε επικύνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές όπως αυστηρές δίαιτες, υπεργυμναστική, εκκαθαριστικές μεθόδους ή υπερκατανάλωση τροφής.

Οι 3 βασικοί τύποι των διατροφικών διαταραχών είναι:

Η νευρογενής ανορεξία
  • Στην νευρική ανορεξία το άτομο κατά κύριο λόγο αρνείται να διατηρήσει το βάρος του σώματος του ακόμη και στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα
  • Παρουσιάζει διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος
  • Έντονο φόβο για την αύξηση του βάρους και την αλλαγή σχήματος του σώματος
  • Πολύ συχνά στις γυναίκες απουσιάζει η έμμηνος ρύση.
  • Στα παιδιά και τους εφήβους μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση της ανάπτυξης ή στασιμότητα του βάρους, χωρίς να εμφανίζεται απαραίτητα απώλεια κιλών.
Η νευρογενής βουλιμία
  • Στη νευρική βουλιμία τα άτομα εμφανίζουν συχνά επεισόδια υπερφαγίας που συνοδεύονται από ακατάλληλες αντισταθμιστικές μεθόδους (καθαρτικά, διουριτικά εμετό, υπεργυμναστική, πολύ αυστηρές δίαιτες) για να αντισταθμίσουν την πρόσληψη τροφής.
  • Η μεταβολή του βάρους επηρεάζει την συμπεριφορά και την αυτοεκτίμηση του ατόμου και μπαίνουν πολύ συχνά στον φαύλο κύκλο δίαιτας – υπερφαγίας και εκκαθάρισης που είναι πολύ ψυχοφθόρος.
Η αδηφαιγική διαταραχή
  • Στην αδηφαγική διαταραχή το άτομο καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού με αίσθηση απώλειας ελέγχου, συνοδευόμενη από συναισθήματα απέχθειας, ενοχών και ντροπής, τα οποία όμως δεν ακολουθούνται από αντισταθμιστικές μεθόδους όπως στην βουλιμία.
  • Το άτομο έχει άστατες διατροφικές συνήθειες, τρώει κρυφά έχει αυξημένο άγχος σε σχέση με τη διατροφή και το αυξημένο σωματικό βάρος.

Συνήθως, τα άτομα με διατροφική διαταραχή έχουν:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Δυσαρέσκεια με την εμφάνιση τους
  • Δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις
  • Εσωτερικές συγκρούσεις.
Limassol Today - 7dd276d8 2dce 11ea 8334 1a17c6a14ef4 Image Hires 112611

5 αλήθειες για τις διατροφικές διαταραχές

Αλήθεια νούμερο 1:

Τα άτομα που νοσούν με κάποια διατροφική διαταραχή πολλές φορές φαίνονται υγιή ενώ στην πραγματικότητα να νοσούν βαριά. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως μπορείς να καταλάβεις αν ένα άτομο νοσεί από την εξωτερική του εμφάνιση πράγμα που δεν ισχύει.

Αλήθεια νούμερο 2:

Οι διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις, και μπορούν να επηρεάσουν άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, βάρους, σεξουαλικότητας και κοινονικοοικονομικής κατάστασης.

Αλήθεια νούμερο 3:

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την σχέση που έχουμε με το σώμα μας αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες, εστιάζουν στο πολύ αδύνατο ιδεατό και ‘’τελειο’’ σώμα κάνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται ντροπή και ενοχές για το σώμα τους πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης για οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή.

Αλήθεια νούμερο 4:

Τα γονίδια από μόνα τους δεν είναι παράγοντας κινδύνου εμφάνισης διατροφικής διαταραχής αλλά  για την εμφάνιση της νόσου παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, όπως είναι οι ψυχολογικοί, οι διαπροσωπικοί, οι κοινωνικοί και βιολογικοί παράγοντες.

Αλήθεια νούμερο 5:

Είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μαζί με τις πλέον αποτελεσματικές θεραπείες δίνουν ελπίδα σε όσα άτομα πίστευαν ή πιστεύουν πως δεν μπορούν τα καταφέρουν.

*Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αθλητική Διατροφολόγος, MSc

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης