Γράφει η Ελίνα Λοϊζου*
Αξίζει η χρήση μόνο βιολογικών προϊόντων;
Η βιολογική παραγωγή επικεντρώνεται στη χρήση πιο «φυσικών» μεθόδων και λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική και ανθρώπινη ευημερία.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως πολύ πιο ακριβά και δεν είναι απαραίτητα καλύτερα. Αν και μπορεί να υπάρχουν κάποια περιβαλλοντικά οφέλη, η βιολογική γεωργία μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερη γη και πόρους και μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει ορισμένα φυτοφάρμακα. Γενικά, οι συνολικές μέθοδοι παραγωγής και το είδος του τροφίμου που παράγεται παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το αν το τρόφιμο είναι βιολογικό ή όχι.

Από την άποψη της υγείας, ορισμένα είδη βιολογικών έχει διαπιστωθεί ότι είναι ελαφρώς πιο θρεπτικά από τα συμβατικά προϊόντα. Αλλά αυτές οι διαφορές τείνουν να είναι μικρές και ορισμένες μελέτες δεν έχουν βρει καμία διαφορά μεταξύ των δύο.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να επιλέγεις μόνο βιολογικά, αν το προτιμάς και έχεις την οικονομική δυνατότητα, αλλά η επιλογή συμβατικών, μη βιολογικών προϊόντων είναι μια καλή επιλογή εξοικονόμησης χρημάτων.

Μαζική αγορά και μαγείρεμα σε παρτίδες
Εάν έχετε τα χρήματα, τον αποθηκευτικό χώρο και το χρόνο για να αγοράσετε και να μαγειρέψετε αυξημένη ποσότητα φαγητού, αυτό συνήθως οδηγεί σε εξοικονόμηση κόστους μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνει να είναι φθηνότερο να αγοράζετε μεγαλύτερα πακέτα τροφίμων ανά κιλό – αλλά είναι πάντα καλύτερο να συγκρίνετε τις τιμές «ανά κιλό», καθώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα, ειδικά εάν υπάρχει συμφωνία.

Το μαγείρεμα κατά παρτίδες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς ετοιμάζετε φαγητό όταν είναι φρέσκο και συχνά το καταψύχετε. Σημαίνει επίσης ότι έχετε έτοιμα γεύματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερα έτοιμα γεύματα ή σε πακέτο – άλλη μια εξοικονόμηση κόστους!

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε φρέσκα προϊόντα προς χρήση, η χρήση τους στο μαγείρεμα και την κατάψυξη μπορεί επίσης να εμποδίσει τη λήξη του τροφίμου.

Παραδείγματα τροφίμων που μπορούν να αγοραστούν και να αποθηκευτούν σε μεγαλύτερες παρτίδες
- Αποξηραμένα προϊόντα π.χ. δημητριακά, βρώμη, ζυμαρικά, ρύζι, κουσκούς, κινόα, βότανα και μπαχαρικά
- Κονσερβοποιημένα ψάρια, φασόλια, όσπρια, φρούτα, ντομάτες και γλυκό καλαμπόκι
- Μεγαλύτερα δοχεία λαδιού που μπορούν να μεταγγιστούν σε μπουκάλια (βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύονται σε σκοτεινό δροσερό μέρος και καλά σφραγισμένα για να αποφύγετε τα έλαια από το τάγκιασμα).
- Γάλα UHT ή φυτικές εκδόσεις μακράς διαρκείας
- Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά
- Κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια

Αλλάξτε τα δημητριακά σας σε ολικής αλέσεως
Συνήθως δεν κοστίζει επιπλέον η μετάβαση από λευκά αμυλούχα τρόφιμα στις εκδόσεις της ολικής αλέσεως. Αλλά αυτή η απλή μετατροπή είναι πολύ θρεπτική, καθώς τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να παρέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα δημητριακά – συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, βιταμινών Β, βασικών λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και μετάλλων όπως σελήνιο, μαγνήσιο και χαλκό. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς πολλοί άνθρωποι στην Κύπρο δεν πληρούν τη συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών.
Η υψηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέεται επίσης με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του εντέρου.

Παραδείγματα τροφών που μπορούν να αντικατασταθούν με εκδόσεις ολικής αλέσεως μερικές φορές περιλαμβάνουν:
- Ψωμί
- Πίττα
- Δημητριακά
- Ζυμαρικά
- Ρύζι

Πρωτεΐνες φιλικές προς τον προϋπολογισμό
Ορισμένες θρεπτικές πηγές πρωτεΐνης μπορεί να είναι ακριβές, όπως ο σολομός και η βοδινή μπριζόλα. Επομένως, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε και κάποιες πιο οικονομικές επιλογές στη λίστα αγορών σας.

Οι πιο προσιτές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:
- Φασόλια, φακές και ρεβίθια
- Γάλα, τυρί & γιαούρτι
- Φυτικά ποτά με βάση τη σόγια ή τον αρακά
- Αυγά
- Κονσερβοποιημένα ψάρια π.χ. τόνος, σολομός, σκουμπρί
- Κατεψυγμένο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο
- Κομμάτια κρέατος όπως μπούτι κοτόπουλου, κιμάς, ψαρονέφρι, χοιρινή κοιλιά και λαιμός τείνουν να είναι φθηνότερα

Αποφύγετε τις διατροφικές μανίες
Οι περισσότεροι από εμάς εκτίθενται σε πολλά μηνύματα σχετικά με τις δίαιτες της μόδας και τα περιττά συμπληρώματα. Η αποφυγή αυτών μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια, ελεύθερο χρόνο και χρήματα, καθώς και να προστατεύσει την υγεία και τη σχέση σας με το φαγητό.
Για παράδειγμα, η φθηνότερη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων έχει βρεθεί ότι είναι περίπου τριπλάσια σε κόστος από τη φθηνότερη δίαιτα που δεν έχει περιορισμούς υδατανθράκων!

Συμβουλές για το supermarket
Το να είστε προετοιμασμένοι για το supermarket μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων, τις περιττές αγορές και να καταλήξετε σε καταστάσεις όπου πρέπει να βασιστείτε σε πιο ακριβές επιλογές της τελευταίας στιγμής, όπως τα φαγητά σε πακέτο.
Το πρώτο βήμα είναι συνήθως να κάνετε μια λίστα αγορών με βάση τον προϋπολογισμό σας, που περιέχει τα βασικά τρόφιμα που χρειάζεστε καθώς και συγκεκριμένες επιλογές για γεύματα και σνακ που σκοπεύετε να έχετε εκείνη την εβδομάδα (συνήθως συνιστώ να το κρατάτε ως πρόχειρο, ευέλικτο οδηγό μάλλον παρά ένα άκαμπτο πλάνο).
Προσπαθήστε να μην επισκέπτεστε το supermarket όταν πεινάτε, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο πιθανό να αγοράζουμε περισσότερα (τόσο τρόφιμα όσο και μη) όταν πεινάμε.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βρείτε εκπτώσεις στο σούπερ-μάρκετ, όπως:
- Αγορά από τα τμήματα εκπτώσεων
- Συγκρίνετε την τιμή των προϊόντων ανά κιλό, συμπεριλαμβανομένων των χύμα προϊόντων, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τη φθηνότερη επιλογή
- Αγοράστε κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά
Ανάλογα με τα τοπικά καταστήματα και το χρόνο που διαθέτετε για ψώνια τροφίμων, μερικές φορές μπορεί να είναι φθηνότερο να αγοράσετε ορισμένα προϊόντα από καταστήματα όπως εκπτωτικά supermarket, χονδρεμπόρους, κρεοπωλεία ή φρουταρίες. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το να παραγγέλνουν τα τρόφιμα τους διαδικτυακά από πλατφόρμες που κάνουν delivery, τους βοηθά να συγκρίνουν τις τιμές και να αποφύγουν τις παρορμητικές