Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΠόσο καιρό παραμένει φρέσκο τα αυγό και πώς θα καταλάβουμε αν έχει...

Πόσο καιρό παραμένει φρέσκο τα αυγό και πώς θα καταλάβουμε αν έχει χαλάσει

Τα αυγά θεωρούνται κορυφαία υπερτροφή. Και δίκαια, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και τόσα άλλα. Εκτός αυτού, όταν τα απολαμβάνουμε φρέσκα, είναι και πεντανόστιμα.

Αλλά πόσο καιρό παραμένουν φρέσκα τα αυγά και πώς μπορούμε θα το διαπιστώσουμε εάν τα αυγά μας έχουν χαλάσει;

Τα αυγά έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα ωμά αυγά που παραμένουν με άρτιο, δηλαδή μη ραγισμένο κέλυφος, μπορούν να διατηρηθούν από τρεις έως πέντε εβδομάδες. Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση της φρεσκάδας τους αρχίζει να μετρά αντίστροφα πριν καν διανεμηθούν στα παντοπωλεία.

Κάθε χάρτινη συσκευασία που πωλείται στα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες τρεις ενδείξεις: Την ημερομηνία συσκευασίας, την ημερομηνία προτεινόμενης κατανάλωσης και την ημερομηνία ή λήξης.

Η ημερομηνία συσκευασίας υποδηλώνει την ημέρα που συσκευάστηκαν τα αυγά και συνήθως, είναι ένας τριψήφιος αριθμός που κυμαίνεται μεταξύ 001–365, με κάθε τριλογία ψηφίων να αντιστοιχεί σε μια ημέρα του έτους. Για παράδειγμα, το 001 αντιπροσωπεύει την 1η Ιανουαρίου και το 365 σημαίνει την 31η Δεκεμβρίου. Έτσι, εάν τα αυγά μας έχουν συσκευαστεί στις 17 Φεβρουαρίου, η ημερομηνία συσκευασίας στο κουτί θα γράφει 048. Η καλύτερη ημερομηνία κατανάλωσής τους, ορίζεται περίπου 28-35 ημέρες μετά τη συσκευασία τους.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία λήξης, ενώ η κατανάλωση μετά το πέρας της μπορεί μερικές φορές να είναι ασφαλής, αυτό σε έναν βαθμό επηρεάζει την ποιότητα της γεύσης του αυγού. Τέλος, η ημερομηνία προτεινόμενης κατανάλωσης σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα που τα αυγά μας αναμένεται να έχουν διατηρήσει τη γεύση τους στο 100%.

Αν και αυτοί οι αριθμοί θεωρούνται πολύτιμοι δείκτες φρεσκάδας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται απλώς για δείκτες. Χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις μας, μπορούμε κάλλιστα να εξετάσουμε και μόνοι μας πότε τα αυγά μας είναι μια αρκετά καλή επιλογή για το γεύμα μας και πότε η κατανάλωσή τους θεωρείται ριψοκίνδυνη.

Πώς θα διαλέξουμε ανάμεσα στις δεκάδες συσκευασίες του σούπερ μάρκετ τα καλύτερα αυγά

Προτού βάλουμε μια δωδεκάδα αυγά στο καλάθι μας, ανοίγουμε προσεκτικά το κουτί και ελέγχουμε για τυχόν ρωγμές στα κελύφη. Ακόμα κι αν δούμε μερικές μόνο ρωγμές, έστω και στην εξωτερική επιφάνεια των αυγών, καλύτερα να επιλέξουμε μια άλλη συσκευασία, προκειμένου να τα μεταφέρουμε με ασφάλεια στο σπίτι.

Άλλες οπτικές ενδείξεις που υποδηλώνουν μια ελαττωματική παρτίδα αυγών περιλαμβάνουν την γλοιώδη ή τη θολή επιφάνεια στο τσόφλι των αυγών.

Σε ό,τι αφορά τη φρεσκάδα ενός αυγού, αυτήν μπορούμε να την αξιολογήσουμε με βάση το κριτήριο της άνωσης. Εάν αφού ρίξουμε προσεκτικά το αυγό μας σε ένα μπολ με κρύο νερό διαπιστώσουμε ότι επιπλέει, το πιθανότερο είναι ότι το αυγό μας δεν είναι και τόσο φρέσκο. Και παρόλο που αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως επικίνδυνο, πρέπει να δώσουμε σημασία στην οσμή του προτού το προσθέσουμε στο γεύμα μας.

Τελικά όμως, ο πιο ενδεικτικός τρόπος προκειμένου να μάθουμε αν τα αυγά μας είναι εντάξει για φάγωμα, είναι να πάρουμε μια μυρωδιά. Είτε μαγειρεμένα είτε ωμά, τα χαλασμένα αυγά απελευθερώνουν μια ευδιάκριτη μυρωδιά που μοιάζει την απελευθέρωση με θείου στην ατμόσφαιτα. Τότε αναγκαστικά, θα πρέπει να πετάξουμε το αυγό που μυρίζει άσχημα.

Πώς θα διατηρήσουμε τα αυγά μας φρέσκα

  • Αφού παραλάβουμε τα αυγά μας από το σούπερ μάρκετ, τα τοποθετούμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Δεν τα αφήνουμε εκτός ψυγείου ούτε ώρα.
  • Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα αυγά μας στην πόρτα του ψυγείου. Αυτό το σημείο όχι μόνο τα καθιστά επιρρεπή σε ρωγμές, αλλά καθώς η συγκεκριμένη περιοχή τείνει να λειτουργεί σε ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία στα περισσότερα μοντέλα ψυγείων, αυτό μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση τους, ενώ μειώνει την ποιότητα της γεύσης.
  • Διατηρούμε τα αυγά μας στη συσκευασία στην οποία τα πήραμε. Αυτές οι συσκευασίες έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν την απώλεια νερού και να μειώνουν την απορρόφηση γεύσεων και αρωμάτων από άλλα τρόφιμα που συστεγάζονται στο ψυγείο μας, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γευστική ποιότητα των αυγών.
  • Για 100% φρεσκάδα, διατηρούμε τα αυγά μας στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου, στο πίσω μέρος κοντά στον θερμοστάτη.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης