Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΨυχίατρος ή ψυχολόγος; Ποιον να επιλέξω για την περίπτωση μου;

Ψυχίατρος ή ψυχολόγος; Ποιον να επιλέξω για την περίπτωση μου;

Ψυχίατρος: Για την πλειοψηφία είναι ένας ιατρός που ασχολείται με περιστατικά ψυχικής νόσου που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Για τους γνώστες είναι απλώς ένας ιατρός που με βάση την ιατρική του ειδικότητα μπορεί να θεραπεύσει άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές αλλά και να συμβουλεύσει αρχικά ως ιατρός, αλλά και Ψυχοθεραπευτικά (εάν έχει εκπαιδευθεί σε Ψυχοθεραπευτικές τεχνικές) οποιονδήποτε που περνά μία  δύσκολη φάση στη ζωή του, το γάμο του κλπ.

Ψυχολόγος: Για τους περισσότερους είναι ένας ειδικός που μπορεί να αντιμετωπίσει ήπιες μέχρι και λίγο πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές, ενώ για κάποιους άλλους είναι ακριβώς το ίδιο με τον Ψυχίατρο. Η Ψυχολογία ως επιστήμη,  ερευνά τις ψυχικές λειτουργίες, και τον  τον ανθρώπινο ψυχισμό. Στόχος της είναι  να ερευνήσει και να κατανοήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου εντός της κοινωνίας σε όλες της τις εκφάνσεις. Επίσης όπως και ο Ψυχίατρος  (εάν έχει εκπαιδευθεί σε Ψυχοθεραπευτικές Τεχνικές) μπορεί να συμβουλεύσει ανθρώπους που περνάνε δυσκολίες στην προσωπική  τoυς ζωή, στο γάμο τους, στην εργασία τους  κλπ.

Ο Ψυχίατρος και ο Ψυχολόγος είναι ειδικοί ψυχικής υγείας με έναν κοινό σκοπό. Την πρόληψη, τη σωστή διαχείριση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.

Limassol Today - Therapist Explaining Male Patient During Session 1296x728 Header

Όμως ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των Ψυχολόγων και των Ψυχιάτρων;

Οι Ψυχίατροι και οι Ψυχολόγοι συχνά συνεργάζονται  για περιστατικά με στόχο τη καλύτερη δυνατή διαχείριση των ασθενών. Παρόλα αυτά υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Διαφορές στην εκπαίδευση

Στο κομμάτι της εκπαίδευσης οι διαφορές είναι σημαντικές. Η ψυχιατρική είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τις ψυχικές διαταραχές και συγκεκριμένα με τη μελέτη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη τους. Μελετά το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, τη διανόηση και την αντίληψη και πως αυτά μπορούν να διαταραχθούν.  Οι Ψυχίατροι είναι ιατροί και έχουν εκπαιδευτεί 6 έτη στην γενική ιατρική, ενώ κάνουν και επιπλέον 5 χρόνια ειδίκευση στην ψυχιατρική. Από τη στιγμή που είναι γιατροί γνωρίζουν το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας τους, εκπαιδεύονται εκτεταμένα στην ψυχοφαρμακολογία αλλά και σε τεχνικές υποστηρικτικής θεραπείας. Αυτό γίνεται αποκτώντας εμπειρία σε ψυχιατρικά περιστατικά, εργαζόμενοι σε Ψυχιατρικά Τμήματα Νοσοκομείων, όπου εκεί μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν διάφορους ασθενείς, κυρίως ενήλικες, με σοβαρές ή όχι  ψυχικές νόσους. Εάν είναι Παιδοψυχίατροι αντίστοιχα σε παιδιά.  Μετά από αυτά σχεδόν όλοι οι νέοι Ψυχίατροι εξελίσουν την εκπαίδευσή τους σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές για 2-5 έτη όπως ΓνωσιακήΣυμπεριφορική, Κλασσική ψυχανάλυση κλπ.

Η Ψυχολογία είναι η επιστήμη η οποία μελετά την ανθρώπινη δραστηριότητα, τις διανοητικές λειτουργίες και συμπεριφορές. Οι ψυχολόγοι είναι ειδικοί στην παροχή ψυχοκοινωνικής θεραπείας και επικεντρώνονται στο μυαλό και τα συναισθήματα του ατόμου. Αφού τελειώσουν κάποιο τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου 4 ετές που μπορεί να επιλέξουν, θα πρέπει να κάνουν επιπλέον 2-4  χρόνια σπουδές σε μεθόδους ψυχοθεραπείας, σε τεχνικές που αφορούν την επίλυση προβλημάτων, όπως ΓνωσιακήΣυμπεριφορικήΚλασσική Ψυχανάλυση κλπ.  

‘Επειτα, αναλόγως τη χώρα που θα επιλέξουν να εργαστούν, κάποιες, προκειμένου να δώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος έχουν σαν βασική προϋπόθεση την ολοκλήρωση μονοετούς ή διετούς πρακτικής άσκησης με επίβλεψη. Στην Ελλάδα το πτυχίο Ψυχολογίας και μόνο επιτρέπει σε έναν Ψυχολόγο να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Διαφορές στη θεραπεία

Οι Ψυχίατροι είναι εκπαιδευμένοι ιατροί και μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Καταναλώνουν λοιπόν αρκετό χρόνο με τους ασθενείς τους για τη διαχείριση της φαρμακευτικής τους αγωγής, ως μέσο θεραπείας. Επιπλέον, από τη στιγμή που είναι ιατροί μπορούν να διαπιστώσουν αν μια διαταραχή έχει και οργανική αιτία. Είναι γεγονός ότι έως και πριν λίγα έτη αρκετοί Ψυχίατροι χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τη φαρμακευτική αγωγή ως μέσο θεραπείας, όμως πλέον υπάρχουν πολλοί  που χρησιμοποιούν παράλληλα και την ψυχοθεραπεία ή ακόμα και μόνο την ψυχοθεραπεία εκεί που κρίνουν πως δεν είναι αναγκαία κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Αντίθετα οι Ψυχολόγοι επικεντρώνονται στην ψυχολογική υποστήριξη και όσοι είναι εκπαιδευμένοι σε μορφή ψυχοθεραπείας προσπαθούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους  με την ανάλογη  προσέγγιση. Επιπλέον, είναι ιδανικοί στο να κάνουν τεστ στον πελάτη τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι στον σωστό δρόμο αναφορικά με την θεραπεία του. Δεν μπορούν όλοι οι Ψυχολόγοι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, αλλά περισσότερο όσοι είναι Κλινικοί Ψυχολόγοι, οι οποίοι έχουν λάβει μια πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω στις ψυχικές διαταραχές.

Ψυχιατρική & Ψυχολογία στην πράξη

Σε περιπτώσεις ασθενών ο Ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει τα ενδεδειγμένα φάρμακα για την κατάσταση του ασθενή και παράλληλα μπορεί να συνεργαστεί με έναν Ψυχολόγο για  να αναλάβει την  Ψυχοθεραπευτική  του προσέγγιση. Όπως και ο Ψυχολόγος μπορεί να παραπέμψει τον θεραπευόμενο σε έναν Ψυχίατρο στην περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται ενίσχυση με φαρμακευτική αγωγή κατά τη θεραπεία. Επομένως, όπως γίνεται κατανοητό, Ψυχίατρος και Ψυχολόγος μπορούν να λειτουργήσουν μεμονωμένα αλλά και παράλληλα για το καλό του ασθενή, ενώ πολλές φορές σε περιπτώσεις ασθενών ο ένας μπορεί να συμπληρώσει τον άλλον.

Πως θα καταλάβετε αν χρειάζεστε Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο για τη δική σας περίπτωση

Αν η ένταση της ψυχικής διαταραχής είναι τέτοια που διαταράσσονται βασικές βιολογικές λειτουργίες, όπως π.χ. ο ύπνος, είτε η όρεξη του φαγητού, ή  υπάρχουν σωματικά ενοχλήματα αγνώστου προέλευσης, διαταραχές της σκέψης, μνήμης και αντίληψης ή  και μελαγχολία  τότε ο Ψυχίατρος είναι απαραίτητος και αρμόδιος, για να κάνει διάγνωση της όποιας διαταραχής. Από εκεί θα κριθεί εάν θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή αν θα χρειαστεί ψυχοθεραπεία και ποια.

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως μπορεί να υπάρξουν φορές που δεν είναι ξεκάθαρο το τι αντιμετωπίζει ένα άτομο. Για παράδειγμα ένα περιστατικό φαινομενικά κατάθλιψης μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη οργανική διαταραχή όπως  καρκίνο, υπερθυρεοειδισμός κλπ. Αυτός που είναι εκπαιδευμένος να διαχωρίσει αυτά τα υποκειμενικά στοιχεία που αφορούν το σώμα ενός ανθρώπου είναι ο Ψυχίατρος.

Αν κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει ψυχολογική υποστήριξη, προκειμένου να διαχειριστεί κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να διαπιστώσει τι είναι αυτό που ίσως το δημιουργεί, ο Ψυχολόγος είναι αυτός που μπορεί να τον βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Καταστάσεις που σίγουρα χρειάζονται μια επίσκεψη στο γραφείο του Ψυχολόγου είναι το άγχος για κοινωνικό-οικογενειακά προβλήματα  και ως ένα βαθμό η ήπια κατάθλιψη που δεν χρειάζεται φάρμακα. Η ψυχοθεραπεία αν και ακούγεται μια απλή διαδικασία, καθώς δεν περιλαμβάνει φάρμακα, στην πραγματικότητα δεν είναι καθώς μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι επιστήμονες μπορούν να την παρέχουν. Για αυτό και χρειάζεται υπομονή, θέληση και καλή διάθεση.

Τέλος, αν δεν μπορείτε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι είναι ακριβώς αυτό που σας εμποδίζει να είστε ψυχικά υγιής και δεν είστε σε θέση να διαλέξετε ή τη μία ή την άλλη ειδικότητα τότε μπορείτε να επισκεφθείτε έναν χώρο στον οποίο να υπάρχουν και οι δύο.

Πηγήmelapus

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης