Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ (τρόποι αντιμετώπισης)

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ (τρόποι αντιμετώπισης)

Η Έλια Στεφανίδου μας οργανώνει την πιο στρεσογόνα περίοδο στη ζωή ενός μαθητή. Τις εξετάσεις.

Γράφει η Ελια Στεφανίδου*

Η περίοδος των σχολικών εξετάσεων, μπορεί να είναι μια από τις πιο στρεσογόνες περιόδους της ζωής ενός μαθητή. Η πίεση για το διάβασμα, η αγωνία για το αποτέλεσμα και ο φόβος της αποτυχίας, μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απόδοση στις εξετάσεις και την ψυχολογική κατάσταση των μαθητών.

Ακόμη ένας από τους λόγους που οι σχολικές εξετάσεις προκαλούν τόσο πολύ στρες,  είναι ότι οι μαθητές αναμένονται να επιδείξουν τις γνώσεις τους και να επιδώσουν σε μια περίοδο περιορισμένου χρόνου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση απόγνωσης και αβεβαιότητας, ιδίως εάν δεν έχουν ετοιμαστεί καλά ή δεν έχουν ψηλή αυτοπεποίθηση, ούτε πίστη στις ικανότητές τους.

Επίσης οι πιέσεις και οι προσδοκίες των γονέων, των καθηγητών και οι δικές τους προσωπικές προσδοκίες είναι μερικοί από τους παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία του στρες

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα και διάφορες τεχνικές αντιμετώπισης που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να μειώσει το στρες και να αυξήσει την απόδοσή του στις σχολικές εξετάσεις:

1.Οργάνωση του χρόνου και της μελέτης:

Χρειάζεται να οργανώσεις το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου, έτσι ώστε να μπορείς να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στη μελέτη και να αποφύγεις το διάβασμα της τελευταίας στιγμής.(πχ κάθε Κυριακή βράδυ γράφε σε ημερολόγιο το χρονικό πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας)

2.Αναπνοές

Ο άμεσος τρόπος για να μπορέσεις να διαχειριστείς το στρες είναι οι σωστές αναπνοές.

Άρχισε να εισπνέεις αργά και σταθερά από την μύτη έχοντας το ένα χέρι στην κοιλιά και βοήθησε  την εισπνοή να ανεβεί μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Κρατάς την αναπνοή σου για 2-3 δευτερόλεπτα και εκπνέεις από το στόμα όσο πιο αργά γίνεται. Αυτή την διαδικασία μπορείς να την κάνεις τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα για 5 λεπτά περίπου ή ακόμα και πριν από κάθε εξέταση

3.Ασκήσεις Χαλάρωσης:

 Οι ασκήσεις χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης (EFT), μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις το σώμα και το νου σου.

 4. Αποφυγή καφεΐνης και ζάχαρης:

Η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν την αγωνία και το στρες, οπότε μπορείς να περιορίσεις την κατανάλωσή τους κατά την περίοδο των εξετάσεων

5. Καλός ύπνος:

Ο ύπνος συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Καθώς κοιμάσαι, ο εγκέφαλος προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Μέσω μιας διαδικασίας, το μυαλό μας με κάποιο τρόπο ενισχύει τις αναμνήσεις μας, αλλά εξασκεί  τις νοητικές και σωματικές μας δεξιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλός ύπνος βοηθάει την ικανότητα εκμάθησης, καθώς επίσης τη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων, αλλά και τη δημιουργικότητα.

Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετές ώρες κάθε νύχτα. Ο επαρκής, σωστός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της προσοχής.

6. Καλή διατροφή:

Προσπάθησε να τρως  ισορροπημένα γεύματα κατά την περίοδο αυτή και αύξησε την ποσότητα του νερού που πίνεις. Απόφυγε τα βαριά φαγητά που μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψίες,  κοιλιακούς πόνους ή άλλα προβλήματα.

7. Φυσική άσκηση:

Μην αποφύγεις πότε την γυμναστική λόγω «έλλειψης χρόνου». Ασκήσου έστω  για 30 λεπτά καθημερινά την περίοδο των εξετάσεων. Αν χρειαστεί μπορείς να μεγαλώσεις την ημέρα σου με το να ξυπνάς ακόμη πιο νωρίς.  Η φυσική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης.

Όσο και αν η καρδιά σου μπορεί να κτυπά πιο γρήγορα, οι μυς να σφίγγονται, η αναπνοή να επιταχύνεται, να ιδρώνεις, να κλαις, να απελπίζεσαι, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι έχεις πετύχει μέχρι τώρα. Κράτησε μια θετική στάση απέναντι στα γεγονότα και αγκάλιασε τον εαυτό σου.

Μπορείς πάντα να εκφράζεις ευγνωμοσύνη για όλα τα ευχάριστα και τις ευλογιές που έχεις στην ζωή σου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλους τους εξεταζόμενους

*Stress Management Coach

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης