Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΣτη μάχη αντιμετώπισης της 1ης αιτίας θανάτου η Καρδιολογική Λεμεσού

Στη μάχη αντιμετώπισης της 1ης αιτίας θανάτου η Καρδιολογική Λεμεσού

Στη μάχη αντιμετώπισης της πρώτης αιτίας θανάτου στην Κύπρο, τάσσεται η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπως τονίζει ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, που υπογραμμίζει το εύρος των θεραπειών και υήρεσιών που προσφέρονται από το προσωπικό και τις υποδομές της.

Αν και οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο, με σχεδόν 3 στους 10 θανάτους (28%) να σχετίζονται με ισχαιμικές καρδιοπάθειες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εξελιγμένες θεραπείες που παρέχονται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων (φάρμακα, αγγειοπλαστικές κ.ά.), και κυρίως για την καλύτερη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, έχουν μειώσει δραματικά τη θνησιμότητα και έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Σημειώνεται ότι στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου υπάγονται το Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων, Αναίμακτης Καρδιολογίας και Επεμβατικής Καρδιολογίας, παρέχεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπρόσθετα, τονίζεται ως ιδιαίτερο προσόν της κλινικής η ύπαρξη μιας πλήρως οργανωμένης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία καλύπτεται επί 24ώρου βάσεως από Εντατικολόγο και Καρδιολόγο και αντιμετωπίζει δύσκολα και περίπλοκα περιστατικά.

Ακόμα, αναφέρεαι ότι στο Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας, το οποίο ιδρύθηκε το 2005, λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2022 Σύγχρονο Σύστημα Αγγειογράφου, για εκτέλεση ολόκληρου του φάσματος στεφανιογραφιών και τοποθέτησης ενδοκαρδιακών συσκευών, ενώ μπορεί να καλύψει ανάγκες και της επεμβατικής ακτινολογίας και της αγγειολογίας.

Limassol Today - Heart Attack 3

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Τμήμα παρέχει κλινική παρακολούθηση ασθενών στο εξωτερικό ιατρείο, δισδιάστατα και τρισδιάστατα διαθωρακικά υπερηχοκαρδιογραφήματα, δισδιάστατα και τρισδιάστατα Διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα, διενέργεια echo με χρήση υλικού ηχοαντίθεσης (sonoview), δυναμικά υπερηχογραφήματα (Stress Echo), δοκιμασίες κοπώσεως, triplex καρωτίδων και συνεχή καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Επίσης παρέχει καθετηριασμό καρδιάς (Αριστερός και Δεξιός) και αιμοδυναμικές καταγραφές, στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική με ή χωρίς εμφύτευση ενδοστεφανιαίου νάρθηκα, λειτουργική μελέτη στεφανιαίας κυκλοφορίας (iwFR/FFR), τομογραφική μελέτη στεφανιαίας κυκλοφορίας με χρήση ενδοαγγειακού υπερηχογραφήματος (IVUS), αγγειοπλαστική με χρήση περιστροφικής αθηρεκτομής (Rotational Atherecotmy), αγγειοπλαστική με χρήση καθετήρα λέιζερ (Excimer Laser Coronary Angioplasty), αγγειοπλαστική με χρήση μπαλονιού λιθοτριψίας (Shockwave Intravascular Lithotripsy), εμφύτευση και έλεγχος – προγραμματισμός ενδοκαρδιακών συσκευών όπως βηματοδοτών και απινιδωτών.

Κατά τη θεραπεία ενός ασθενούς, σημειώνεται, διαίτερη σημασία δίδεται στην έγκαιρη και επαρκή ενημέρωση της οικογένειας κάθε ασθενή, καθώς ο ρόλος της στη διαχείριση του περιστατικού είναι εξαιρετικά σημαντικός. Με επικεφαλής τον Δρ. Ανδρέα Τρύφωνος και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό, η kλινική παρέχει ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

Limassol Today - Heart Attack 1

Έμφαση στην πρόληψη

Η ανακοίνωση εξηγεί ότι οι καρδιοπάθειες οφείλονται στην αθηροσκλήρωση που προσβάλλει και στενεύει ή φράζει τις αρτηρίες. Ανάλογα με την εντόπιση της αθηροσκλήρωσης, έχουμε τη στεφανιαία νόσο (στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια), τα εγκεφαλικά επεισόδια, την περιφερική αρτηριοπάθεια και το ανεύρυσμα της θωρακικής και κοιλιακής αορτής και περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και εμφανίζονται «αιφνίδια».

Εκτιμάται ότι λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα πρόληψης έως και το 90% των καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορούν να προληφθούν. Ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Μερικοί από τους κύριους παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η έλλειψη άσκησης. Οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να αποτραπούν ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει συχνή γυμναστική, υγιή διατροφή, διατήρηση σταθερού βάρους και τακτικές εξετάσεις πίεσης, διαβήτη και χοληστερόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευθέτηση ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφθεούν τη σελίδα της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού στον σύνδεσμο εδώ.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης