Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΤα αίτια της ακμής σε εφήβους, τα είδη, και οι θεραπείες που...

Τα αίτια της ακμής σε εφήβους, τα είδη, και οι θεραπείες που εφαρμόζονται πλέον στην σύγχρονη αισθητική

Τι είναι η ακμή ; Η ακμή πρόκειται για μια μορφή φλεγμονώδης δερματοπάθειας και εμφανίζεται κυρίως κατά την εφηβική ηλικία σε νέους 12-18 ετών. Είναι σε αυτή την περίοδο όπου οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν για να παραγάγουν σμήγμα με έντονο ρυθμό, αίτιο εμφάνισης της ακμής.

Γράφει η Νίκη Ιωάννου*

Οι παράγοντες της συνήθως οφείλονται :

Οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα)
Ορμονικές διαταραχές
Στρές
Μετά από ερεθισμό του δέρματος
Χρήση κακής ποιότητας και επιλογής προϊόντων μακιγιάζ 
Χρήση λιπαρών καλλυντικών κρεμών προσώπου

Η ακμή εμφανίζεται με διάφορες μορφές και δεν εκδηλώνεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν εκδηλώσεις της ακμής όπως:

Μαύρα στίγματα (Ανοιχτοί φαγέσωρες)
Λευκά στίγματα (Κλειστοί φαγέσωρες)
Κόκκινα σπυράκια (βλατίδες)
Κόκκινα σπυράκια με λευκό σμήγμα (Φλύκταινες)
Κύστες

Πώς και πότε πρέπει να δράσουμε

Η πρόωρη  και  η σωστή ενημέρωση από τα πρώτα σημάδια ένδειξης της ακμής είναι πολύ σημαντικά για την εξέλιξη της ακμής.

Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι γύρω από το πρόβλημα της ακμής και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το έφηβο παιδί μας να την αντιμετωπίσει, παρατηρώντας από τα αρχικά σταδία της δημιουργίας της ,από τα πρώτα μικρά  στιγματάκια που θα δημιουργηθούν στο πρόσωπο, για να μπορούμε  να προλάβουμε έγκαιρα την αντιμετώπιση της.

Είναι πολύ σημαντική επίσης και η έγκαιρη ενημέρωση του παιδιού από ειδικό ” Αισθητικό .” Μια πρώτη  συνάντηση και ενημέρωση είναι αναγκαία   για να μάθει ο νέος  τι θα πρέπει και ο ίδιος να κάνει και τι να αποφεύγει π.χ πότε θα πρέπει να πλένει το πρόσωπό του, τι είδος σαπούνι (καθαριστικό) προσώπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει, να μην «πειράζει» τα σπυράκια, πότε θα πρέπει να κάνει τον πρώτο του καθαρισμό ,τι τροφές επηρεάζουν αρνητικά την ακμή  και τι είδους θεραπεία μπορεί να κάνει για την αντιμετώπιση της . Σημαντικές πληροφορίες που δίνοντας τες ο εδικός πολλές φορές τα μηνύματα περνούν καλυτέρα στους νέους.

Σύγχρονες τεχνικές αισθητικής για την αντιμετώπιση της ακμής

Ανάλογα την αιτία και τη βαρύτητα του προβλήματος , η ακμή αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, είτε ξεχωριστά ή συνδυαστικά.

Πλέον η σύγχρονη αισθητική έρχεται να αντιμετώπιση την ακμή με εξαιρετικά αποτελέσματα , χωρίς φάρμακα , θεραπείες όπως φωτοθεραπεία (μέθοδος η οποία έδωσε απίστευτα αποτελέσματα  σε σημάδια, ουλές και σπυράκια με σκοπό την εξουδετέρωση  του βακτηρίου), Laser (για επούλωση των σημαδιών που αφήνει η ακμή ) και καθαρισμός πρόσωπου ( πάντα με κριτήριο την σωστή εξαγωγή των στιγμάτων και καμιά παρέμβαση στα σπυράκια.

Στοχεύουν στο  να  σκοτώνουν το βακτήριο της ακμής, να δρουν  στους σμηγματογόνους αδένες περιορίζοντας την παραγωγή σμήγματος ,στην σμίκρυνση των πόρων και παράλληλα δρουν στην εξάλειψη των σημαδιών που αφήνει η ακμή.

Tips στους εφήβους

για τον σωστό καθημερινό καθαρισμό πρόσωπου

Μην χρησιμοποιείται σκληρό καθαριστικό

Πολλοί έφηβοι  χρησιμοποιούν σαπούνια για ένα γρήγορο και εύκολο καθαρισμό προσώπου. Πολλά από αυτά όμως τα καθαριστικά, περιέχουν αρώματα ή αλκοόλ και είναι σκληρά με αποτέλεσμα να αλλάζουν την ισορροπία του pH του δέρματος, να προκαλούν ερεθισμό αλλά και αφυδάτωση του δέρματος, ιδιαίτερα αν τα προϊόντα αυτά τα χρησιμοποιείτε καθημερινά. Επιλεγούμε ένα καθαριστικό ανάλογα με τον τύπο δέρματος  και με  το στάδιο της ακμής του κάθε ατόμου. Δεν είναι όλα τα σαπούνια ίδια και όλα τα λιπαρά δέρματα τα ίδια.   

Όχι στα μαντιλάκια καθαρισμού

Πολλά κορίτσια στην εφηβεία αρχίζουν να χρησιμοποιούν  προϊόντα  μακιγιάζ, βάζουν make up, πούδρα, μάσκαρα κ.α. 

Οι έφηβες θα πρέπει να αποφεύγουν  να απομακρύνουν το μακιγιάζ  με μαντηλάκια ντεμακιγιάζ όσο εύκολη και γρήγορη λύση και αν φαίνεται. Τα περισσότερα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ περιέχουν χημικά συστατικά και αλκοόλ όπου μπορούν να ερεθίσουν το πρόσωπο, να αφήσουν υπολείμματα μακιγιάζ στην επιδερμίδα, πράγμα που οδηγεί ή επιδεινώνει την ακμή.

Σωστή επιλογή κατάλληλων προϊόντων ανάλογα με την κατάσταση της  επιδερμίδας του εφήβου .

Για ένα όμορφο και υγιές δέρμα αλλά και για την αντιμετώπιση της ακμής απαιτείται  η σωστή και κατάλληλη επιλογή προϊόντος για το πρόσωπο. Για ένα λιπαρό ή μικτό δέρμα είναι σημαντικό να αποφευχθούν λανθασμένα προϊόντα τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να  “φράξουν” ακόμα περισσότερο τους πόρους και να  προκαλέσουν  σπυράκια και λοιπούς ερεθισμούς.

Η αγορά προϊόντων  ιδιαίτερα σε  δέρματα εφήβων απαιτεί την γνώμη έμπειρου ειδικού για να σας προτείνει την κατάλληλη για εσάς κρέμα. 

Μην αγγίζεται το πρόσωπο σας

Είναι πολύ σημαντικό οι έφηβοι να αποφεύγουν να αγγίζουν τις περιοχές  του δέρματος με ακμή, ιδιαίτερα όταν χέρια τα δεν είναι καθαρά και να μην ξύνουν ή «πειράζουν » τα σπυράκια. Οι συνέπειες από τις συνήθειες αυτές  είναι παράγοντες επιβαρυντικοί για την εξάπλωση του μικρόβιου της ακμής και της εξέλιξης της .

Τέλος, επειδή  το πρόβλημα της ακμής και οι επιπτώσεις στην αισθητική του εφήβου μπορεί να του προκαλέσει ανασφάλεια, να επηρεάσει την απόδοση και τη διάθεσή του και άλλα αρνητικά για την ψυχολογία του συναισθήματα, είναι πολύ σημαντικό να ενεργήσουμε έγκαιρα, από τα πρώτα κιόλας στίγματα που θα δούμε να εμφανίζονται, μειώνοντας την πιθανότητα να μπούμε σε επιπλέον περιπέτειες. Η ακμή δεν θα «φύγει από  μόνη τη ς»ούτε  εξαφανίζεται μέσα σε μια νύχτα. Ζητούμε άμεσα την συμβουλή από τον ειδικό για να έχουμε  ένα όμορφο και υγιές πρόσωπο χωρίς σπυράκια και σημάδια.

*Αισθητικός & Διευθύνων σύμβουλος VITA SPA

*

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης