Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΤελικά πόσο θρεπτικά είναι τα αυγά;

Τελικά πόσο θρεπτικά είναι τα αυγά;

Γράφει η Ελίνα Λοϊζου*

Τα αυγά, και ειδικότερα οι κρόκοι αυγών, θεωρούνται συχνά ως ανθυγιεινή τροφή που πρέπει να περιοριστεί. Αλλά τα αυγά είναι εξαιρετικά θρεπτικά, γι’ αυτό και συχνά αποκαλούνται «πολυβιταμίνες της φύσης».

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο θρεπτικό περιεχόμενο των αυγών.
Πρωτεΐνη

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, με ένα μέτριο αυγό να παρέχει περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό βρίσκεται κυρίως στο ασπράδι του αυγού.

Ο τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στα αυγά παρέχει επίσης καλές ποσότητες από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας.

Η πρωτεΐνη διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα μας:
  • Διατηρεί τους ιστούς του σώματός μας υγιείς, όπως οι μύες, τα οστά και το δέρμα μας
  • Μεταφορά θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα
  • Δημιουργία ενζύμων και ορισμένων ορμονών
Λίπη

Χρειαζόμαστε λίπη για τη δημιουργία ορισμένων ορμονών, την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών (βιταμίνη A, D, E και K) και τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Για την καλή υγεία της καρδιάς, συνιστάται να καταναλώνουμε περισσότερα ακόρεστα λιπαρά από κορεσμένα.

Τα αυγά περιέχουν μέτρια ποσότητα λίπους και κορεσμένου λίπους, αλλά περισσότερα ακόρεστα από τα κορεσμένα λιπαρά συνολικά. Αυτά βρίσκονται στον κρόκο του αυγού.

Μερικοί τύποι αυγών παράγονται για να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών καθώς οι κότες που γεννούν τα αυγά τρέφονται με λιναρόσπορους.

Τα αυγά έχουν κακή φήμη όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αυγά περιέχουν διατροφική χοληστερόλη, η οποία παλαιότερα θεωρείτο ότι συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα μας. Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει, και ότι τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή είναι ο κύριος διατροφικός ένοχος όταν πρόκειται για υψηλή χοληστερόλη στο σώμα.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα αυγά δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Επομένως, δεν υπάρχει συνιστώμενο όριο αυγών για το γενικό πληθυσμό ή για εκείνους με καρδιοπάθεια. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι για εκείνους που έχουν μια γενετική πάθηση που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Για όσους έχουν αυτήν την πάθηση συνήθως συνιστάται να περιορίζουν την πρόσληψη αυγών σε 4 την εβδομάδα.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών (έως 1 αυγό την ημέρα) δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι αυτό συνδέθηκε με πιθανό χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου στους ασιατικούς πληθυσμούς.

Βιταμίνες
Οι κρόκοι αυγών περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες, όπως:
Limassol Today - Caroline Attwood Til8ow2ghsg Unsplash

Βιταμίνη Α: απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη γονιμότητα, την υποστήριξη της όρασης σε χαμηλό φωτισμό, την κυτταρική επικοινωνία και τις υγιείς μεμβράνες.

Βιταμίνη D: αυτή η θρεπτική ουσία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μυών, των οστών και των δοντιών, καθώς επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2): εμπλέκεται στην ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων, απελευθερώνοντας ενέργεια από τα τρόφιμα και την υγεία των ματιών, του δέρματος και του νευρικού συστήματος.

Νιασίνη (βιταμίνη Β3): απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και του νευρικού συστήματος, απελευθερώνοντας ενέργεια από τα τρόφιμα και την επικοινωνία των κυττάρων.

Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5): σημαντικό για τη δημιουργία λιπαρών οξέων και τη λήψη ενέργειας από τα τρόφιμα.

Βιοτίνη (βιταμίνη Β7): συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τα τρόφιμα, τη δημιουργία λιπαρών οξέων, τη σηματοδότηση των κυττάρων, τη γενετική λειτουργία και την υποστήριξη της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Βιταμίνη Β12: ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού μας συστήματος και των κυττάρων του αίματος (συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής ενός τύπου αναιμίας) και επίσης εμπλέκεται στο σχηματισμό του DNA και στην απελευθέρωση ενέργειας από τα τρόφιμα.

Μεταλλικά στοιχεία
Οι κρόκοι αυγών είναι επίσης μια καλή πηγή σε:

Σελήνιο: αυτό το αντιοξειδωτικό βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ελεύθερων ριζών στο σώμα καθώς και εμπλέκεται στη γονιμότητα, την υγεία του θυρεοειδούς, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την παραγωγή DNA.

Φώσφορος: συνδυάζεται με το ασβέστιο για να σχηματίσει τη δομή των οστών και των δοντιών, που είναι επίσης απαραίτητο για την ισορροπία του pH, τη λειτουργία των ενζύμων και τη λήψη ενέργειας από τα τρόφιμα.

Χλώριο: αυτό το μέταλλο συμμετέχει στην εξισορρόπηση του pH και των επιπέδων υγρών, στη λειτουργία των νεύρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη σύσπαση των μυών, στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και στην παραγωγή οξέος του στομάχου.

Μαγγάνιο: εμπλέκεται στη λειτουργία των ενζύμων, στην πήξη του αίματος και στην υγεία του νευρικού συστήματος.

Ιώδιο: ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θυρεοειδικών ορμονών και της γονιμότητας, καθώς και για την υποστήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου και των οστών του εμβρύου και του μωρού.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά

Τα αυγά είναι μια καλή πηγή χολίνης. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι παρόμοια με μια βιταμίνη Β και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, λόγω της συμμετοχής της στη δημιουργία ενός χημικού αγγελιοφόρου που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Η χολίνη εμπλέκεται επίσης στη δομή των κυττάρων, τη σηματοδότηση των κυττάρων και τη μεταφορά λιπιδίων στο σώμα.

Τα αυγά περιέχουν επίσης τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Πρόκειται για ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα μας και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Άλλες εκτιμήσεις:

Η οικονομική προσιτότητα και η ευκολία των αυγών δεν πρέπει να αγνοούνται, ιδιαίτερα καθώς έχουν και μια τέτοια θρεπτική αξία. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν επίσης τα αυγά χορταστικά και γευστικά, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και λίπος.

Λόγω του κινδύνου δηλητηρίασης από σαλμονέλα, συνιστάται στις εγκύους να αποφεύγουν τα ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά. Ωστόσο, τα αυγά που έχουν σφραγίδα μπορούν να καταναλωθούν από εγκύους όταν είναι ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα, καθώς έχουν μικρότερο κίνδυνο να περιέχουν σαλμονέλα.
*Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αθλητική Διατροφολόγος, MSc

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης