Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΤι κάνουμε στην περίπτωση που καούμε από τον ήλιο

Τι κάνουμε στην περίπτωση που καούμε από τον ήλιο

Όταν περνάμε χρόνο έξω, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε το ηλιακό έγκαυμα. Η βλάβη του δέρματος που εμφανίζεται μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως γήρανση του δέρματος και καρκίνο του δέρματος.

Κανένα ηλιακό έγκαυμα δεν είναι καλό, σύμφωνα με την δρ Ιντα Ορέγκο, επικεφαλή της έδρας δερματολογίας στο Baylor College of Medicine στο Τέξας. Πολλοί άνθρωποι «νομίζουν ότι είναι οκ να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα στην αρχή της σεζόν, επειδή θα κάνει το δέρμα μας πιο δυνατό για να αποφύγουμε περαιτέρω ζημιές από τον ήλιο ή περαιτέρω εγκαύματα και αυτό δεν είναι ισχύει», λέει η ίδια.

Η ζημιά από τον ήλιο είναι σοβαρή — ακόμα κι αν δεν φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή. Καθώς μεγαλώνουμε, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ως αποτέλεσμα του μαυρίσματος και των ηλιακών εγκαυμάτων.

Ο Σύλλογος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας αναφέρει ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκτήσει καρκίνο του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του. Και, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στη χώρα.

Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να προστατευόμαστε από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους, και ειδικά το καλοκαίρι, όταν είναι πιο πιθανό να περνάμε χρόνο εκτός.

Όμως, ενώ τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν και πρέπει να αποφεύγονται, συμβαίνουν κατά λάθος κατά καιρούς. Αν βρεθούμε με ηλιακό έγκαυμα αυτό το καλοκαίρι, ας δούμε τι λένε οι δερματολόγοι ότι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε:

  • Ας κάνουμε ένα κρυο ντους
  • Ας πάρουμε κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο
  • Ας χρησιμοποιήσουμε κάποια απαλή ενυδατική κρέμα
  • Ας δοκιμάσουμε μια παγωμένη κομπρέσα
  • Ας πιούμε νερό

Μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να αποφύγουμε μελλοντικό έγκαυμα


Η Ορέγκο λέει ότι πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να καίγονται τις συννεφιασμένες μέρες επειδή πιστεύουν ότι ο ήλιος είναι αδύναμος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που είναι πιο επιρρεπή στο ηλιακό έγκαυμα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Για να προστατευτούμε, πρέπει να εφαρμόζουμε αντηλιακό 30 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο και να το εφαρμόζουμε ξανά κάθε δύο ώρες, συμπληρώνει.

«Τεχνικά, πρέπει να βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αντηλιακό στο πρόσωπο και περίπου ένα σφηνάκι στο σώμα», προσθέτει, σημειώνοντας ότι πρέπει το αντηλιακό μας να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο όταν είναι πιο δυνατός, δηλαδή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Και όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο,καλό είναι να φοράμε προστατευτικά ρούχα, όπως καπέλα, μακρυμάνικα πουκάμισα και ρούχα που μπλοκάρουν τις ηλικακές ακτίνες και, φυσικά, (να φοράμε) το αντιληακό μας.

Η ίδια λέει ότι θα πρέπει επίσης να αναζητάμε σκιά όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις ακτίνες του.

Αν και ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο θέμα, η Ορέγκο λέει ότι δεν πρέπει να είναι κάτι που να μην του δίνουμε σημασία. «Δεν θέλουμε να πάθουμε αυτή τη ζημιά… (καλό είναι) να την αποφύγουμε με κάθε κόστος γιατί όλα αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου», καταλήγει.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης