Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗH εισαγωγή της ταχύρρυθμης πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης

H εισαγωγή της ταχύρρυθμης πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης

H εισαγωγή της ταχύρρυθμης πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά της κυβέρνησης, δήλωσε ο ΥΠΕΣ

H εισαγωγή της ταχύρρυθμης πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης με την οποία εκδίδονται πλέον άδειες σε συγκεκριμένους τομείς κατά μέγιστο μέχρι 20 μέρες είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά της κυβέρνησης, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στην 30η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ), στη Λευκωσία.

Ανέφερε πως πρόκειται για ένα “εργαλείο με το οποίο πετύχαμε να κινήσουμε τις δυσκίνητες μηχανές της γραφειοκρατίας, αλλά και της καταπολέμησης της διαφθοράς, με την απλοποίηση των διαδικασιών που έγινε πράξη, καθώς και με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”.

Στην ομιλία του, είπε ότι τα τρία τελευταία χρόνια, όπως κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει, σαν Κυβέρνηση επιταχύναμε την εισαγωγή πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, πετυχαίνοντας να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικότερο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς, τα έργα αλλά και τους διάφορους δείκτες. Υπέρτατος στόχος πάντα, η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών, ανέφερε.

Ήδη τα αποτελέσματα αυτής της μεταρρύθμισης είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 4500 αιτήσεις για αναπτύξεις μέχρι δύο μονάδων κατοικίας σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο. Δεδομένης αυτής της θετικής εξέλιξης, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2022 επεκτείναμε το πλαίσιο εφαρμογής της ταχύρρυθμης αδειοδότησης σε μεγαλύτερες αναπτύξεις μέχρι 12 κατοικίες, αλλά και σε πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερίσματα, όπως και σε μεικτές εμπορικές, γραφειακές ή και οικιστικές αναπτύξεις μέχρι 1000 τ.μ, είπε ο ΥΠΕΣ.

Ο κ. Νουρής είπε ότι τέθηκε ως στόχος αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια να ολοκληρωθεί με το τέλος της θητείας της παρούσας διακυβέρνησης. Και αυτό θα γινόταν πράξη με την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται σαν ο «Περί της Διευκόλυνσης των Στρατηγικών Αναπτύξεων Νόμος», και το οποίο αφορά την αδειοδότηση των αναπτύξεων με κόστος πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η Βουλή δυστυχώς δεν ολοκλήρωσε την ψήφιση, κάτι όμως που αναμένει, είπε, να γίνει τον ερχόμενο Μάρτη, ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην χώρα είναι από τους ψηλότερους στην ΕΕ είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ολιστικής προσέγγισης και στον πολεοδομικό και οικοδομικό σχεδιασμό όπως και της εκπόνησης στοχευμένων σχεδίων με γενναιόδωρα πολεοδομικά κίνητρα.

Ένα από αυτά είναι το Σχέδιο Νομιμοποίησης και Αδειοδότησης Αυθαίρετων και Νέων Κατασκευών σε Εγκεκριμένες Αναπτύξεις που παρουσίαζαν μικρές, αλλά διαχειρίσιμες παρατυπίες.

Επεσήμανε εξάλλου πως το ΥΠΕΣ εξέδωσε πρόσφατα Γενικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται πλέον άδεια οικοδομής για φωτοβολταϊκά συστήματα σε υφιστάμενες οικοδομές.

Για το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών ανέφερε πως σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ ετοιμάστηκε σχετικό νομοσχέδιο, “με το οποίο τροποποιούμε τον περί Ρυθμίσεως και Οικοδομών Νόμο, δίνοντας μεταξύ άλλων στις αρμόδιες Αρχές εργαλεία, για αποτελεσματική αντιμετώπιση των επικίνδυνων οικοδομών”.

Παράλληλα έχει αυξηθεί η επιχορήγηση του κόστους για άμεσες επεμβάσεις στήριξης, από τις €5.000 στις €20.000.

Πρόσθετα, προωθείται και ο θεσμός της τακτικής επιθεώρησης των οικοδομών, δίκην ΜΟΤ, ως μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, καθώς και η διαδικασία επιβολής κυρώσεων από μέρους των αρμόδιων Αρχών.

Με αυτά τα μέτρα είμαστε βέβαιοι ότι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα θα πετύχουμε η προσδοκώμενη αλλαγή, τόσο στη στήριξη όσο και στην αισθητική των πόλεων και των χωριών μας, να γίνεται πράξη, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Στον τομέα της προστασίας της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, είπε ότι από τον Οκτώβριο ισχύει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών με αύξηση των κινήτρων και των επιχορηγήσεων σε τέτοιο βαθμό που το σχέδιο να είναι το πλέον γενναιόδωρο και πλουσιοπάροχο μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Επίσης, οι παροχές καλύπτουν το 50% των δαπανών συντήρησης και αποκατάστασης των οικοδομών, με αύξηση του ποσού της απευθείας χορηγίας από €90.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα σε €100.000.

Αναφορικά με το σχέδιο δράσης για αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, είπε ότι το  Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεισφορά του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ετοίμασε ένα σύνολο δράσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και δυο σχέδια χορηγιών.

Επίσης, ανέφερε πως ένα από τα μείζονα θέματα ήταν η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων σε μεγάλο αριθμό κατοικιών οι οποίες αποτελούν μέρος ενιαίων αναπτύξεων ή και συγκροτημάτων, εξαιτίας της απροθυμίας των συνιδιοκτητών να προσυπογράψουν την σχετική αίτηση διεκδίκησης της νομιμοποίησης των παρατυπιών.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, ετοιμάστηκαν δύο νομοσχέδια τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και με τα οποία τροποποιούνται ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμος και ο Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμος, ώστε να καθίσταται δυνατόν ο ιδιοκτήτης κατοικίας σε ενιαία ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών, να μπορεί πλέον να υποβάλει πολεοδομική αίτηση για προσθηκομετατροπές εντός του μέρους που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της κατοικίας του.

Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατός ο εκσυγχρονισμός του Τίτλου Ιδιοκτησίας του, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του 100% των ιδιοκτητών της ενιαίας ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Νουρής. 

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης