Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10

ΤΕΠΑΚ

Η πόλη της Λεμεσού (Λεμεσός/Limassol) βρίσκεται ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις της Αμαθούντας και του Κουρίου. Η πόλη κτίστηκε πιθανότατα μετά την καταστροφή της πόλης της Αμαθούντας το 1191 από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. περισσότερα
Η Λεμεσός κατοικήθηκε από τα πολύ παλιά χρόνια και τάφοι οι οποίοι βρέθηκαν εκεί χρονολογούνται γύρω στο 2000 π.Χ. ενώ άλλοι γύρω στον 8ο και 4ο αιώνα π.Χ. Τα λιγοστά αρχαία που βρέθηκαν, δείχνουν ότι εκεί υπήρχε ένας μικρός οικισμός, ο οποίος δεν κατάφερε να αναπτυχθεί και να ανθίσει. Οι αρχαίοι συγγραφείς παρ’όλα αυτά δεν αναφέρουν τίποτα για την ίδρυση της πόλης. Σύμφωνα με την Σύνοδο του 451 π.Χ.ο Επίσκοπος της Θεοδοσιαννής καθώς επίσης και οι Επίσκοποι της Αμαθούντας και της Αρσινόης ήταν αυτοί οι οποίοι συνέβαλαν στην ίδρυση της πόλης της Λεμεσού. Η πόλη ήταν γνωστή ως Νέμεσσος τον 10ο αιώνα και ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος αναφέρεται στην πόλη με αυτό το όνομα. Η ιστορίας της πόλης είναι κυρίως γνωστή από τα γεγονότα του 1191 μ.Χ. τα οποία σηματοδότησαν το τέλος της Βυζαντινής Κυριαρχίας στην Κύπρο. Η αύξηση του ρυθμού γεννήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου (1878 – 1960 ) ήταν 70%. Ο αριθμός των κατοίκων το 1881 ήταν 6.131 ενώ το 1960 ανέβηκε στους 43.593. Ο αριθμός των Ελλήνων υπολογιζόταν περίπου στους 37.478 ενώ οι Τούρκοι ήταν περίπου γύρω στους 6.115 Οι κάτοικοι της Λεμεσού ασχολούνταν με το κρασί και τις βιομηχανίες κεραμικών, καθώς επίσης με το εμπόριο και τον τουρισμό. Οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της πόλης μεταφέρθηκαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου το 1975 εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Αντίστοιχα πολλοί Ελληνοκύπριοι εγκαταστάθηκαν στη Λεμεσό αφού εκδιώχθηκαν από το βόρειο κομμάτι της Κύπρου. Η πόλη της Λεμεσού αναπτύχθηκε όταν η Αμμόχωστος, μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές περιοχές της Κύπρου καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα. Πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολυάριθμα κέντρα διασκέδασης κτίστηκαν και έτσι η πόλη έγινε σύντομα ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και τουρισμού.

Frequently Asked Questions

1. Πού μπορώ να βρώ αφιερώματα για την Λεμεσό;
Το Limassol Today περιλαμβάνει στήλη αφιερωμένη στη Λεμεσό αλλά και Throwback στην παλιά Λεμεσό στην κατηγορία Journal.

2. Είναι η Λεμεσός το κύριο πεδίο για ειδήσεις του Limassol Today;
Οι ειδήσεις Λεμεσός είναι εκείνο που μας απασχολεί περισσότερο.

3. Υπάρχουν Λεμεσιανές ομάδες στην Κατηγορία Λεμεσός;
Ναι, ασχολούμαστε και με αθλητικα νεα και ειδήσεις που αφορούν τη Λεμεσό.

4. Ασχολείστε με τα ακίνητα, τα ενοίκια, τα διαμερίσματα, τα σπίτια, την οικονομία, τις επιχειρήσεις στη Λεμεσό;
Ναι, ασχολούμαστε με όσα νεα απασχολούν τους Λεμεσιανούς.

Powered by caffe nero

«Διώχνουν» το Πανεπιστήμιο από την πόλη: Σύγκρουση ΤΕΠΑΚ με Νίκο Νικολαΐδη

Την ώρα που το ΤΕΠΑΚ εξελίσσεται και αναπτύσσεται στις υπόλοιπες πόλεις, αντί προβληματισμού για την αποχώρηση του από τη Λεμεσό, ο Δήμαρχος της πόλης, επέλεξε να μπει σε αντιδικία με τις Πανεπιστημιακές Αρχές.

ΤΕΠΑΚ: Φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής και πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής

Το φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει πέντε συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 19:00 και 20:00 και το Σάββατο στις 19:00, 20:00 και 21:00 μ.μ. στο εργαστήριο MADLab του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.

Το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης απαντά: Πότε θα υποχωρήσει η σκόνη;

Οι στρωματώσεις σκόνης είναι αρκετά έντονες και φαίνεται να φτάνουν μέχρι και τα 4 km απόσταση από το έδαφος - Πότε αναμένεται να υποχωρήσει;

Artificial Intelligence and Big Earth Data: Trends and Challenges

The workshop took place on April 8th and 9th in Paphos, within the framework of the 10th International Conference on Remote Sensing and Geoinformation of Environment, co-organized by the ERATOSTHENES Centre of Excellence, the project "EXCELSIOR" of the Cyprus University of Technology, and the Cyprus Remote Sensing Society.

ΤΕΠΑΚ και Δ. Γερμασόγειας δημιουργούν Πανεπ. Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας

Στη δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας και παροχής Κοινοτικής Μαιευτικής, προχωρούν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Δήμος Γερμασόγειας.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» το ΤΕΠΑΚ για κατεπείγουσα εξέταση προϋπολογισμού

Κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου - Παράτυπα πληρώθηκαν τον Μάρτιο, όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή

ΤΕΠΑΚ/ EXCELSIOR: Ημερίδα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μεγάλα Δεδομένα στη Παρατήρηση Γης: Τάσεις και Προκλήσεις»

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής του Περιβάλλοντος, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, το έργο «EXCELSIOR» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Cyprus Remote Sensing Society μεταξύ 8 και 9 Απριλίου στην Πάφο.

ΤΕΠΑΚ: Εν αναμονή δανείου 100 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα – Τι ανακοίνωσε ο Πρύτανης

Σε παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2023-30, ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανακοίνωσε ότι το ΤΕΠΑΚ βρίσκεται εν αναμονή έγκρισης δανείου ύψους 100 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα #Limassol

ΤΕΠΑΚ: Bραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας» στον Καθηγητής Ν. Μίτλεττον

Η διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής, Εμμανουέλα Μανώλη, είπε ότι ο Καθηγητής Νίκος Μίτλεττον  «χάραξε την πορεία μας στο Τμήμα Νοσηλευτικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια»

Θλίψη για τον θάνατο της Ελένης Νικήτα εκφράζει η Σχολή Καλών ΤΕΠΑΚ

Η Ελένη Νικήτα, αφήνει πολυσήμαντο και πυκνό συγγραφικό έργο στην Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης καθώς και στη θεσμική διαχείριση του Πολιτισμού

Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης: Κατέγραψε τα υψηλά επίπεδα Αφρικανικής σκόνης στην Κύπρο

Το 3ο έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα για την Εαρινή περίοδο επηρεάζει τη χώρα μας.

ΤΕΠΑΚ: Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση του Τμήματος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. 

Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή κατά την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Το έργο FemPower περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη να μετριαστούν οι τρέχουσες ανισότητες μεταξύ των φύλων στον τομέα της Καθαρής Ενέργειας

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ-ΤΕΠΑΚ: 1 χρόνος DANCING HISTOR(Y)IES!

Είναι ένα σχέδιο για τη δημιουργία φεστιβάλ που έχουν απήχηση στις κοινότητές τους και εμπλουτίζουν την κληρονομιά της κοινής μας ιστορίας.

Συμμετοχή Τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ σε Διεπιστημονική Δραστηριότητα για την Ασφάλεια Ασθενών

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον Συμβουλευτικό Οργανισμό «Κράτις» και συγκεκριμένα από τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Βαγγέλη Δημοσθένους, στο πλαίσιο  της συνεργασίας με την επιτροπή διεπιστημονικής εκπαίδευσης του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Δημοφιλή

Τελευταία Νέα